Goedkope bruiloft: het hoeft nauwelijks iets kosten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een bruiloft van duizenden euro’s, velen doen het. Maar waarom zou je zoveel betalen wanneer het ook goedkoop of misschien wel gratis kan? Wanneer je een laag budget hebt dan is een goedkope bruiloft iets voor jou. Ontdek hoe je dit aanpakt.

Bepaal eerst je budget

Wil je een goedkope bruiloft zonder budget? Zeker mogelijk, maar vaak ontkom je er niet aan om toch enkele tientjes uit te geven. Bepaal dus vooraf je budget. Dit kan € 100 maar ook € 1000 zijn.

Op een gratis dag trouwen

Elke gemeente is verplicht om gratis trouwen aan te bieden. Dit betekent dat je een bepaalde dag kosteloos in het huwelijksbootje mag treden. De meeste gemeenten doen dit op maandag en/of dinsdag. Informeer hier van tevoren naar.

In de kerk trouwen is niet gratis

Helaas is een kerkelijk huwelijk vaak niet gratis. Maar je kunt er wel over onderhandelen. Misschien wil de pastoor je tegenmoet komen wanneer je iets in ruil aanbiedt. Bijvoorbeeld contacten onderhouden met kerkgangers, of de marketing uitvoeren. Misschien ook wel de kerk schoonmaken. Diensten ruilen kan altijd, maar je moet dit natuurlijk wel zelf willen.

Zelf de feestlocatie aankleden

Je kunt geen goedkope bruiloft houden wanneer je ergens een zaaltje afhuurt, want dat kost altijd geld. Zorg dat je het bruiloftsfeest bij je thuis, in de tuin of bij een familielid of vriend kan houden. Dan heb je alvast een gratis locatie.

Daarnaast gaat het om de aankleding en versiering. Door alles zelf te doen bespaar je ontzettend veel geld. Kijk ook eens in de categorie bruiloft decoratie, tegen kleine bedragen vind je de leukste en meest romantische versieringen.

Bekijk bruiloft decoratie

Wees ook creatief met papier, karton en plastic. Het is heel leuk om zelf de aankleding of decoratie te maken.

Het eten zelf maken

Maak zelf pizza’s, pasta, stokbrood, een koude schotel, salade en warm vlees. Het kost even tijd maar wanneer je dit doet bespaar je ontzettend veel geld. Zelf het eten maken kan alleen wanneer je niet al te veel gasten verwacht. Of wanneer familieleden of vrienden je helpen.

Koop slim je boodschappen in. Je hoeft niet alleen maar merkproducten te kopen want huismerken zijn net zo goed. Je gasten zullen het verschil niet merken. Koop verder het vlees, stokbrood, groenten en fruit op de markt. Dit kan al snel 40% in prijs schelen.

Goedkoop drank inslaan

Je hoeft niet direct het bier op de wijn zelf te brouwen, maar je kunt het wel goedkoop inslaan. Woon je bijvoorbeeld aan de Duitse of Belgische grens, dan heb je geluk. Alcohol is hier vaak een stuk goedkoper. Je kunt ook goedkoop alcohol inslaan bij supermarkten zoals Lidl of Aldi.

Voor frisdrank geldt dat je niet de allerduurste merken hoeft te kopen. Misschien zullen sommige gasten het verschil proeven, maar ze zeggen er toch niks van. En meer dan 90% van de gasten heeft helemaal niet in de gaten dat je goedkope frisdrank hebt ingeslagen.

De uitnodigingskaarten maken

Ruim voordat de bruiloft van start gaat verstuur je uitnodigingskaarten. Die maak je natuurlijk zelf, want ook dat valt onder de goedkope bruiloft. Kijk eens bij Canva, een programma waarmee je creatief aan de slag gaat. Je maakt hier de mooiste kaarten mee. Die verstuur je digitaal of je print ze uit.

Mooie trouwkleding scoren

Je hoeft helemaal geen dure bruidsjurk te kopen, want die kun je ook huren. Of je koopt hem tweedehands. Dit geldt natuurlijk ook voor het trouwkostuum voor de man. Daarnaast kun je in elk kledingstuk trouwen dat je mooi vindt. Misschien heb je nog een mooie galajurk of een zomers jurkje in de kast hangen. En voor hem een mooi pak of een pantalon met een passende blouse.

Het is ook een idee om mooie kleding van iemand anders te lenen. Niemand hoeft te weten dat je het geleend hebt, waardoor iedereen zal denken dat je er een zeer exclusieve bruiloft op nahoudt.

Regel je eigen personeel voor je bruiloft

Vind je het leuk dat iemand de drankjes inschenkt, het lekkers serveert en de gasten begeleidt? Kijk eens in je netwerk of iemand op je bruiloft wil helpen. Misschien een paar jongeren die wat bij willen verdienen. Of wat volwassenen die het gewoon leuk vinden om op je bruiloft te helpen en alles mee te maken.

Je kunt natuurlijk ook iets ruilen, bijvoorbeeld een dienst (tuinieren of klussen), of een artikel dat je toch al weg wou doen.

De muziek regel je ook zelf

Je hoeft helemaal geen dure deejay in te huren. Een goedkope bruiloft regel je door zelf je muziek af te spelen. Dit kan vanaf je laptop of smartphone en stream je naar Bluetooth speakers.

Laat je gasten fotograaf zijn

De laatste tip voor een goedkope bruiloft: huur geen fotograaf in. Laat iedereen zijn smartphone meenemen en foto’s maken. Je gasten spelen voor fotograaf. Geef dit wel van tevoren aan, dan is iedereen goed voorbereid.

Veel plezier op je budget bruiloft, je zal merken dat het een geweldige dag wordt.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Goedkope bruiloft: het hoeft nauwelijks iets kosten
Schuiven naar boven