Gelukspoppetjes

Vroeger droeg nagenoeg iedereen een gelukspoppetje met zich mee. Je ziet ze tegenwoordig een stuk minder vaak maar gelukkig is dit nog steeds een goed idee. Het is namelijk een eeuwenoud gebruik, bedoeld om geluk aan te wenden en te behouden. Een gelukspoppetje hang je aan je sleutelbos of leg je onder je kussen. Dit hangt een beetje van de achterliggende betekenis af.

Chinese gelukspoppetjes

In China is het gebruik van gelukspoppetjes al heel lang geleden ingeburgerd. Een origineel gelukspoppetje is gemaakt van bamboe hout. Dit heeft een reden want bamboe wordt in China gezien als een teken van kracht, geluk en voorspoed. Er gaat een verhaal rond dat gelukspoppetjes aan kinderen werden gegeven, die het vervolgens onder kussen legden. Het gelukspoppetjes neemt vervolgens de zorgen weg.

In Europa hangen we gelukspoppetjes aan de sleutelbos, tas, broekriem of zelfs aan de smartphone. Het moet geluk en welvaart brengen. In de jaren 70 en 80 waren gelukspoppetjes razend populair. Tegenwoordig lijkt dit gebruik langzaam terug te komen.

Gelukspoppetjes kopen

Wil je gelukspoppetjes kopen dan moet je één ding weten: ze zijn helemaal niet duur. Je koopt gelukspoppetjes per stuk of per meerderen. Een los gelukspoppetje kopen kun je beter in een winkeltje doen, online bestellen heeft niet veel zin. Omdat gelukspoppetjes leuk zijn om weg te geven, bijvoorbeeld bij een verjaardag of bruiloft, is het praktisch om er meerderen te kopen.

Voor 50 gelukspoppetjes betaal je rond de € 10. Wil je gelukspoppetjes bestellen dan is het aan te raden om voor 20-100 stuks te gaan. Er zijn altijd liefhebbers voor, bovendien kan het altijd gebeuren dat je een poppetje kwijtraakt.

Zelf maken of haken

Gelukspoppetjes maken, steeds meer mensen doen dit door ze te haken. Alleen aan te raden wanneer je hier ook handig in bent. Zijn gehaakte of zelfgemaakt gelukspoppetjes hetzelfde? Nee, origineel moet deze van bamboe hout zijn. Daarom kies je altijd voor handgemaakte en handbeschilderde poppetjes. Dan weet je zeker dat dit de juiste zijn.

Tip: leg ook altijd een poppetje onder je kussen. Zo slaap je onbezorgd en dat is ook wel prettig. Hang er ook een aan je tas of sleutelbos. Indien mogelijk kun je er ook een aan je smartphone of smartphonehoesje hangen. Dan nog een in de keuken en de woonkamer en alles is compleet. Als je nu nog geen geluk hebt, dan weten we het ook niet meer.