Geschiedenis van de cd

Iedereen heeft wel een of meerdere cd’s thuis liggen, de afkorting van compact disk. Wie heeft de cd uitgevonden, in welk jaar was dit en hoe lang duurt een cd? Deze en andere vragen worden in dit artikel over de geschiedenis van de cd beantwoord. Kijk ook gelijk even welke schijfjes het meest populair zijn.

Nog 6 dagen

Bol.com heeft het populairste speelgoed op een rij gezet.

Wie heeft de cd uitgevonden? (Geschiedenis)

De cd is een optische schijf die als vervanger voor de grammofoonplaat moest dienen. In het begin was de cd dus bedoeld voor opslag van muziek, later werd hij ook als cd-rom en zelfs als cd video ingezet. Iedereen kon dus andere gegevens op een schijfje zetten.

De Amerikaanse natuurkundigen Charles Townes en Arthur Schawlow vonden in het jaar 1958 de laser (lichtbundel) uit. David Paul Gregg werd hierdoor geïnspireerd en vroeg in 1961 octrooi aan voor een optische leesbare videoplaat. In 1968 werd zijn uitvinding inclusief octrooi overgekocht.

Een jaar later begonnen wat onderzoekers in het Nederlandse Waalre een experiment met videoplaten. Dit leidde uiteindelijk tot de LaserVision Disc (1978). Het duurde nog tot het jaar 1982 voordat de allereerste cd’s op de markt kwamen.

Wie heeft de cd uitgevonden? Vaak wordt gezegd dat het uitvinder James Russel is, maar verschillende voorgangers hebben ook aan de ontwikkeling meegewerkt.

In welk jaar is de cd uitgevonden?

In 1982 was de introductie van de cd nog geen groot succes. Het duurde nog enkele jaren voordat iedereen overtuigd was van deze compacte muziekdrager. Je zou kunnen zeggen dat het in 1958 met de uitvinding van de laser begon en in 1982 de allereerste cd op de markt kwam.

Wat was de eerste cd?

Ken je de bekende Zweedse groep ABBA? Het was de bedoeling dat deze groep de allereerste muziek-cd zou uitbrengen, iets dat achteraf mislukte. De cd ABBA -The Visitors werd in 1982 uitgebracht. Het was echter niet de allereerste cd die in de winkels te krijgen was. Die eer is voor Billy Joel met zijn cd 52nd street.

Naar cd ABBA -The Visitors

Overigens was in 1979 de allereerste cd in omloop, dit was een proefopname. Het ging hier om een cd met de 12e symfonie van Beethoven. De muziek die op deze cd stond duurde maar liefst 83 minuten, iets dat op een vinylplaat niet mogelijk was.

Zo lang duurt een cd

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat 83 minuten op een cd zeker mogelijk is. Hoe lang duurt een cd? Het hangt een beetje van de bestanden af. Gaat het om een muziek-cd dan kan er ongeveer 60 tot 90 minuten opstaan. Ter vergelijking: op een LP kan 40-50 minuten aan muziek staan.

De werking van een compact disk

Hoe werkt een compact disk precies? Allereerst heb je voor het afspelen van een cd een cd-speler nodig. De cd-speler bestaat uit drie mechanische componenten. De aandrijfmotor zorgt ervoor dat de cd tussen de 200 en 500 rpm maakt. De positie van de lens bepaalt de snelheid.

Bekijk bestverkochte cd spelers

Nu komt het sporensysteem om de hoek kijken. Deze beweegt de lens langs sporen waarop de informatie staat. Middels een laserstraal weet de lens de gegevens uit te lezen. Het licht wordt weerkaatst en door een fotodiode opgevangen. Vervolgens worden die gegevens naar geluiden (of beelden) vertaald. Dat is hoe een compact disk in de basis werkt.

Het materiaal waar ze van gemaakt zijn

De geschiedenis van de cd is interessant, maar waar zijn cd’s van gemaakt? Deze worden vervaardigd van polycarbonaat. Korrels polycarbonaat worden in een machine verhit. Bij een hoge temperatuur smelten ze, hierna worden ze op een stempel geperst. Vervolgens gaat hier een laagje metaal overheen. Dit is nodig zodat de cd-speler het schijfje en de gegevens kan lezen. Om het schijfje te beschermen komt hier overeen een dun laagje laat.

Alle cd’s worden vooraf gecontroleerd op fouten. Dit gebeurt middels een scanner. Foute cd’s gaan een afvalbak in, goede cd’s gaan naar de drukmachine. Tekst en beeld wordt door de machine op het cd-schijfje gedrukt.

Best verkochte cd’s

De best verkochte cd ooit was die van Michael Jackson met het album Thriller. Het gaat hier om het best verkochte album aller tijden, dit is nooit eerder bereikt. De tweede best verkochte cd ooit was die van Pink Floyd met het album The Dark Side of the Moon.

Wat is de beste cd van 2022? De albums die tot nu toe het best verkopen zijn, en klink op de link om het album te bekijken:

538 Hitzone 100

Adele – 30

Radio 10 Top 4000 (2021)

Dit is zeker de top 3 beste cd’s van nu. We actualiseren dit artikel vier keer per jaar dus hou hem in de gaten.

Deze band heeft de meeste platen verkocht

Je zou denken dat Michael Jackson de meeste platen heeft verkocht maar dit klopt niet want Michael Jackson is geen band. De band die de meeste platen verkocht is Pink Floyd. Hun album Dark Side Of The Moon werd meer dan 50 miljoen keer verkocht.

Einde cd tijdperk

Aan alles komt een einde dus ook aan de cd. Tenminste, dat zou je denken. De vraag die ons bezighoudt: is er wel een einde van het cd tijdperk?

Op zich valt dat wel mee. De langspeelplaat (vinyl) was er ook een tijd tussenuit. Je kon vinylplaten voor een habbekrats op rommelmarkten kopen. Tegenwoordig is de vinyl terug van weggeweest en betalen mensen er grof geld voor. Zo zal het ook met de compact disk gaan. Eerst verdwijnt hij uit het straatbeeld om vervolgens weer terug te keren.

Gooi je oude cd’s zeker niet weg. Wanneer ze in goede staat zijn leveren ze later veel geld op. Al helemaal wanneer de cd nog in de originele verpakking zit. Ondertussen worden er ook nieuwe cd’s uitgebracht, maar die oude zijn misschien nergens meer verkrijgbaar. Dus nee, het einde van het cd tijdperk zal niet zomaar zijn intrede doen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial