Hoe krijg je je kind zindelijk?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je kind zindelijk maken lijkt een hele klus, maar veel ouders maken het zich moeilijker dan het daadwerkelijk is. Veel kleine kinderen zijn zindelijk wanneer ze tussen de 2 en 4 jaar oud zijn, dit is alleen overdag. Hoe krijg je je kind zindelijk? Dwingen heeft een verkeerd effect op het kind en kan er zelfs toe leiden dat het veel langer gaat duren dan gehoopt. Met onderstaande tips ondersteun je het kind.

Waarom zindelijk maken belangrijk is

Zindelijk worden moet je leren. Van nature hebben kleine kinderen nog geen controle over hun sluitspieren en zal een pasgeboren kind ook nog niet zindelijk zijn. Die zindelijkheid ontstaat vanzelf op latere leeftijd.

Zindelijkheid heeft een nuttig doel. Het is niet alleen hygiënisch, van oorsprong was dit bedoeld om het eigen nest niet te bevuilen. Maar ook om vijanden niet attent te maken op de eigen aanwezigheid. Dit zien we bijvoorbeeld heel goed bij konijnen, die nooit hun keutels in het eigen nest achterlaten maar ver verwijderd van het hol.

Bij mensen is zindelijkheid vooral om hygiënische redenen van belang. We leren het kind daarom al op tijd om controle over de sluitspieren te krijgen.

Tips voor zindelijkheidstraining

Hoe krijg je kind zindelijk? Dit gebeurt met een zindelijkheidstraining. De training is het bewust zindelijk maken van een kind. Sommige ouders beginnen hier al vroeg mee, soms als het kind nog geen jaar is. Anderen wachten hier langer mee.

Zindelijk maken begint met het laten zien van de wc en het uitleggen waarom deze er is. Eventueel kun je een volle luier leeggooien in de wc (niet de luier zelf doorspoelen). De meeste kinderen beginnen op het potje, niet direct op het toilet. Ook nu weer moet je uitleggen waar het potje voor bedoeld is.

Vind je kind het fijn om direct op de wc te gaan? Maak dan gebruik van een speciale wc-verkleiner.

Bekijk wc-verkleiners

Wanneer je kindje het eng vindt

Sommige kinderen vinden het maar niks, dat zindelijk worden. Ze willen niet op het potje of de wc. Ze zijn bang om er zonder broek op te gaan zetten. Logisch, want wie gaat er nu vrijwillig boven een gat zitten? Leef je in het kind in.

Boekjes voorlezen over zindelijk worden helpt vooral bij kinderen die de wc of het potje maar eng vinden.

Je kind dwingen? Niet doen!

Hoe krijg je je kind zindelijk maar dan wel op een vriendelijke manier? Zindelijk worden is geen machtsstrijd. Op het potje dwingen of er net zo lang op laten zitten totdat er iets gebeurt kan een averechts effect hebben.

Zolang het kind geen controle heeft over de sluitspieren heeft het ook helemaal geen zin om het op het potje te zetten. Die eerste controle begint vanaf de leeftijd van ongeveer twee jaar oud. Er zijn ook kinderen die pas vanaf 2 ½ jaar oud hun sluitspieren kunnen oefenen.

Van zindelijk naar onzindelijk

Eindelijk, je kind is zindelijk. Maar blogs plaste het weer in de broek. Vaak heeft het met een spannende gebeurtenis te maken. Denk hierbij aan de eerste keer naar de peuterspeelzaal, geboorte van een broertje of zusje, verhuizing, echtscheiding of nieuwe partner. Al deze gebeurtenissen hebben invloed op de zindelijkheid. Gelukkig is dit vaak van tijdelijke aard.

Shop DryNites (nachtluiers)

Wordt een kind vanzelf zindelijk?

Sommige ouders maken er hun levensdoel van: zindelijk maken. Dit wordt ook voor een gedeelte door de school veroorzaakt. Deze geven vaak aan dat een kind met vier jaar of in groep 1 toch echt zindelijk moet zijn. Dit geeft stress en tijdsdruk bij veel ouders. Anderzijds zijn het de ouders zelf die elkaar gek maken. “Goh, is jouw kind nog steeds niet zindelijk? Wat erg!” Deze ouders beseffen niet dat het juist hun opmerking is die het zo erg maakt.

Wie zijn kind niet gedwongen of bewust zindelijk probeert te maken zal merken dat het kind vanzelf ook zindelijk wordt. Rond de leeftijd van 2 tot 3 jaar zal het kind merken dat de luier nat is en zal het tussendoor langer droog blijven. Vaak zal het kind ook gaan aangeven dat de luier nat is en krijgt het meer interesse in het potje of de wc.

Dit is ook het moment waarop de controle over de sluitspieren zich gaat ontwikkelen. In deze periode is het belangrijk om de zindelijkheid te gaan stimuleren. Zodra het kind weet wat de bedoeling is en hierin ook gestimuleerd wordt, komt de zindelijkheid vanzelf.

Kind zindelijk maken lukt niet

Jongens doen er langer over om zindelijk te worden dan meisjes. Dit komt omdat jongens meer moeite hebben met de controle van de sluitspieren. In westerse landen duurt het zindelijk worden gemiddeld totdat het kind tussen de twee en vier jaar oud is. Sommige kinderen doen er wel wat langer over.

Ook een terugval kan voorkomen. Wanneer de zindelijkheid lang op zich laat wachten en het kind na het vierde jaar overdag nog steeds niet zindelijk is, kan een bezoek aan de huisarts geen kwaad. Soms heeft het kind geen controle over de sluitspieren of zijn deze te slap. Nachtelijk plassen kan soms wel tot de puberteit duren, vooral bij jongens.  Je zou dan gebruik kunnen maken van een plaswekker.

Naar plaswekkers

Een plaswekker is bedoeld voor kinderen van vier jaar en ouder die ‘s nachts nog niet zindelijk zijn. Dankzij de plaswekker leert het kind wanneer het naar de wc moet. Het gaat hier om een natuurlijke training van de hersenen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Hoe krijg je je kind zindelijk?
Schuiven naar boven