Harde schijf

Een harde schijf kopen, dat doe je niet zomaar. Je moet namelijk voor een goede kwaliteit gaan. Hierbij let je op de harde schijf snelheid, opslagruimte en natuurlijk de prijs. Maar ook of de harde schijf geschikt is voor PS, laptop of computer. Gelukkig is de externe harde schijf met betrekking tot kwaliteit de laatste jaren enorm verbeterd.

Harde schijf snelheid

Misschien wel het belangrijkste waar je op moet letten: de harde schijf snelheid. Wanneer de snelheid te laag is dan wekt dit irritatie op. De snelheid van een externe harde schijf wordt altijd weergegeven in RPM oftewel rotaties per minuut. Een hoge lees- en schijfsnelheid is zeker aan te raden wanneer je de schijf intensief gebruikt. Ga in dit geval voor een snelheid van 7200 RPM.

Kies je voor 5400 tot 5900 RPM, dan is dit nog steeds prima. Voordeel hiervan is dat de HDD dan minder energie verbruikt en hierdoor ook minder warm wordt. Bij aankoop van een harde schijf zal je voornamelijk de uitdrukking megabyte per seconde tegen komen. Kies voor minimaal 100 MB/S. Soms zie je juist het USB types staan. USB 3.0 is sneller dan USB 2.0.

HDD opslagruimte

Net zo belangrijk is de harde schijf opslagruimte. Je wilt immers voldoende geheugen en opslag hebben. Op een 4 terabyte harde schijf passen ongeveer 40 films of ruim 75.000 foto’s. De meeste harde schijven hebben een opslagcapaciteit variërend van 1 tot 4 TB. Ga je voor een model met meer opslagruimte dan wordt de harde schijf ook groter. Die van 32Tb bijvoorbeeld, dat is toch echt wel een flink apparaat. Je moet hier natuurlijk ook de ruimte voor hebben.

Zoek je een harde schijf die je overal mee naartoe kunt nemen? Kies dan voor maximaal 2 TB, dit soort harde schijven is nog handzaam. Hierna worden ze echt wel groter en zwaarder.

Prijs harde schijf

Wat moet een harde schijf kosten? Eerst maar even de beste harde schijf. Populaire merken zijn Seagate, Western Digital en Toshiba. Wil je een harde schijf kopen met een opslagruimte van 1 of 2TB dan betaal je tussen de € 50 en € 80. Voor 14 of 16 terabyte betaal je tussen de € 250 en € 300.

Hoe meer opslagruimte, hoe hoger de prijs oploopt. Voor een model met 64TB opslagruimte betaal je makkelijk meer dan € 2000. Voor hobbymatig gebruik is deze opslagcapaciteit veel te groot, maar bedrijfsmatig kan dit interessant zijn.