Geldproblemen aanpakken met deze tips

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Producten en diensten zijn de laatste tijd flink duurder geworden. Hierdoor raken steeds meer mensen in de financiële problemen. Misschien komt het ook wel omdat je je baan bent verloren, op het punt van scheiden staat of iets anders hebt meegemaakt.

Geldproblemen aanpakken moet in een zo vroeg mogelijk stadium. Zuiniger leven helpt om geld te besparen, maar er zijn nog veel meer dingen die je kunt doen.

Overzichtelijk maken wat je inkomsten en uitgaven zijn

Veel mensen hebben nauwelijks inzicht in hun inkomsten en uitgaven. Ze weten bijvoorbeeld wel dat ze € 2000 aan salaris ontvangen (als voorbeeld), maar niet waar dit aan opgaat. Wil je geldproblemen aanpakken dan begint dit met een goed inzicht in je inkomsten en uitgaven.

Gebruik hiervoor een kasboek of een budgetplanner. Het voordeel van een budget planner is dat het niet alleen een kasboek en huishoudboekje bevat maar ook geldmapjes. Zo kun je het geld per dag of per week sorteren zodat je precies weet wat je uitgeeft.

Bekijk budgetplanners

In het begin is het even wennen maar wanneer je enkele dagen met een budgetplanner werkt dan haal je hier veel profijt uit. Bovendien is dit een stuk goedkoper dan een budgetcoach inschakelen.

Zuinig omgaan met energie

De meeste geldproblemen ontstaan door de grote uitgaven. Wanneer de maandlasten hoger liggen dan je inkomen, dan ontstaan er al snel financiële problemen.

Nu de energietarieven steeds hoger worden is het interessant om energie te besparen. Ga zuinig met energie om! Hieronder een duidelijk stappenplan.

1. Koop een P1 meter en koppel deze aan je slimme meter, hiermee krijg je inzicht in het actuele energieverbruik. Zodra je een apparaat inschakelt zie je wat hij verbruikt, en dit maakt je bewust van je gedrag.

Naar P1 meters

2. Vervang oude apparaten voor nieuwe. Ja echt, een oude koelkast of vriezer verbruikt tot twee keer zoveel stroom als een nieuw model. Heb je geldproblemen dan denk je niet direct aan de aanschaf van nieuwe apparaten, want dat is een flinke investering. Mocht je toevallig toch een aanschaf doen of iets cadeau krijgen, vraag dan naar een energiezuinig en nieuw apparaat. Geen tweedehandsje.

3. Gebruik de ecostand van de wasmachine, vaatwasser, wasdroger, airco en cv-ketel. Gebruik bij voorkeur de vaatwasser, wasdroger en airco zo min mogelijk.

4. Zet lampen uit wanneer je niet aanwezig bent. En schakel het grote licht in de woonkamer en de keuken uit, vervang dit voor een gezellig schemerlampje.

5. De thermostaat kan best een graadje lager. Vaak is dit verschil minimaal. Maar op je energierekening merk je dit wel. Zet de verwarming of kachel sowieso uit wanneer je niet thuis bent of gaat slapen.

6. Bespaar water met een waterbesparende douchekop. Douche minder lang en vaak, dat scheelt een hoop gasverbruik.

Maak een boodschappenlijstje, koop niet zomaar wat

Voordat je naar de supermarkt gaat is het verstandig om eerst een boodschappenlijstje samen te stellen. Hiermee voorkom je dat je allerlei lekkernijen koopt die je achteraf helemaal niet nodig blijkt te hebben. Kijk vooraf ook welke aanbiedingen er zijn. Meestal vind je die in de app van je supermarkt, of via de website of een folder.

Ga ook nooit met honger naar de supermarkt, dit is heel slecht voor je uitgavenpatroon. Zorg dat je maag goed gevuld is!

Ga wat vaker wandelen of fietsen in plaats van de auto of het openbaar vervoer

Laat de auto eens wat vaker staan en neem de fiets of ga wandelen. De auto is duur, dit geldt ook voor openbaar vervoer. Vaker wandelen of fietsen is niet alleen goed voor je portemonnee maar ook voor je lichamelijke gezondheid. Bovendien raak je hierdoor makkelijker stress kwijt.

Wandelen en fietsen is ook een goede manier om je sportschoolabonnement te vervangen. Geldproblemen pak je hiermee makkelijk aan.

Zoek een goedkopere hobby

Misschien heb je een dure hobby, zoals modelbouw, paardrijden, karten of iets anders dat ontzettend veel geld kost. De meeste mensen hebben verschillende interesses. Kijk eens of je hobby goedkoper kan of dat je overstapt naar een andere hobby.

Goedkope hobby’s zijn:

  • Vogels of treinen spotten
  • Lezen
  • Schrijven
  • Diamond painting
  • Zingen of dansen (thuis, niet bij betaalde lessen)
  • Hardlopen
  • Medicatie of yoga (thuis)

Zo zijn er nog veel meer hobby’s die nauwelijks iets kosten. Je betaalt misschien eenmalig voor het materiaal, en daar blijft het bij.

Schakel een budgetcoach in

Heb je moeite om een oplossing voor jezelf te vinden? Denk dan eens aan een budgetcoach. Deze leert je efficiënt met geld om te gaan, ook hoe je betalingsachterstanden wegwerkt. Je krijgt tips in het grip houden op je financiële situatie.

Het nadeel van een soort budgetcoach inschakelen is dat het geld kost. Soms krijg je dit door de gemeente of overheid vergoed. Bijvoorbeeld wanneer je onder bewind staat. Ook is het mogelijk om de gemeente om hulp te vragen. Ze zijn verplicht om hun inwoners de juiste hulp te bieden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Geldproblemen aanpakken met deze tips
Schuiven naar boven