Zo gezond is zelf brood bakken

Je merkt dat steeds meer mensen hun brood zelf bakken. Niet alleen is dit lekkerder maar in sommige gevallen ook gezonder. Dit komt omdat je zelf de ingrediënten bepaalt. Maar let op want je kunt ook ongezonde keuzes maken. Hoe gezond is zelf brood bakken nu echt? Daar kom je vandaag achter.

Over de voedzaamheid (voedingswaarde)

Het is niet zo dat zelfgebakken brood een hogere voedingswaarde heeft dan brood dat je bij de bakker of in de supermarkt koopt. De voedingswaarde blijft nagenoeg gelijk. Wel spelen de ingrediënten een belangrijke rol. Wanneer je witbrood zelf bakt dan is dit minder voedzaam dan een meergranenbrood uit de supermarkt.

Dus: zelf brood bakken kan gezond zijn maar alleen wanneer je voor de juiste ingrediënten kiest. En natuurlijk wanneer je een goede baktechniek toepast.

Tip: het brood receptenboek

Dit is het meest gezonde brood

Hoe gezond is zelf brood bakken? Uiteraard ga je dan voor de juiste ingrediënten. Maar ja, wat is het meest gezonde brood? Een meergranenbrood of volkorenbrood is de meest gezonde keuze. Dit bevat veel vezels en goede voedingsstoffen.

Witbrood wordt gemaakt van de kern van graankorrels. Hierdoor bevat het weinig vezels en ook niet zoveel gezonde voedingsstoffen. Over het algemeen is het zo: hoe donkerder het brood, hoe gezonder dit is.

Een broodbakmachine

Je kunt zelf brood bakken in een speciale broodbakmachine of in de oven. Over het algemeen is een broodbakmachine wat beter. Dit komt omdat broden beter lukken, maar ook omdat je minder vet hoeft te gebruiken. Hierdoor is een broodbakmachine een gezondere keuze.

Welke broodbakmachine moet je kiezen? Modellen van de merken Panasonic, Inventum of Princess doen het erg goed. Die zijn over het algemeen wel wat duurder (vanaf ongeveer € 69). Natuurlijk zijn er ook goedkopere merken en modellen verkrijgbaar.

Bekijk de beste broodbakmachines

Hoe bak ik brood (review)?

Met een broodbakmachine is het heel eenvoudig om zelf brood te bakken. Je hebt hiervoor een pakje broodbakmix nodig, een beetje margarine en wat water. Op de verpakking staat hoeveel je toe moet voegen.

Zo bak je zelf een brood:

  • Doe de broodbakmix, margarine en water in de machine
  • Stel het juiste programma in

De machine zal het brood kneden, laten rusten en vervolgens bakken. Hier komen de lekkerste broden uit.

Dit zit er in broodbakmix

Het makkelijkste is om zelf brood te bakken met behulp van een broodbakmix (broodmix). In deze mix zit alles wat je nodig hebt voor het bakken van een lekker of gezond brood. Dit zijn onder andere tarwebloem, gedroogde gist, bonenmeel en zout. Maar ook andere stoffen die ervoor zorgen dat het brood beter lukt of langer goed blijft.

De ingrediëntenlijst is afhankelijk van het type broodmix dat je koopt. Je hebt broodmix voor meergranenbrood, tarwebrood, witbrood, speltbrood of iets anders.

Wat je zelf nog moet toevoegen aan broodmix

Afhankelijk van de mix die je koopt moet je hier soms margarine aan toevoegen. Water toevoegen is altijd nodig. In plaats van margarine zou je ook kunnen kiezen voor roomboter, dit maakt het brood er net wat lekkerder op.

Hoeveel broodmix voor 1 brood?

Met een pakje broodmix kun je 1 brood maken. Voor het bakken van 1 brood heb je dus ook maar een enkel pak broodbaxmix nodig. Maar dit hangt ook weer van de bakvorm af. Heb je een kleine bakvorm en maak je dus kleinere broden, dan kom je soms met een half pak broodmix vooruit.

Werk je met een bakvorm in de oven, houd dan een verhouding van 3,7 op 1 aan. Heeft de bakvorm bijvoorbeeld een inhoud van 1000 ml dan reken je dit als volgt: 1000/3,7= 270. Dit betekent dus dat je 270 gram meel of broodmix nodig hebt.

Brood luchtiger maken

Het is belangrijk dat je het brooddeeg laat rijzen. Tijdens het rijzen wordt er gist geproduceerd (zuurdesem produceert kooldioxide). Juist dit zorgt ervoor dat het brood veel luchtiger wordt. Een kant-en-klare broodmix bevat al gist. Soms wordt dit in een apart zakje erbij gedaan, je moet dan in de broodbakmachine ook een ander programma aanhouden.

Tip: een goede broodbakmachine is die van Panasonic. Deze beschikt over verschillende programma’s en biedt je ook de mogelijkheid om met afwisselende broodmixen te werken.

Bekijk Panasonic broodbakmachine

Biologisch brood bakken in de broodbakmachine

De broodbakmachine, en vooral van bovenstaand merk, is ook zeer geschikt voor het bakken van biologisch brood. Op het internet vind je een aantal recepten voor heerlijk biologisch brood. Probeer een van deze recepten zeker eens uit. Biologisch meel of graan vind je in de natuurwinkel, bij de Boerenbond/Welkoop en online. Houd er wel rekening mee dat biologisch meel of graan wat duurder is.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com