Hoe kerstboom versieren? Een aantal tips

Eindelijk, het is zover: de kerstboom opzetten. Hoe kerstboom versieren? Dit doe je in een bepaalde volgorde. Bekijk de beste tips om de kerstboom te versieren en volg het stappenplan. Ook doe je de nodige inspiratie op.

Kerstboom versieren 2020 & 2021

In 2020 hebben we allemaal te maken met het coronavirus, velen noemen dit ook de coronacrisis. Verplicht thuiswerken en horeca die gesloten is, het heeft er toe geleid dat meer mensen dan ooit een kerstboom en kerstversiering kopen.

Ook in 2021 zet dit zich voort, want we zitten nu eenmaal in die gezellige kerstsferen. Daarom tips met betrekking tot kerstboom versieren 2020 & 2021. Want je houdt ook rekening met de nieuwste trends.

Hoe kerstboom versieren? De benodigdheden

Voordat je de kerstboom versiert is het wel praktisch dat je alles in huis hebt. Ga je voor een echte boom of een kunst kerstboom? Beide hebben hun voor- en nadelen:

Echte kerstboom: gezellig, natuurlijk, authentiek en de boom kan na de feestdagen terug de grond in. Helaas lukt dit niet altijd. Nadeel is dat dennennaalden uitvallen en de boom verzorging nodig heeft.

Kunst kerstboom: lange levensduur, tegenwoordig een echte uitstraling, geen verlies van dennennaalden. Nadeel is de hogere aanschafprijs en geen echte dennengeur in huis.

Je hebt een aantal dingen nodig, hieronder vind je de complete lijst. Door op het linkje te klikken ga je direct naar het overzicht van deze producten.

Kerstboom

Een echte kerstboom of een kunstkerstboom, verkrijgbaar vanaf € 15 (miniboompje) tot meer dan € 200 (grote en mooie boom).

Kerstverlichting

Vaak wordt gekozen voor kleine ledlampjes of de prikkavel ledverlichting. Te koop in verschillende lengtes en uitvoeringen.

Kerstslingers

De ideale kerstboomversiering. Je hebt slingers voor in de kerstboom maar ook voor aan de wand.

Kerstballen

Als laatste heb je nog kerstballen nodig. Hierin is heel veel keuze. Zorg dat je niet meer dan twee kleuren in de kerstboom gebruikt. Of kies voor meerdere kleuren die heel goed bij elkaar passen.

Voorbereiding kerstboom versieren

Heb je alles in huis gehaald? Mooi, dan begin je eerst met de voorbereidingen. Bij een echte kerstboom zaag je ongeveer 2 cm van de stam af. Vervolgens plaats je deze stevig in een kerstboomhouder. Het is belangrijk dat je de kerstboom de eerste week dagelijks water geeft.

Een kunstkerstboom moet je helemaal opzetten. Maak eerst de ‘stam’ en plaatst deze goed op de houder. Vervolgens werk je van beneden naar boven toe waarbij je alle takken plaatst. Vervolgens de takken nog een beetje uitvouwen waardoor de boom voller wordt. Nu ben je klaar om de kerstboom te versieren.

Stappenplan “hoe kerstboom versieren”

Je bent er klaar voor, maar hoe moet je de kerstboom versieren? Speciaal hiervoor vind je hieronder een handig stappenplan. Loop alles een voor een door.

Stap 1: kerstboom opzetten

Eigenlijk heb je dit al bij de voorbereidingen gedaan maar misschien ben je er niet aan toegekomen. Zorg dat de kerstboom goed staat. Wanneer dit niet het geval is kun je de kerstboom namelijk niet op de juiste manier versieren.

Stap 2: de kerstlampjes ophangen

Als eerste breng je de kerstlampjes aan. Voordat je dit doet is het praktisch om te bekijken of de kerstverlichting het wel goed doet. Steek de stekker in het stopcontact. Branden alle lampjes of moeten er een aantal vervangen worden? Wanneer het om kerstlampjes met een knipperfunctie gaat bekijk je ook even of dit wel goed werkt.

Haal de stekker weer uit het stopcontact en wikkel het lichtsnoer om de kerstboom. Hierbij zorg je ervoor dat de lampjes op ongeveer 10 cm van de uiteinden van de takken rusten. Verspreid de kerstlampjes regelmatig over de kerstboom.

Schakel de verlichting in. Neem wat afstand van de boom en bekijk of de verlichting wel regelmatig verspreid is. Duw een aantal lampjes wat dieper in de boom, zo creëer je een mooie diepte.

Stap 3: de slingers

Hoe een kerstboom versieren nadat je de kerstlampjes erin hebt gedaan? Nu volgen de kerstslingers. Ook deze verspreid je regelmatig over de boom maar niet over de lampjes heen. Het beste is om de slingers exact tussen de lampjes in te laten lopen. Hierdoor creëer je een soort verdiepingen in je kerstboom. Lampjes, slingers, lampjes, slingers en zo verder.

Stap 4: kerstballen in de boom hangen

Nu mogen de kerstballen erin. Hierbij maak je gebruik van speciale haakjes. Het ene gedeelte van het haakje gaat door het oogje van de kerstbal. Het andere haakje klem je om het uiteinde van een tak. Doe dit niet op het uiterste puntje maar ongeveer 5 cm van het uiteinde af. De kerstballen komen dus nog voor de kerstlampjes te hangen.

Door enkele ballen wat dieper in de boom te hangen creëer je ook hiermee diepte. Het is belangrijk dat je de ballen zo goed mogelijk verspreid. Ook nu weer neem je af en toe wat afstand om te bekijken of alles er wel mooi gelijkmatig uitziet.

Hoeveel kerstballen in de boom? Een goede vraag. Hieronder een indicatie van het aantal kerstballen dat in de boom moet:

  • Boom van 140 cm: 29 kerstballen
  • Boom van 160 cm: 33 kerstballen
  • Boom van 180 cm: 37 kerstballen
  • Boom van 200 cm: 41 kerstballen
  • Boom van 220 cm: 45 kerstballen

Dit is een beetje een indicatie. Hou je van een volle kerstboom dan neem je nog eens 25% extra aan kerstballen.

Van boven naar beneden werken

Hoe kerstboom versieren en in welke volgorde? Hierboven heb je gezien hoe dit moet. Het is belangrijk om van boven naar beneden te werken. Hierdoor houd je meer overzicht. Bovendien stoot je niet zo makkelijk de slingers of kerstballen uit de boom.

Grote versiering onderaan in de boom

Heb je zowel grote als kleine kerstballen of kerstdecoratie? Hang de grootste versiering onderin de boom. De kleinere kerstballen hang je juist bovenaan in de boom. Dit ziet er veel mooier uit.

Vergeet de onderkant en de achterkant niet

Vaak worden de onderkant en de achterkant van de kerstboom vergeten. Zonde want dit hoort er ook bij. Wanneer de achterkant van de boom tegen een muur aan staat hoef je hier niet veel versiering in te hangen. Maar door er toch aandacht aan te besteden ziet de boom er in zijn geheel mooier uit.

Hang aan de onderste takken ook verlichting, slingers en kerstballen. Zo maak je het helemaal af.

Goede Voornemens 2020Goede Voornemens 2020

© bestetop5.nl 2019 - 2020 - 2021 - 2022

BesteTop5

BesteTop5.nl verzamelt beoordelingen van de consumentenbond, tests van onafhankelijke websites en gebruikerservaringen. Hieruit komen de 5 beste producten naar voren: onze top 5.