Hardloopschoenen

Hardloopschoenen kopen? Altijd een goede keuze want hiermee bescherm je je gewrichten. Hardloopschoenen hebben namelijk een goede vering waardoor je zo min mogelijk last hebt van blessures. Het is belangrijk dat je de juiste maat kiest. Daarnaast let je goed op stabiliteit en demping. Soms is een loopanalyse noodzakelijk, maar in veel gevallen vind je vanzelf de perfecte hardloopschoen.

De beste hardloopschoenen

Hoe weet je of je de beste hardloopschoenen koopt? Over het algemeen is het zo dat zeer goedkope schoenen van een lagere kwaliteit zijn. Ze zijn eigenlijk niet geschikt om regelmatig op te hardlopen. De beste hardloopschoenen zijn toch wat duurder. Goede merken zijn Asics, Nike en Adidas. Deze zijn verkrijgbaar vanaf € 45, oplopend tot € 150.

Natuurlijk is dit een investering. Al helemaal wanneer je bedenkt dat sommige hardloopschoenen zelfs meer dan € 200 kost. Bedenk echter dat een gezond lichaam onbetaalbaar is. Loop je dankzij te goedkope hardloopschoenen een blessure op dan ben je verder van huis.

Goede schoenen voor hardlopen

Hieronder enkele tips en aandachtspunten met betrekking tot goede schoenen voor hardlopen.

Heb je last van overponeren, dit is waarbij de enkel en de voet te ver naar binnen valt, dan is het verstandig om voor corrigerende hardloopschoenen te gaan. Dit soort schoenen ondersteunt je voet aan de binnenkant. Je kunt ook voor op maat gemaakte sportzolen gaan, dit is goedkoper dan corrigerende hardloopschoenen.

Hanteer altijd de juiste looptechniek en bouw het hardlopen langzaam op. Neem eventueel looptraining, dit kan op een sportschool of bij de sportfysiotherapeut. Dankzij looptraining voorkom je het ontstaan van blessures.

Minimalistische hardloopschoenen

Je hebt ook minimalistische hardloopschoenen. Deze hebben een verminderde demping dan je bij de normale hardloopschoen gewend bent. Juist door het ontbreken van deze goede demping gaat je lichaam dit compenseren. Houd er rekening mee dat minimalistische hardloopschoenen niet geschikt zijn wanneer je een afwijkende stand van de voeten, enkels of knieën hebt.

Moet je hardlopen op harde of zachte ondergrond? Hardlopen op een harde ondergrond kan sneller voor blessures zorgen. Aan de andere kant past je lichaam zich aan deze ondergrond aan, mits je het langzaam opbouwt. Koop daarom goed dempende hardloopschoenen en pas je trainingsschema aan.