Goedkoopste gevelbekleding: dit zijn de mogelijkheden

Kan de gevel een opknapbeurt gebruiken of ga je voor een frisse uitstraling? Met de goedkoopste gevelbekleding creëer je een nieuwe look. Daarnaast zorg je voor een betere isolatie. Gevelbekleding is in verschillende varianten en materialen verkrijgbaar. Zoek je de goedkoopste gevelbekleding dan is het belangrijk om op de kwaliteit te laten.

Voordelen van gevelbekleding

Op zich heeft gevelbekleding een aantal interessante voordelen:

 • Nieuwe uitstraling
 • Onderhoudsvriendelijk
 • Snelle renovatie
 • Betere isolatie
 • Budgetvriendelijk

De voordelen zijn wel afhankelijk van het type gevelbekleding. Waar je ook voor kiest, de woning of het pand krijgt altijd een nieuwe uitstraling. Kies je voor kunststof, metalen of leien gevelbekleding dan heb je er weinig onderhoud aan. Dit geldt ook voor het aanbrengen van steenstrips.

Over de nadelen

Natuurlijk heeft gevelbekleding ook wat nadelen. Het is een investering die zich niet altijd op korte termijn terugverdient. Daarom is het belangrijk om goed naar de verhouding levensduur en prijs te kijken.

Ga je voor metalen gevelbekleding dan ben je ontzettend duur uit. Daarnaast is dit niet milieuvriendelijk. Nadeel van houten gevelbekleding is dat het een korte levensduur heeft en ook nog eens veel onderhoud nodig heeft.

Goedkoopste gevelbekleding

Laten we eerst eens naar de goedkoopste gevelbekleding kijken. In dit geval kom je bij de volgende materialen uit:

 • PVC/volschuim
 • HPL
 • Polyester
 • Kunststof
 • Vezelcement
 • Lariks/Douglas hout
 • Vurenhout
 • Southern Yellow Pine
 • Western Red Cedar
 • Kunstleien

De goedkoopste gevelbekleding wil niet gelijk zeggen dat het ook de beste keuze is. Het gaat namelijk om het onderhoud en de levensduur. Houten gevelbekleding is naar verhouding goedkoop maar het heeft een levensduur variëren van 5-25 jaar. Bovendien ben je ontzettend veel tijd en geld aan onderhoud kwijt. Wat is dan de goedkoopste gevelbekleding? Dan kom je bij kunststof uit.

PVC gevelbekleding

De beste keuze is PVC gevelbekleding. Dit is onderhoudsarm, heeft een gladde of houten nerfstructuur en is eenvoudig te monteren . Je kunt de panelen zowel horizontaal, verticaal als diagonaal monteren. Omdat er geen afwerking nodig is ben je direct klaar.

Voordeel van PVC gevelbekleding is dat je het niet hoeft over te schilderen. Daarnaast heb je keuze uit verschillende kleuren. Dit is absoluut de goedkoopste gevelbekleding en wel vanwege de prijs-kwaliteitverhouding. Dit materiaal heeft een levensduur van ongeveer 30 jaar.

Kunst steenstrips

Een andere goedkope oplossing is het gebruik van kunststof steenstrips. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van 3D wandpanelen. De panelen zijn geschikt voor binnen en buiten. Hiermee krijgt de gevel een andere uitstraling en zorg je voor extra isolatie. De panelen zijn gemaakt van EPS  geëxpandeerd polystyreen met een toplaag van zandcement.

Je bevestigt de panelen eenvoudig middels montagekit. Buitenmuren dan wordt geadviseerd om gebruik te maken van WB8 impregnatie.

Naar 3D wandpanelen steenstrips

Dankzij deze 3D wandpanelen creëer je een natuurlijke uitstraling waarbij je een lelijke gevel aan het gezicht onttrekt. Houd er wel rekening mee dat de ondergrond redelijk vlak moet zijn, anders krijg je de panelen er niet mooi op. Heeft de gevel veel uitstekende delen dan kun je beter voor PVC gevelbekleding kiezen.

Houten gevelbekleding

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is hout niet de goedkoopste gevelbekleding. Wel met betrekking tot aanschaf maar niet wanneer je naar onderhoud en levensduur kijkt. Western Red Cedar en Southern Yellow Pine heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Lariks of Douglas gaat 10-15 jaar mee. Vurenhout heeft de kortste levensduur: 5 tot 10 jaar.

Kies je voor houten gevelbekleding dan moet je dit bijna jaarlijks van onderhoud voorzien. Denk hierbij aan beitsen, oliën of schilderen. Op de eindstreep ben je met houten gevelbekleding vrij duur uit.

Metalen gevelbekleding

Behoort metaal dat de goedkoopste gevelbekleding? Nee, dit is erg duur in aanschaf. Aan de andere kant heeft dit materiaal laag onderhoud en een hoge levensduur. Inox gaat 40-100 jaar mee, zink leeft 50-100 jaar. Aluminium houdt het 60-100 jaar vol en koper meer dan 100 jaar. Dit betekent dat je slechts eenmaal in je leven deze gevelbekleding aan hoeft te brengen.

Houd er rekening mee dat koper niet kleurvast is, zink is dit matig. Inox en aluminium zijn een beetje kleurvast en zullen met de jaren wat verkleuren.

Leien gevelbekleding

Je kunt ook voor leien gevelbekleding kiezen. Ga je voor kunstleien dan is dit goedkoop in aanschaf, het heeft laag onderhoud en een levensduur van gemiddeld 30 jaar. Natuurleien is duur in aanschaf, heeft weinig onderhoud nodig en gaat tot wel 100 jaar mee. Misschien niet de goedkoopste gevelbekleding maar verspreid over 100 jaar ben je wel voordelig uit.

Goedkoopste gevelbekleding kopen? Hier moet je op letten

Ga niet voor de eerste de beste goedkoopste gevelbekleding. Zet eerst een aantal zaken op een rij. Hoe zit het met je budget, heb je veel of weinig te besteden? Daarnaast gaat het natuurlijk om het onderhoud. Je moet er zin in hebben om elke 2-5 jaar met de gevelbekleding bezig te zijn. Heb je geen zin in extra onderhoud kies dan zeker niet voor hout of natuurlijke gevelbekleding zoals klimop of andere planten.

Wil je iets met een lange levensduur dan kun je het beste voor PVC, HPL, polyester, kunststof, metaal, steenstrips of leien kiezen. Al deze materialen hebben een levensduur variërend van 30-100 jaar.

Garantie op het materiaal

Zelfs bij de goedkoopste gevelbekleding heb je recht op een wettelijke garantietermijn. Afhankelijk van het product en de leverancier krijg je hier extra garantie bij. Laat goed op deze voorwaarden, dat kan namelijk enorm schelen. Houd er wel rekening mee dat je bij de allergoedkoopste gevelbekleding geen verlengde garantie krijgt.

Gevelbekleding zelf monteren

Wil je goedkoper uit zijn dan moet je de gevelbekleding zelf monteren. Dit is een klusje dat om wat vakkennis en een goede voorbereiding vraagt. Op het internet vind je een hoop instructiefilmpjes of handleidingen met betrekking tot montage. Twijfel je over de uitvoering hiervan, schakel dan liever een vakman in. Liever iets meer betalen en jarenlang plezier ervan hebben dan dat het snel loslaat.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com