HES-code Turkije, de maatregelen en afschaffen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wie naar Turkije reist krijgt te maken met de HES-code. Dit is een code die door het ministerie van Volksgezondheid verplicht is gesteld. Het is bedoeld om de coronavirusmaatregelen na te leven. Het is een vereiste vanuit de Turkse overheid en iedereen die per vliegtuig, trein, auto of ander vervoermiddel het land in komt moet over de HES-code beschikken.

Het aanvragen van de HES-code kan op verschillende manieren. Het is belangrijk om dit tijdig te doen. In deze blog geven we hier meer informatie over en houden we je op de hoogte over de geldigheid en afschaffing van de code.

Voor jezelf of om cadeau te geven: Turkse theeglazen

Turkije is dol op Nederlandse toeristen

Middels de HES-code wil Turkije geen Nederlandse toeristen weren. Sterker nodig, ze zijn er dol op want Nederlanders geven veel geld uit in de populaire Turkse badplaatsen. Niet alleen inwoners van Turkije maar ook toeristen moeten zich aan de lokale wetgeving houden.

Met de komst van het coronavirus zijn er verschillende regels ingesteld. Voorheen mocht je alleen met een geldig vaccinatiebewijs, of een test- en herstelbewijs Turkije inreizen.

Het gebruik van de HES code

Let op: onderstaande informatie kan momenteel niet van toepassing zijn. Zie de data van updates.

  • 30 mei 2021: invoering van de HES-code.
  • Update juli 2022: de HES-code Turkije is (tijdelijk) afgeschaft.

Zo werkt de HES-code

Wanneer je in Turkije gebruik maakt van het openbaar vervoer tussen de verschillende steden, moet je in het bezit zijn van de “Hayat Eve Sığar” -toepassing. Dit staat ook wel bekend als de HES-code. Middels de code is bekend wie het virus bij zich draagt. Bij gebruik van het openbaar vervoer ben je verplicht om deze code aan te tonen.

Zo vraag je de code aan

Controleer, voordat je naar Turkije reist, of het wel nodig is om deze code aan te vragen. Er zijn drie verschillende manieren om een HES-code aan te vragen.

1. Via sms (eenvoudigste methode)

Iedereen met een smartphone kan eenvoudig via sms een HES-code aanvragen. Het is hierbij wel belangrijk om gebruik te maken van een Turkse SIM-kaart. Dit werkt dus niet met een Nederlandse SIM-kaart. Turkse SIM-kaarten zijn in het land zelf verkrijgbaar, maar ook bij de officiële winkels van Turkse gsm operators. Die vind je op de luchthavens in Turkije, je regelt het SIM-kaartje en de HES-code dus voordat je officieel het land binnenkomt.

  • Stop de SIM-kaart in je smartphone
  • Open de sms app
  • Typ in een bericht HES, gevolgd door een spatie
  • Typ de nationaliteit (voor Nederlanders is dit NL en voor Belgen BE), gevolgd door een spatie
  • Typ het paspoortnummer of het nummer van de identiteitskaart, gevolgd door een spatie
  • Typ je geboortejaar, gevolgd door een spatie
  • Typ je achternaam
  • Verstuur dit naar nummer 2023

Het sms-bericht dat je verstuurd zou er zo uit kunnen zien:

HES NL 4939294 1985 JANSSEN

Tip: breng sfeer in huis met deze Turkse lamp

2. De speciale HES applicatie (alleen voor Turkse burgers en residenties)

Speciaal voor Turkse inwoners is er de HES- applicatie. Het is een kwestie van deze applicatie op je smartphone installeren en je gegevens invullen. Vervolgens vraag je een HES-code aan.

3. E-devlet (alleen voor Turkse burgers en residenties)

Ook deze methode is alleen geschikt voor Turkse inwoners. Via E-devlet is het mogelijk om een HES-code aan te vragen. E-devlet is een beetje vergelijkbaar met de Nederlandse DigiD. Na het invullen van de accountgegevens vul je de tekst HES Kodu Üretme ve Listeleme in. Klik vervolgens rechts op ‘Yeni HES Kodu’.

Reizigers die niet in Turkije wonen moeten altijd de code via sms aanvragen, een andere methode is niet tot nauwelijks mogelijk.

HES-code Turkije afgeschaft

Sinds juli 2022 is de HES-code Turkije niet meer nodig. De code is hiermee afgeschaft, maar het is niet te zeggen of dit tijdelijk of permanent is. Het kan zomaar gebeuren dat de verplichting met betrekking tot deze reiscode op een later moment weer wordt ingevoerd. Het is daarom altijd verstandig om vooraf de actuele situatie in Turkije te controleren.

Houd ook het reisadvies van de Nederlandse rijksoverheid in de gaten.

Zaken waar je bij een reis naar Turkije goed op moet letten

Bij een (zakelijke) reis naar Turkije of een vakantie is het belangrijk om de geldigheid van het paspoort of identiteitskaart vooraf te controleren. Vraag eventueel tijdig een nieuw ID-bewijs aan. Je wilt altijd verplicht om een geldig paspoort of een geldige ID-kaart mee te nemen. Bij aankomst in het land moet deze zes maanden of langer geldig zijn. Wanneer je uit Turkije vertrekt moet het paspoort of de ID-kaart nog minstens twee maanden geldig zijn.

Ga je met de auto, zorg dan dat deze technisch in orde is. Neem ook alle papieren van de auto mee en controleer of deze actueel zijn. Denk hierbij ook aan het rijbewijs.

Registreren bij de ambassade

De rijksoverheid adviseert om altijd te registreren bij de ambassade. Dit geldt niet alleen bij een lang verblijf maar ook bij een kort verblijf. De registratie is bedoeld om de ambassade en het ministerie te laten weten dat je in Turkije verblijft en hoe ze je kunnen bereiken wanneer dit noodzakelijk is. Vertrek je weer uit Turkije? Meld je dan bij de ambassade af.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

HES-code Turkije, de maatregelen en afschaffen
Schuiven naar boven