Gedroogde berenklauw in vaas – tips en ideeën

Je hoort er veel over, gedroogde berenklauw in een vaas. Dit ziet heel decoratief uit. Zet de vaas voor het raam op de vensterbank of een tafeltje. Maar ook op een dressoir, kast of eettafel creëer je een mooie uitstraling. Let op want verse reuzenberenklauw is giftig. Daarom mag je dit niet zomaar plukken of aanraken.

Gewone berenklauw en reuzenberenklauw

Ga je voor gedroogde berenklauw in ‘n vaas dan is het aan te raden om voor Gewone Berenklauw (Heracleum sphondylium) te kiezen. Dit is in zowel vers geplukte als gedroogde vorm volledig onschadelijk. Gewone berenklauw bereikt een hoogte van 100-150 cm, soms wel 200 cm. Je treft hem voornamelijk langs wegen, dijken en in hooilanden aan.

De reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum) is familie van de gewone berenklauw. Deze plant kan tot 4 meter hoog worden. Het sap van de reuzenberenklauw veroorzaakt jeukende vlekken en blaarvorming. De reuzenberenklauw is giftig en kan bij honden of katten voor verstikking zorgen. Wanneer het sap in de ogen komt dan kun je hier blind van worden.

Gedroogde berenklauw in vaas: deze soort kies je

Je hebt hierboven kunnen zien wat het verschil is tussen de gewone berenklauw en de reuzenberenklauw. Omdat de gewone variant 2 meter hoog kan worden is deze zeer geschikt voor in een vaas.

Wil je de vaas op de grond plaatsen en zie je een grote plant van 3 tot 4 meter hoogte wel zitten? Dan kom je bij de reuzenberenklauw uit. Bedenk echter dat deze afmeting in de meeste woonkamers niet past, de gemiddelde plafondhoogte bedraagt 2,6 meter. Jaren ‘30 woningen uit de vorige eeuw hebben een plafond met een hoogte tot 3,20 meter.

Is gedroogde berenklauw als decoratie giftig?

De vraag is of gedroogde berenklauw ter decoratie niet giftig is voor jezelf of huisdieren. Ga je voor de gewone berenklauw dan schuilt hier geen gevaar achter. Kies je voor reuzen berenklauw dan moeten de stengel en bloemen goed gedroogd zijn. Wanneer berenklauw goed droog is dan is al het schadelijke sap verdampt. Ook de haren op de stengel zijn dan niet meer giftig.

Hier kun je gedroogde berenklauw kopen

Wil je de grote variant ter decoratie dan is het niet verstandig om deze zelf te plukken. De reuzenberenklauw veroorzaakt bij een enkele aanraking al jeukende plekken die nog het meest op brandwonden lijkt.

Bij een tuincentrum, bloemist of winkel kun je gedroogde reuzenberenklauw kopen. Vaak wordt het aangeboden onder de naam berenklauw. Wanneer de stengel maar ook het scherm (de bloemen) erg groot zijn dan gaat het waarschijnlijk om de reuzenberenklauw.

Je kunt gedroogde berenklauw ook online kopen. Hierbij heb je keuze uit een lengte variërend van 80 cm tot wel 150 cm. Wat kost gedroogde berenklauw? Gemiddeld betaal je tussen de € 4 en € 15 per tak. Dat hangt ervan af hoe groot de stengel is.

Kunst: niet van echt te onderscheiden

Het nadeel van gedroogde berenklauw is dat dit vroeg of laat uit elkaar gaat vallen. Het is zeer kwetsbaar materiaal. Zodra je ertegenaan stoot valt er een stukje vanaf. Na enkele jaren is je gedroogde berenklauw niet mooi meer.

Een goed alternatief hiervoor is de kunst berenklauw. Deze ziet zeer realistisch uit. Je betaalt iets meer, ergens tussen de € 15 en € 50, maar je krijgt er ook veel meer voor terug. Kunstberenklauw gaan namelijk onbeperkt lang mee. Dit scheelt je ontzettend veel geld.

Naar kunst berenklauw

De juiste vaas uitkiezen

Natuurlijk wil je dat de gedroogde berenklauw in de vaas er mooi bij staat. Daarom is het belangrijk om voor de juiste vaas te gaan. Zet je een enkele stengel in de vaas dan is het belangrijk dat de vaas een smalle bovenkant heeft. Hiermee voorkom je dat de berenklauw scheef gaat staan. Zet je meerdere van deze stengels in de vaas, dan mag het best om een bredere opening gaan.

Een half doorzichtige vaas is een goede keuze. Je ziet de stengels van de berenklauw nog net door de vaas lopen. Denk hierbij aan een vaas van gekleurd glas. Kies je voor een heldere vaas dan zijn de stengels zeer duidelijk zichtbaar. Voor de een mooi, de ander vindt dit toch wat minder.

Je kunt ook een geheel gesloten vaas nemen. Dit betekent dat je niet door de vaas naar binnen kan kijken. Weet je niet welke vaas je moet kiezen? De vaas moet een hoogte hebben van ongeveer 50% van de berenklauw. Koop of pluk je berenklauw met een hoogte van 80 cm dan moet de vaas ongeveer 40 cm hoog zijn. Alles tussen de 40% en 60% is goed.

Bekijk vazen van 40 cm hoogte

Een hogere vaas

Je hebt een mooie vaas van 50-70 cm hoogte gezien. Kan dit in combinatie met gedroogde berenklauw? Jazeker! Zorg er dan voor dat de berenklauw een lengte van 1 meter tot 1,50 meter heeft. Dit is prima voor vazen die een hoogte van 50-70 cm hebben.

Naar vazen van 70 cm hoog

Let op want wanneer je een vaas van 70 cm hoog hebt dan moet de berenklauw minimaal 1,30 meter en maximaal 1,60 meter zijn. Is de berenklauw wat te groot dan kun je hem eenvoudig afknippen.

Gedroogde berenklauw is te kort: de oplossing

Het kan je zomaar overkomen: de gedroogde berenklauw in de vaas is te kort. Hierdoor lijkt hij in de vaas te verdrinken. Moet je dan maar andere berenklauw plukken of kopen? Nee hoor, hier is namelijk een hele praktische oplossing voor. Neem een groot stuk papier of folie. Leg dit onderin de vaas. Zet hier bovenop de stengel berenklauw. Je ziet dat hij nog een stuk hoger uit de vaas komt.

Let op want met een doorzichtige vaas kun je dit niet zomaar doen. Je zou dan eventueel gebruik kunnen maken van doorzichtig inpakfolie, dus geen huishoudfolie. Het inpakfolie kun je op een mooie manier onderin de vaas decoreren, hier bovenop plaats je de stengel van de berenklauw.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com