Gebruikte laptop kopen? Met garantie is mogelijk

Een gebruikte laptop is voordeliger dan een geheel nieuw exemplaar. Dit kan je enkele tientjes tot wel honderden euro’s schelen. Daarnaast is een gebruikte laptop met garantie nóg beter. Dit noem je ook wel een refurbished apparaat. De laptop wordt dan geheel nagekeken en technisch in orde gemaakt. Bekijk de voordelen en nadelen van een gebruikte laptop kopen.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Nieuwe of tweedehands laptop kopen

Moet je nu een nieuwe of een tweedehands laptop kopen? Dat hangt voornamelijk van je budget af. Voor een geheel nieuwe laptop van Apple betaal je al snel tussen de € 850 en € 1200. Een tweedehands Apple laptop kost tussen de € 400 en € 600. Dit verschilt natuurlijk enorm.

Let wel op bij het kopen van een tweedehands laptop. Hierbij heb je de keuze tussen een particuliere verkoper of een bedrijf. Ook hier zitten verschillen in, met name wanneer het om betrouwbaarheid en garantie gaat.

Gebruikte laptop kopen: enkele tips

Ga je een gebruikte laptop kopen dan is het goed om op een aantal zaken te letten. Bijvoorbeeld hoe oud het apparaat is, welk besturingssysteem deze heeft maar ook of er defecten zijn. Daarnaast is het ook wel handig wanneer er op een gebruikte laptop garantie zit.

Denk nu niet dat je via een particuliere verkoper geen garantie krijgt. Wanneer deze verkoper de laptop nog geen jaar in zijn bezit heeft dan koop je als het ware de garantie over. Koop je een gebruikte laptop via een bedrijf dan krijg je wel vaak garantie. Bekijk de beste tips met betrekking tot gebruikte laptops.

Het besturingssysteem

Kijk bij een gebruikte laptop echt goed naar het besturingssysteem. Kies nooit voor een oud besturingssysteem. De kans is namelijk groot dat het systeem niet goed mee kan met de huidige eisen. Hierdoor is het apparaat traag of doet niet wat jij wil. Moet je hier een nieuw besturingssysteem op installeren, dan kost dit weer extra geld.

Kies voor een laptop met een besturingssysteem dat niet ouder is dan 2-5 jaar. Vaak kun je met deze besturingssystemen nog upgraden naar de meest recente compatibel versie.

Helemaal gebruiksklaar

Het is wel zo praktisch wanneer de gebruikte laptop helemaal gebruiksklaar is. Hierbij ga je er vanuit dat de verkoper het apparaat terug heeft gezet naar de fabrieksinstellingen. Het is niet aan te raden om zelf een besturingssysteem aan te schaffen en te installeren, dit is veel te duur.

Licenties op de laptop

Een goedkope gebruikte laptop met het nieuwste besturingssysteem en een hoop programma’s. iat klinkt mooi om waar te zijn en dat is het soms ook. Controleer daarom of de licenties aanwezig zijn. Soms wordt er namelijk illegale software op de laptop geïnstalleerd. Hier heb je niet veel aan want bij een herinstallatie moet je betalen.

Opslagruimte en de snelheid hiervan

Oudere laptops slaan gegevens op de harde schijf op. Ze zijn wat trager dan de nieuwste modellen. Tegenwoordig heb je namelijk de SSD, dit is een razendsnelle opslag. Bovendien start het besturingssysteem binnen enkele seconden op. Vind je dit belangrijk, kijk dan naar een gebruikte laptop met SSD-opslag.

Prijs van de gebruikte laptop

Wat moet een gebruikte laptop kosten? Ook dit is weer van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld het merk, model maar ook hoe oud de laptop is. Voor jouw idee: de prijs van een gebruikte laptop is voornamelijk afhankelijk van de ouderdom en de nieuwprijs. Dit zou een gebruikte laptop moeten kosten:

  • 1 jaar oud: 80% van de originele verkoopprijs
  • 2 jaar oud: 60% van de originele verkoopprijs
  • 3 jaar oud: 40% van de originele verkoopprijs
  • 4 jaar oud: 20% van de originele verkoopprijs
  • 5 jaar of ouder: wat de gek ervoor geeft

Bekijk gebruikte laptops met garantie

Refurbished laptop kopen

Wil je een gebruikte laptop met garantie kopen? Ga dan voor een refurbished laptop. Wat houdt dit precies in? Een refurbished laptop is een gebruikte laptop die bij de verkoper terugkomt. Soms via een inruilactie, maar het kan ook dat de koper niet tevreden was en hem heeft teruggebracht. Niet altijd kan het apparaat weer als nieuw worden verkocht en wordt het een refurbished laptop.

De verkoper controleert de refurbished laptop helemaal op werking. Indien nodig worden er wat aanpassingen gedaan. Bijvoorbeeld een nieuwer besturingssysteem, de processor sneller maken of de accuduur verlengen. Zijn er zichtbare beschadigingen dan worden deze zoveel mogelijk verholpen.

Het voordeel van een refurbished laptop kopen is dat je voordeliger uit bent. Bovendien zit er ook nog eens garantie op. Vaak bedraagt de garantietermijn een half jaar. Overigens moet je er wel rekening mee houden dat je bij een refurbished laptop soms gebruikers sporen ziet. Krasjes of barstjes, dat kan en daar is de prijs ook naar.

Gestolen laptop kopen? Wees hier voorzichtig mee

Op Marktplaats en andere websites worden heel wat gebruikte laptops aangeboden. Sommigen nog hartstikke nieuw en tegen een leuk prijsje. Let op dat je niet een gestolen laptop koopt. Die kans is namelijk groot wanneer de prijs te mooi is om waar te zijn.

Hoe weet je nu of je een gestolen laptop gaat kopen? Dat kun je niet altijd weten. Je zou eventueel van tevoren in het Gestolen Objecten Register kunnen kijken. Hier zie je serienummers die je kunt vergelijken met jouw pas gekochte gebruikte laptop. Merk je dat je een gestolen laptop hebt gekocht, neem dan contact op met de politie.

Gebruikte laptop onderdelen

Je wil een laptop vernieuwen of aanpassen. Dan heb je misschien behoefte aan je gebruikte laptop onderdelen. Kijk eens op verkoopsites of je deze onderdelen kan vinden. Soms is het goedkoper om gewoon een gebruikte laptop te kopen en hier de onderdelen uit te halen.

Je gebruikte laptop verkopen

Wil je van je laptop af? Dan kun je natuurlijk je gebruikte laptop verkopen. De vraag is wat je hier nog voor krijgt. Je hebt drie opties:

  • Gebruikte laptop inruilen en een nieuwe kopen
  • Aan een inkoper verkopen
  • Particulier verkopen

Wanneer je de gebruikte laptop bij een winkel inruilt krijg je een kortingsbon voor je nieuwe laptop. Verkoop je hem aan een inkoper, dan ontvang je hier een matig bedrag voor. Particulier verkopen levert het meeste op maar kan ook het langst duren. Wil je de gebruikte laptop verkopen, zorg dan dat je deze helemaal reset (herstelt). Zorg dat licenties aanwezig zijn, maak alles goed schoon en zorg dat de laptop goed is opgeladen.

Welk bedrag je moet vragen? Jaarlijks kun je 20% van de originele verkoopprijs aftrekken. Is de laptop drie jaar oud, dan is deze nog 40% van de originele aankoopprijs waard.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial