Gesmolten ijs opnieuw invriezen is soms mogelijk

Bijgewerkt: 15 juli 2023

Heerlijk dat ijs, maar soms blijft er wat over. Mag je gesmolten ijs terug invriezen? Vaak wordt gezegd van niet, maar in sommige situaties kan dit best. Je moet dan wel weten welk ijs je weer kan invriezen. Lees daarom onderstaande tips door, dan weet je ook waar je aan toe bent.

Roomijs terug invriezen? Niet doen

Gesmolten ijs kun je soms opnieuw invriezen. Maar dit hangt er vanaf om welk ijs het gaat. Roomijs bestaat uit een mengeling van room, melk en suiker. Het is dus een zuivelproduct. Van zuivelproducten is bekend dat je het in kan vriezen, waardoor het langer houdbaar is. Maar eenmaal ontdooid mag je het niet opnieuw invriezen. Dus: ontdooide roomijs gaat niet terug te vriezer in. Ook niet wanneer dit slechts half ontdooid is.

Let op want roomijs is er in twee varianten. Je hebt de schepijs (roomijs) maar ook het roomijs op een stokje of in een hoorntje. Bijvoorbeeld de Cornetto of de Magnum (en overige merken die hierop lijken.

Zelf ijs maken? Bekijk ijsmachines

Waterijs opnieuw invriezen

Het voordeel van waterijsjes is dat het minder calorieën bevat dan roomijs. Bekende waterijsjes zijn de Raket maar ook perenijsjes en Calippo-ijs. Het maakt hierbij niet uit of het om een bekend of een huismerk gaat, het is en blijft waterijs.

Kun je waterijs opnieuw invriezen? Waterijs bestaat uit een speciale siroop, deze is er in verschillende smaken. De smaak van de siroop bepaalt dus de smaak van het ijsje. Omdat waterijs geen zuivel bevat is het langer houdbaar.

Over het opnieuw vriezen van waterijs. Dat kan wel, en in veel gevallen gaat dit ook goed. Toch zal de smaak anders worden of in kwaliteit achteruit gaan. Bovendien kunnen er meer bacteriën in gesmolten waterijs zitten. Wanneer je dit invriest en weer opnieuw uit te vriezer haalt, krijg je dus meer bacteriën dan normaal binnen. Dit kan ziekmakend zijn.

Overigens is het niet aan te raden om waterijs te ontdooien. Het verandert dan naar siroop, dit kun je niet in de oorspronkelijke vorm weer invriezen. Of je moet over een speciale mal beschikken.

Maak zelf de lekkerste en leukste waterijsjes. Hiermee bespaar je een hoop geld, en het is ook nog eens leuk om te doen.

Naar ijsjeshouders

Sorbetijs ontdooien en invriezen

Velen denken dan sorbetijs hetzelfde is als roomijs, maar dit is dus niet zo. Opvallend aan sorbetijs is dat het nooit zo stevig vriest als roomijs. Het blijft altijd in halfzachte toestand. Sorbetijs wordt gemaakt van een siroop maar bevat vaak ook vruchtenextracten en andere onderdelen. Het wordt vaak verkocht als de welbekende bolletjes op een hoorntje. Maar het wordt ook in sorbets (ijscoupés) gebruikt.

Sorbetijs kun je opnieuw invriezen maar is niet aan te raden. Er vormen zich dan vreemde kristallen en het smaakt ook niet meer zo lekker. Bovendien kan er bacteriegroei ontstaan, en hiervan kun je ziek worden. Dus sorbetijs liever niet opnieuw invriezen.

Conclusie: ijs opnieuw invriezen verhoogt het risico op een voedselvergiftiging. Doe dit dus niet, koop gewoon nieuw ijs.

Kun je gesmolten ijs eten?

Je hebt ijs uit de vriezer gehaald en een tijdje laten staan. Eerst wordt het ijs zacht, maar uiteindelijk gaat het helemaal smelten. Er blijft dan niets anders dan een plasje over. Kun je gesmolten ijs eten? Ja hoor, maar niet wanneer het al te lang uit de vriezer is. Want wanneer het al langer ontdooid is dan wordt het ijs vochtiger. Bacteriën kunnen zich hierdoor sneller vermenigvuldigen.

Zo lang mag ijs uit de diepvries

Roomijs of schepijs voelt soms hard aan. Dit maakt het lastig om er mooie bolletjes van te maken. Je kunt eventueel de ijsschep warm maken. Doe dit bijvoorbeeld onder de hete kraan, maar droog hem daarna even af. Zo komt er geen extra water in het ijs terecht. Een warme schepijs maakt het vormen van bolletjes er een stuk makkelijker op.

Hoe lang mag ijs uit de diepvries voordat het weer terug moet? Maximaal 10 minuten, hierna moet je het toch echt terug in de vriezer stoppen. Bij warm weer ligt het maximum op 3 minuten. IJs smelt namelijk ontzettend snel.

Ben & Jerry’s opnieuw invriezen

Veel mensen zijn dol op Ben en Jerry ijs. Dit zit in wat grotere emmers, vaak wordt het ijs rechtstreeks uit de emmer gelepeld. Natuurlijk krijg je niet alles in één keer op, dus wat doe je met de rest? Ben en Jerry opnieuw invriezen lijkt de meest logische oplossing. Toch is het dat niet. Ben & Jerry’s bevat namelijk zuivelbestanddelen. Zoals je eerder hebt kunnen lezen mag je dit nooit opnieuw invriezen.

Als tweede vries je dit niet opnieuw in omdat de smaak dan echt niet meer te doen is. Geniet dus in één keer van je Ben & Jerry’s, of haal er een gedeelte uit. Gebruik hier een stevige lepel voor, die je eventueel wat warm maakt. De rest van het ijs gaat direct terug de vriezer in.

Wist je trouwens dat rechtstreeks uit de emmer lepelen onhygiënisch is? Al helemaal wanneer je het hierna opnieuw gebruikt? Er bevindt zich speeksel aan de lepel, met uiteraard de nodige bacteriën. Die bacteriën doop je in het ijs waardoor ze zich hier goed kunnen vermenigvuldigen. De volgende keer kom je een bom aan bacteriën tegen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven