Gasslang past niet op fornuis

Je gasfornuis aansluiten? Dit doe je in een aantal eenvoudige stappen. De gasslang past niet op het fornuis is iets dat redelijk veel voorkomt. Dit komt omdat een gasslang niet direct past. Hier zijn namelijk een aantal tussenstappen voor nodig. Ondanks die tussenstappen kan het nog steeds gebeuren dat je de gasslang niet passend krijgt.

Gasfornuis aansluiten: zo doe je dat

Eerst maar eens het gasfornuis op de juiste manier aansluiten. Hieronder lees je hoe je dat doet. Volg alle stappen en het gaat bijna vanzelf. Merk je dat de gasslang niet op het fornuis past, kijk dan onderaan naar problemen en oplossingen.

1. Eerst de gaskraan dichtdraaien

Het is belangrijk dat je als eerste de gaskraan dichtdraait. De gasaansluiting vind je aan de muur in de keuken. Wanneer het hendeltje naar boven wijst is de gaskraan open. Zodra het hendeltje horizontaal wijst dan is de gaskraan gesloten.

2. Comfooraansluiting

Heb je het al eerder geprobeerd en je merkt dat de gasslang niet op het fornuis past? Dit kan kloppen, je hebt namelijk een comfooraansluiting nodig. Die bestel je gewoon online. Het komt zelden voor dat een gasslang wel direct op het fornuis aan te sluiten is. In alle andere gevallen moet je toch die comfooraansluiting bestellen.

Bekijk comfooraansluiting

De gasaansluiting van het fornuis moet je eerst voorzien van meerdere lagen. Breng het tape altijd met de draaiing van de schroefdraad aan. Door te tapen voorkom je dat er een gaslek ontstaat. Vervolgens monteer je de comfooraansluiting en draait deze goed vast.

3. Gasslang op het fornuis draaien

In de gasslang zie je een rubberen ring zitten. Draai de gasslang middels deze ring op het fornuis. Zie je geen rubberen ring dan breng je een laag tape aan, dit vervangt de functie van de ring. Als laatste draai je de gasslang nog eens goed vast met een steeksleutel.

4. Gasslang op de gastoevoer aansluiten

Je het nu de gasslang aan het fornuis gemonteerd. Nu moet je de andere kant van de gasslang aan de gastoevoer aansluiten. Dit noem je ook wel de gaskraan, dat ding dat je voor aanvang van de werkzaamheden dicht hebt gedraaid.

Soms kun je de gasslang rechtstreeks op de gaskraan monteren. Je draait hem dan met een steeksleutel vast. Zit er geen rubberen ringetje in de gasslang dan breng je een dubbele laag tape aan en dan pas monteer je de gasslang.

5. Werking controleren

Het is heel belangrijk dat je bekijkt of alles goed is gemonteerd. Een gaslek is levensgevaarlijk! Maak een sopje van water en afwasmiddel. Smeer dit sopje op de aansluiting, en dan op elk onderdeel. Je mag dus alles flink instoppen. Nu zet je de gaskraan open. Kijk goed want wanneer er kleine luchtbelletjes zichtbaar zijn dan is er sprake van een gaslek. In dit geval moet je alles opnieuw aansluiten en controleren.

Gasslang past niet op fornuis: problemen en oplossingen

Je hebt alles volgens bovenstaande stappen doorlopen. De gasslang past niet op het fornuis, wat kun je nog doen? Laten we er een aantal problemen en oplossingen bijnemen.

Geen rubberen ring aanwezig

Wanneer de gasslang geen rubberen ring heeft dan past hij niet goed op het fornuis. In plaats van de rubberen ring moet je gebruik maken van tape. Het is heel belangrijk dat je twee lagen tape gebruikt en dit in de richting van de schroefdraad plaatst. De oplossing is dus: maak gebruik van tape.

Rubberen ring in combinatie met tape

Heb je tape gebruikt terwijl er ook een rubberen ring aanwezig is? Fout, dit zorgt voor wrijving en uiteindelijk een gaslek. Je zult merken dat de gasslang niet goed past. Verwijder het tape en maak alleen gebruik van de rubberen ring.

De juiste gaskoppeling

Lukt het niet om de gasslang passend te maken dan kun je gebruik maken van een speciale gaskoppeling. Feitelijk is een gaskoppeling hetzelfde als een comfooraansluiting. Het probleem is dat je soms voor de verkeerde koppeling kiest. Je hebt ze zowel recht als haaks. Welke je nodig hebt is afhankelijk van de situatie, dit moet je zelf bepalen.

Kijk ook goed naar de maatvoering. Je hebt namelijk 3/8 en 1/2″. Kijk goed waar het fornuis op eindigt, dit moet overeenkomen met het uiteinde van de koppeling.

Een verkeerde slang gekocht

Je hebt twee soorten gasslangen: de zwarte en de gele. De zwarte is traditioneel en voorzien van een gele ring. De gele slang betreft een RVS-slang. In oude woningen kom je vaak nog de zwarte gasslangen tegen. Helaas kunnen die snel uitdrogen en gaan dan scheuren. Het is niet zo dat een zwarte gasslang niet op het fornuis past maar hij is gewoon een stuk onveiliger in gebruik.

Het kan ook dat je iets hebt gekocht dat helemaal geen gasslang is. Ga niet op de kosten besparen door een stuk tuinslang of iets anders te gebruiken, dat is hartstikke onveilig. Koop daarom altijd een veilige en officiële gasslang.

Bekijk gasslangen

Oranje gasslang

Let op want je hebt ook nog de oranje gasslang. Deze is bedoeld voor kachels, terrasheaterts, gasbarbecues, onkruidbranders en andere apparaten. Een oranje gasslang is niet geschikt voor aansluiting op het fornuis. Probeer dus geen oranje gasslang op je fornuis aan te sluiten!

Veilige lengte van de slang

Als laatste nog iets over de lengte van de gasslang. Het maakt niet uit hoe lang deze is. Het dus niet zo dat een te korte of te lange gasslang niet op het fornuis past. De lengte zegt wel alles over de veiligheid. Een gasslang mag niet langer zijn dan noodzakelijk. Gasslangen zijn verkrijgbaar in een lengte van 60 cm, 80 cm of 100 cm.

Wanneer je lengte tekort komt dan moet je de gasleiding verleggen. Het is dus niet de bedoeling dat je twee van deze gasslangen met elkaar verbindt. Soms wordt gezegd dat het wel mag maar je creëert een onveilige situatie. Wanneer er dan een gaslek ontstaat is het geheel je eigen schuld. De verzekering dekt de schade in dit geval niet, houd hier rekening mee.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Gasslang past niet op fornuis
Schuiven naar boven