Geurkaarsen maken – gewoon zelf doen

Je wil zelf geurkaarsen maken en dat is altijd een goed idee. Dit is namelijk iets dat je heel goed zelf kunt doen. Natuurlijk heb je wel een aantal dingen nodig. Bijvoorbeeld geurolie en was. Of je nu voor witte of gekleurde geurkaarsen gaat: hieronder lees je hoe je deze moet maken.

Benodigdheden om geurkaarsen te maken

Wat heb je nodig voor geurkaarsen? Zorg dat je onderstaande ingrediënten verzamelt:

  • Was (sojawas, palmwas, bijenwax of koolzaadwax)
  • Waslontjes
  • Etherische olie
  • Kleurstof
  • Potjes of glaasjes

Kun je niet aan was oftewel wax komen, dan kun je ook wat oude kaarsen smelten. Het kaarsvet kun je vervolgens gebruiken om nieuwe geurkaarsen van te maken. Waslontjes noem je ook wel kaarsenlonten, die bestel je gewoon online. Voor 30 stuks betaal je ongeveer € 6.

Bekijk kaarslonten

Voor brede glaasjes heb je ook een wat dikker lont nodig. Ga je geurkaarsen maken met een dun lontje en brede glaasjes dan brand je de geurkaarsen niet geheel op.

Over de etherische olie en kleurstof

Wil je geurkaarsen maken dan heb je absoluut etherische olie oftewel geurolie nodig. Deze olie verspreidt, wanneer hij warm wordt, een heerlijke geur. Etherische olie is in veel verschillende geuren verkrijgbaar. Bijvoorbeeld lavendel, bloesem, kaneel en nog veel meer.

Naar etherische oliën

Kleurstoffen zijn niet direct noodzakelijk maar wel zo leuk. Zo kun je er namelijk voor zorgen dat de geurkaarsen een bijzonder uiterlijk krijgen. Voor maar liefst 24 verschillende kleurstoffen betaal je ongeveer € 23. Het gaat hier om poeder dat bedoeld is om zelfgekleurde kaarsen of zeep te maken.

Bekijk kleurstof voor kaarsen

Een compleet pakket

In plaats van alle ingrediënten los te kopen kun je ook voor een zogenaamde ‘geurkaarsen maken pakket’ gaan. In dit pakket vind je alles wat je nodig hebt. Dit zijn dus de waskorrels, geurolie, de lontjes en eventueel diverse droogbloemen of gedroogde kruiden. Een en ander is afhankelijk van welk pakket je kiest.

Voordeel van een geurkaarsen maken pakket is dat je de juiste ingrediënten hebt. Zo weet je zeker dat de wax van een hoogwaardige kwaliteit is. Daarnaast bevat het geen resterende oplosmiddelen. Je kunt zelfs voor een biologisch pakket gaan waarbij er geen paraffine aanwezig is.

Naar geurkaarsen maken pakket

Geurkaarsen maken: de handleiding

Goed, je hebt nu alle ingrediënten verzameld. Dus ook de potjes of glaasjes waar je het mengsel uiteindelijk ingiet. Kun je geen potjes of glaasjes vinden, gebruik dan eens borrelglaasjes. Dat is ook heel leuk om kleine geurkaarsjes in te maken. Een andere optie is gebruik maken van theelichtjes cups.

Laten we geurkaarsen maken! Hieronder vind je een duidelijk stappenplan.

Stap 1: potjes of glaasjes voorverwarmen

Zet de oven op 50 °C en plaats hier de potjes of glaasjes in. Doordat je de potjes voorverwarmt voorkom je dat de was straks te snel afkoelt. Maak je gebruik van wegwerp waxinecups, dan kun je die beter in een pan warm water opwarmen.

Stap 2: de was (wax) verwarmen

Neem een juiste hoeveelheid van de waskorrels of het kaarsvet. Heb je geen idee hoeveel je moet nemen, ga dan uit van een dubbele hoeveelheid. Doe waskorrels in het glaasje waarin de geurkaarsen komt te zitten. Neem vervolgens een dubbele hoeveelheid dus twee van die glaasjes aan waskorrels. Bij gestold kaarsvet is het even uitproberen hoeveel je precies nodig hebt.

Doe de wax of het kaarsvet in een hittebestendig potje of kommetje. Plaats dit in een pan met warm tot heet water. Laat dit pannetje met water op het vuur staan. Let op dat er geen water in het kommetje met de was terechtkomt. Warm de inhoud net zolang totdat de korrels of het kaarsvet helemaal gesmolten is.

Stap 3: kleurstof toevoegen

Wil je gekleurde geurkaarsen maken dan is dit het moment om de kleurstof toe te voegen. Roer dit goed door de gesmolten was. Het is belangrijk dat de kleurstof helemaal is opgelost.

Stap 4: etherische olie toevoegen

Haal de kom uit het water en laat het geheel afkoelen tot een temperatuur van ongeveer 55 °C. Voeg op tijd de etherische olie toe. Dit mag niet wanneer de was nog te heet is, de olie vervliegt dan heel snel. Je moet ook niet te lang wachten want als de was gaat stollen dan kun je er geen etherische olie meer aan toevoegen.

Stap 5: in het potje gieten

Wanneer de wax een temperatuur van ongeveer 50 °C heeft dan kun je dit in het potje of het glaasje gieten. Haal hiervoor het potje uit de oven en plaats het lontje precies in het midden met het pitvoetje op de bodem. Giet nu langzaam de wax erbij. Zorg dat het lontje mooi in het midden blijft, je kunt hem nu nog verschuiven.

Ben je bang dat het lontje verschuift dan kun je hem op zijn plaats houden middels een wasknijper. Je kunt het lontje ook om een potlood draaien en dit bovenop het potje of glaasje leggen.

Stap 6: af laten koelen

Het duurt 6 tot 8 uur voordat de was geheel is afgekoeld en gestold. Ondertussen is het wel belangrijk dat het waslontje op zijn plaats blijft, zie hierboven.

Stap 7: lontje afknippen

Wanneer alles is afgekoeld dan heb je zelf geurkaarsen gemaakt. Nu moet je alleen nog de lontjes afknippen. Knip ze tot ongeveer 1 cm boven de kaars af.

Geurkaarsen maken met kruiden

Wil je eens iets anders? Kies dan voor geurkaarsen maken met kruiden en specerijen. Maak gebruik van kaneel, nootmuskaat, rozemarijn, tijm of andere gedroogde kruiden. Je kunt ook verse lavendel, jasmijn of andere bloemen gebruiken.

Feitelijk werkt geurkaarsen maken met kruiden precies hetzelfde als bovenstaande handleiding. Bij stap 4, waar je etherische olie toevoegt, voeg je nu de kruiden of specerijen toe. Het is wel belangrijk dat je kruiden, specerijen of bloemblaadjes enkele uren van tevoren op de vensterbank of de verwarming droogt. Verpletter ze en voeg ze aan de gesmolten wax toe.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Geurkaarsen maken – gewoon zelf doen
Schuiven naar boven