De goedkoopste en meest effectieve manier om je huis in de winter te verwarmen

Kan je de hoge energieprijzen niet meer betalen? Helaas ben je niet de enige, miljoenen mensen komen door de stijgende kosten in financiële problemen. Van een open haard tot elektrische kachel, het aanzetten van de stofzuiger of het branden van kaarsen: er zijn verschillen manieren om een ruimte te verwarmen.

We zochten naar de goedkoopste manier om je huis te verwarmen. Maar niet alleen goedkoop, ook een methode die effectief is. Bij het kostenplaatje hebben we rekening gehouden met 8 uur per dag verwarmen, gedurende 90 dagen per jaar (winterperiode).

AirKing Elektrische Kachel

Keramische kachel met touchscreen – 2 Standen 900 en 1800 Watt 

Het allergoedkoopste: trek warme kleding aan

Misschien een beetje flauw om te vermelden maar door warme kleding aan te trekken hoef je niet zoveel te verwarmen. Het is effectief, het kost je niks en je hebt warme kleding al in huis. Vooral de voeten moeten warm blijven, hierdoor voelt het hele lichaam comfortabel aan. Zet eventueel een muts op want de meeste warmte gaat via het hoofd verloren.

De kosten en effectiviteit van een open haard

Sommige oude huizen zijn voorzien van een open haard, mits deze niet is ‘dichtgegooid’. Een open haard is zeer effectief. Het duurt wat langer om de ruimte te verwarmen maar wanneer hij eenmaal brandt dan is de stralingswarmte groot en effectief.

Een open haard is gezellig, je kunt zonder stroom verwarmen en het is goedkoper dan een gashaard of een houtkachel. Het nadeel is het lagere rendement tegenover een convectiekachel. Bovendien heb je altijd hout nodig, dat momenteel ook niet zo goedkoop is. Daarnaast moet je opslagruimte voor het hout hebben en komt er bij het verbranden van hout as en fijnstof vrij. Ventileren is daarom noodzakelijk.

  • Jaarlijks verbruik: 7-11 kuub hout
  • Prijs per jaar: € 630 tot € 990

Verwarmen met CV en cv-ketel (gasgestookt)

De meeste woningen zijn voorzien van centrale verwarming en een gasgestookte cv-ketel. Deze manier van verwarmen is zeer effectief. Koude lucht wordt aangezogen naar de radiator toe, wordt verwarmd en stijgt op. Dit proces blijft zich herhalen waardoor de gehele ruimte comfortabel aanvoelt. Je geniet dus niet alleen van stralingswarmte maar ook van convectiewarmte.

Bij strenge vorst verbruikt de cv-ketel ongeveer twee kuub aardgas per uur. De gasprijs is flink gestegen en ligt in 2022 rond de € 3,95 per m³. Dit is inclusief btw, energiebelasting en ODE. Een uur verwarmen met de cv-ketel kost dus € 7,90 per uur. Dat is veel, maar je verwarmt er wel alle ruimtes in huis mee. Op wat minder koude dagen verbruik je naar verhouding minder gas.

  • Jaarlijks verbruik: ongeveer 900 m3
  • Prijs per jaar: € 3555

Het gebruik van een elektrische kachel

De gasgestookte Cv-ketel is niet de goedkoopste manier om je huis in de winter te verwarmen. Maar het is wel zeer effectief. Wil je slechts een enkele ruimte verwarmen, kies dan voor een elektrische kachel. Hiermee ben je een stuk voordeliger uit, en het is net zo effectief.

Er zijn verschillende soorten elektrische kachels op de markt. De convectorkachel werkt als een radiator: koude lucht wordt aangezogen en warme lucht stijgt op. Zeer effectief. Dan heb je nog de ventilatorkachel, zeer geschikt voor kleinere ruimtes. Of de infrarood kachel die zeer warm en behaaglijk aanvoelt, maar minder geschikt is voor vochtige ruimtes.

Om de ruimte effectief te verwarmen heb je, afhankelijk van de afmeting, een vermogen van 1000 tot 2000 Watt nodig. De stroomprijs ligt tussen de € 0,50 en € 0,70 met een gemiddelde van € 0,60.

  • Jaarlijks verbruik: 384 tot 768 KWh
  • Prijs per jaar: € 432 tot € 864

Bekijk elektrische kachels

De bloempotkachel of het branden van kaarsen

Kaarsen geven warmte af. Ze hebben een verwarmingsvermogen van 80 Watt per uur. Wil je een ruimte effectief verwarmen dan moet je 15-20 kaarsen aansteken. Gebruik de grotere theelichtjes, die hebben een brandduur van 8 uur. Hierdoor hoef je tussendoor geen nieuwe aan te steken.

Naar theelichtjes met een brandduur van 8 uur

Dan heb je nog de bloempotkachel. Dit ziet er gezellig uit, en is de ideale verwarming voor op de tafel of naast je op de bank. Het geeft stralingswarmte af. Het is echter geen geschikte methode om de hele kamer mee te verwarmen, of je moet zeker vier bloempotkacheltjes verspreid door de ruimte plaatsen.

  • Jaarlijks verbruik: 1350 tot 1800 theelichtjes (brandduur: 8 uur)
  • Prijs per jaar: € 199 tot € 266

De warmte die van elektrische apparaten afkomstig is

Alle elektrische apparaten zetten energie om in warmte. Denk maar aan de televisie, Playstation, stofzuiger, koelkast of wasmachine. Een LCD tv heeft een gemiddeld vermogen van 175 W. Je zou dus 9 televisies aan moeten zetten om de ruimte effectief te verwarmen.

Elektrische apparaten zijn geen effectieve manier om het warm te krijgen. De warmte is namelijk heel variabel. Bovendien moet je ontzettend veel huishoudelijke apparaten aanzetten om aan 1600 Watt te komen.

Qua kosten ben je met het aanzetten van huishoudelijke apparaten net zo duur uit als een elektrische kachel. Stroom is stroom en de stroomprijs verandert niet naar het type apparaat.

Conclusie: de goedkoopste manier van verwarmen

Wil je alleen de woonkamer of de werkruimte effectief verwarmen, dan ben je met een elektrische kachel het goedkoopst uit. Gevolgd door de open haard. Kaarsen branden is het goedkoopst maar brandgevaarlijk. Bovendien komt er bij het branden van kaarsen fijnstof vrij, iets dat schadelijk is voor de gezondheid.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com