In welk land ligt de grootste gletsjer van Europa?

Zoek je een bijzondere vakantiebestemming? Ga dan voor het land met de meest imposante gletsjer In welk land ligt de grootste gletsjer van Europa? Ontdek Wat een gletsjer is en waar je de meest grote vindt.

Qlima petroleumkachel

Een van de laatste petroleumkachels. Op = op.

+2800 keer bekeken vandaag

Een gletsjer is geen berg

Wat is een gletsjer? Misschien denk je dat een gletsjer een ijsberg is: dit klopt niet. Gletsjers lijken nog het meest op ijsrivieren. Een gletsjer wordt vanuit sneeuw gevormd. Dit gebeurt wanneer er meer sneeuw valt dan dat er wegsmelt. Hierdoor ontstaat een groeiende sneeuwlaag. Door het gewicht van deze sneeuwlaag zakt het naar onder. Hier dicht het zich tot een ijsmassa. Onder invloed van de enorme druk schuiven gletsjers heel langzaam.

Waar komen gletsjers voor?

Over de hele wereld vinden we ongeveer 15 miljoen vierkante kilometer aan gletsjers. Hiermee vormen deze ijsmassa’s 10% van het totale landoppervlak. Een gletsjer kan alleen ontstaan in een omgeving met veel neerslag en lage temperaturen. Dit klimaat komen we in poolgebieden en in hooggebergten tegen. De meeste gletsjers vinden we dan ook op Antarctica en Groenland, maar ook in het noorden van Canada.

Gletsjers in Europa

Hoewel Europa over het algemeen een mild en continentaal klimaat heeft, zijn er wel degelijk onderlinge verschillen. In Zuid-Europa zien we een droog en warm mediterraan klimaat. West- en Noordwest-Europa kenmerken zich door een mild en vochtig klimaat. In midden- en Oost-Europa zien we een vochtig klimaat. De zomers zijn hier een stuk koeler.

Komen gletsjers in Europa voor? Ja, ook in Europa vind je verschillende van deze ijsmassieven. Hiervoor moet je naar Zwitserland, Noorwegen, IJsland of Oostenrijk. Maar ook in Frankrijk vinden we gletsjers. Je hoeft dus echt niet ver te reizen om er een tegen te komen!

In welk land ligt de grootste gletsjer van Europa?

Een gletsjer wordt niet in hoogte maar in grootte gemeten. Hierbij kijken we naar de totale oppervlakte.

In welk land ligt de grootste gletsjer van Europa? De grootste gletsjer van Europa ligt in Noorwegen!

De Jostedalsbreen is de grootste en imposantste gletsjer op het vasteland van Europa. Deze bevindt zich aan de Westkust van Zuid-Noorwegen. Hiervoor moet je in de provincie Sogn og Frordane zijn. De Jostedalsbreen heeft een totale oppervlakte van ongeveer 487 vierkante kilometer. Deze gletsjer werd rond 500 voor Christus gevormd.

Wil je de Jostedalsbreen bezoeken? In ongeveer 21 uur rijden bereik je Jostedalsbreen National Park (vanuit Utrecht). Met het vliegtuig doe je er ongeveer 4 uur over. Ik heb voor de grap ook even gekeken hoe lang het fietsen is: tussen de 105 en 120 uur!

3x imposante gletsjers in Europa

Is Noorwegen je te ver of te koud? Gelukkig vind je op meerdere Europese plekken imposante gletsjers. Ik heb er drie voor jou verzameld. Binnen enkele uren maak je kennis met een van de volgende gletsjers.

1. Pasterze in Oostenrijk

Je hebt vast wel eens van de Grossglockner gehoord: de hoogste berg van Oostenrijk. Precies op deze berg ligt de Pasterze. Met een lengte van 8,4 kilometer is dit de langste gletsjer van Oostenrijk. Let op: deze gletsjer verliest elk jaar een aantal meters aan lengte. Hierdoor wisselen de wandelroutes naar de Pasterze.

Hoe ver is het reizen naar de gletsjer? Met de auto ben je in 12,5 uur bij de Grossglockner. Er gaan geen directe vluchten naar deze berg.

2. Mer de Glace in Frankrijk

Aan de noordkant van de Mont Blanc vinden we de gletsjer Mer de Glace. De Mont Blanc is de hoogste top van de Alpen. Hoe hoger, hoe kouder: logisch dat zich hier een gletsjer heeft gevormd. Deze heeft een totale lengte van 12 km. Hiermee is het bijna de langste in de Alpen. De Mer de Glace beweegt zich met een snelheid van 95 meter per jaar.

Hoe kom je bij de Mer de Glace? We nemen de auto en rijden er in een dikke 11 uur naartoe (vanuit Utrecht). Je kunt er ook in 177 uur naartoe lopen. Laat je me even weten of dat gelukt is?

3. Aletschgletsjer in Zwitserland

In welk land ligt de grootste gletsjer van Europa? De derde gletsjer dichtbij huis: de Aletschgletsjer. Deze bestaat uit vier kleinere gletsjers die tegen elkaar aan zijn bevroren. De Aletschgletsjer is 120 vierkante en hiermee de grootste van Zwitserland. Het is echt een aanrader om de Aletschgletsjer te bezoeken: je vindt hier verschillende wandelroutes en mountainbike routes. Het toerisme bestaat niet alleen uit wandelaars maar zeker ook uit wintersporters.

Op naar de Aletschgletsjer. Vanuit Utrecht is het ongeveer 10 uur rijden naar de Aletsch Arena. Dit is een populair skigebied waar de Aletschgletsjer deel van uitmaakt.

Geen tijd of geld om te reizen? Wil je genieten van een gletsjer in je woonkamer? Hier vind je hele mooie prints op canvas, dibond, hout of plexiglas. Een gletsjer op plexiglas is vanwege het coole effect echt een aanrader!

Zelf een gletsjer maken

Een gletsjer trekt veel toeristen. Hoe leuk zou het zijn om er zelf een te maken en het toerisme naar je toe te trekken? Helaas, een gletsjer ontstaat niet van vandaag op morgen. Gletsjers zijn enkele tienduizenden jaren oud.

Er is wel een manier bedacht om verdwijnen de gletsjers te redden. Dit kan met behulp van kunstmatige sneeuw. Hierbij wordt de bovenkant van de gletsjer bespoten met kunstsneeuw. Door dit jaarlijks tijdens de warmste maanden te doen, zal de gletsjer niet snel smelten. Wetenschappers hebben berekend dat met deze methode een gletsjer in 10 jaar tijd ongeveer 300 tot 400 meter kan groeien.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial