Grootste zeiljacht ter wereld

Ben je fan van boten of watersport? Dan zal het grootste zeiljacht ter wereld je zeker imponeren. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer rondvarende joekels. Ga ervoor zitten want in dit artikel bekijk je de 6 grootste zeiljachten van de wereld. Ook ontdek je wat een beetje zeilboot kost, en dat is echt niet goedkoop.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

1. Sailing Yacht A

Een vrij eenvoudige naam voor het grootste zeiljacht ter wereld. Sailing Yacht A (zeiljacht A) werd door de Duitse bouwer Nobiskrug gemaakt, in opdracht van de Russische miljardair Andrey Melnichenko. Opvallend is dat het voornamelijk Russische miljardairs zijn die de grootste zeiljachten ter wereld laten bouwen, maar daar kom je gaandeweg in dit artikel wel achter.

Met een lengte van 142 meter is dit zeker de grootste zeilboot ter wereld. Het schip is uitgerust met twee propellers en een driemast. Het maakt gebruik van een hybride krachtbron waardoor het over variabele snelheden beschikt. Oftewel: dit zeiljacht wordt ondersteund door motoren.

Het werd in 2015 in opdracht gebouwd en in 2017 afgeleverd. Het interieur is uiteraard heel luxe. Zo beschikt het over een mooi zwembad bovenop het dek en een superluxe stuurhut. Dit kun je eigenlijk geen stuurhut meer noemen. Het grootste zeiljacht ter wereld heeft een dikke 500 miljoen dollar moeten kosten.

Een zeiljacht in je woonkamer of werkkamer? Miniatuur modellen van echte zeiljachten te koop! Prijscategorie: € 18 tot € 250.

Bekijk zeiljachten

2. De White Pearl

Dit is absoluut niet alleen een van de grootste zeiljachten ter wereld maar ook gelijk het op twee na duurste: de ‘White Pearl’ (witte parel). Deze zeilboot heeft een lengte van maar liefst 140 meter. De zeilmasten hebben een indrukwekkende hoogte van 90 m. Dit zeiljacht werd vanaf 2011 in opdracht van een Russische miljardair gebouwd. Geen goedkoop grapje want hij moest ongeveer 400 miljoen dollar neertellen.

Het schip heeft eens topsnelheid van 21 knopen. Ter vergelijking: dit komt neer op een topsnelheid van bijna 39 km/h. Dit is voor een groot en zwaar zeiljacht ontzettend snel. Al helemaal wanneer je bedenkt dat dit bakbeest 12,7 ton weegt. Om dit zeiljacht vooruit te krijgen is hij uitgerust met vier elektrische motoren en twee dieselmotoren.

Natuurlijk zit er ontzettend veel luxe aan het grootste zeiljacht ter wereld. Bijvoorbeeld de aanwezigheid van drie zonnedaken met zwembad, bioscoop en kinderspeelplaats. Het meest fascinerende is de kamer helemaal onderin het dek, waar je door 30 mm dik glas de onderwaterwereld bekijkt.

(Motorjacht) Octopus

Een prachtige naam voor een van de grootste motorjachten ter wereld. Even goed opletten want het betreft hier dus geen zeiljacht maar een motorjacht. Maar wel met alle luxe. De Octopus heeft een lengte van 126 m en is in het jaar 2003 gebouwd. Het beschikt over twee helikopterplatformen, een duikboot en een zwembad met glazen bodem. Helemaal niet slecht, maar helaas dus geen zeiljacht.

3. De Black Pearl

Als er een White Pearl is dan moet er natuurlijk ergens ook een Black Pearl bestaan. En jawel hoor, het gaat hier om een hybride zeiljacht. Dit is het grootste zeiljacht dat ooit in Nederland gebouwd is. Hij heeft een lengte van 106 m en is hierdoor toch wat kleiner dan zijn tegenhanger. Maar hij is wel ontzettend duurzaam, daar valt ook wel wat over te zeggen. Het kan namelijk met slechts 20 liter brandstof op voorraad de Atlantische Oceaan oversteken.

De bouw van deze zeilboot heeft ongeveer 212 miljoen euro gekost. Opdrachtgever was de Russische ondernemer Oleg Burlakov. Uiteraard is ook dit schip voorzien van een luxe uitrusting en inrichting.

Even opletten want je moet de Black Pearl niet verwarren met het fictieve schip uit de film Pirates of the Caribbean. Die bestaat namelijk niet echt.

5. Eos

Met een lengte van 93 meter behoort de Eos ook tot het grootste zeiljacht ter wereld. Tot 2015 heeft hij zelfs deze titel gedragen, maar uiteindelijk toch af moeten staan. De Amerikaan Barry Charles Diller liet deze zeilboot bouwen.

(Motorjacht) Tatoosh

Van een bijna vergelijkbare lengte is de Tatoosh, ook (bijna) 93 m lang. Eigenaar van de medeoprichter van Microsoft en dit zeiljacht staat al enkele jaren te koop. Je betaalt dan een dikke 90 miljoen euro. Misschien goed om te weten want hij werd oorspronkelijk voor 160 miljoen dollar verkocht, dus hij is al flink in prijs gezakt. De Tatoosh is een motorjacht dus geen zeiljacht. Maar omdat hij van dezelfde eigenaar als de Eos is, blijft hij interessant om te vermelden.

6. Athena

Hij heeft een lengte van 90 m, is een echt zeiljacht en in 2004 gebouwd: de Athena. Hierdoor staat hij op plek 6 in het overzicht grootste zeiljachten ter wereld. Hij werd gebouwd onder contract van Jiames Clark, voormalig eigenaar van het softwarebedrijf Netschape. Dit zeiljacht heeft een maximumsnelheid van 19 knopen. Heel interessant: de Athena werd in het Nederlandse Vollenhove gebouwd.

Nog meer zeiljachten vind je in dit speciale boek

Wat kost een zeiljacht per meter?

Misschien denk je er over om zelf een zeiljacht aan te schaffen. Het is niet direct te zeggen wat een zeiljacht per meter kost. Dit hangt er namelijk vanaf welke techniek en materialen er gebruikt worden, maar ook hoe luxe de boot moet zijn.

Kijk je naar het duurste zeiljacht ter wereld, dan kostte het laten maken hiervan $ 3,5 miljoen per strekkende meter. Je moet het er maar voor over hebben.

Je krijgt met een zeiljacht ook altijd te maken met jaarlijkse kosten. Is het zeiljacht korter dan 8 m, dan betaal je ongeveer € 420 per meter. Heeft het zeiljacht een lengte van 8-10 m dan betaal je € 536 per meter. Hoe groter het jacht, hoe hoger de prijs per meter (jaarlijkse kosten).

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial