Hoe word je fotograaf? Opleiding, salarissen nog veel meer

Een camera tot je beschikking hebben wil nog niet zeggen dat je een professionele fotograaf bent. Hoe word je fotograaf? Hier zijn opleidingen voor, overigens niet verplicht. Het gaat hier namelijk om een vrij beroep en iedereen mag dit zonder opgeleid uitoefenen. Toch is het beter om je goed voor te bereiden. Ontdek de meest geschikte opleiding of training, wat je zelf kunt aanleren en natuurlijk hoeveel een fotograaf verdient.

Freelance of in loondienst

Bedenk dat de meeste fotografen voor zichzelf werken (freelance). De kans dat je als fotograaf in loondienst werkt is vrij klein. Mocht er al een vacature fotograaf openstaan dan gaat het vaak om een parttime baan of op oproepbasis. Alleen bij een grote studio zijn ze naar fulltime personeel op zoek.

Hoe word je fotograaf? Hieronder een duidelijk stappenplan.

Opleiding fotografie

Je kunt starten met de basisopleiding fotografie. Deze opleiding is op mbo niveau. Hiervoor kom je bij de fotovakschool terecht. Je leert alles over portretfotografie, studiofotografie, instellingen van de camera, perspectief, nabewerken en nog veel meer. Deze opleiding is oriënterend en basis gericht. Dit betekent dat er niet heel diep wordt ingegaan op specifieke onderdelen.

Je kunt ook naar de fotoacademie, deze is op hbo-niveau. Hiervoor geldt wel een toelatingsprocedure. Bij de toelatingsprocedure wordt bekeken of je voldoende talent hebt om je verder te ontwikkelen. Tijdens deze opleiding kies je een afstudeerrichting. Dit kan gaan om journalistiekfotograaf, creatief vakfotograaf of iets anders.

Fotografie boeken

Fotograaf word je vooral door veel te doen en uit te proberen. Heb je geen tijd of zin om een (dure) cursus te volgen? Koop dan een of meerdere fotografieboeken. Geschikt voor amateurfotografen maar ook voor iedereen die professioneel aan de slag wil.

Je leert topfoto’s maken, zowel in de studio als op een buitenlocatie. Zo kun je bijvoorbeeld voor het handboek natuurfotografie gaan maar ook het boek Fotograferen met je smartphone. Of bijvoorbeeld vogelfotografie, ook weer een specialisme. Daarnaast zijn er boeken die uitleggen hoe Photoshop werkt of hoe je op een andere manier foto’s bewerkt.

Bekijk fotografie boeken

Een digitale fotocamera (spiegelreflexcamera)

Je kunt natuurlijk met je smartphone fotograferen, de meeste modellen beschikken over uitstekende lenzen. Wil je het echter professioneel aanpakken dan ga je natuurlijk voor een digitale spiegelreflexcamera. Let op want een spiegelreflexcamera is heel wat anders dan een normale (digitale) camera.

De spiegelreflexcamera beschikt over een geavanceerd systeem. Zo kun je optimaal richten en instellen. Dankzij de spiegelreflexcamera maak je dan ook de mooiste foto’s.

Naar spiegelreflexcamera’s

Tegenwoordig betaal je voor een goede spiegelreflexcamera, bijvoorbeeld van Canon of Nikon, tussen de € 650 en € 750. Hier zit dan een of twee lenzen bij. Ter uitbreiding heb je in de toekomst meerdere lenzen nodig, maar daar kun je voor sparen.

Overige uitrusting van een fotograaf

Hoe word je fotograaf en verdien je hier je inkomen mee? Naast kennis (bijvoorbeeld opleiding of uit een boek) en een camera heb je natuurlijk nog veel meer nodig. Bijvoorbeeld een statief, belichtingsapparatuur, achtergrond en bewerkingssoftware. Dit hoef je natuurlijk niet allemaal in één keer aan te schaffen. Met het succes komt ook het geld en heb je automatisch meer te besteden.

Bekijk achtergronddoeken

Een portfolio opbouwen

Als beginnende fotograaf kom je soms moeilijk aan klanten. Daarom is het belangrijk om een goed portfolio op te bouwen. Dit betekent dat je in het begin vaak gratis fotosessies geeft. Zet dan wel in je voorwaarden dat je de foto’s voor je portfolio gebruikt. Maar bijvoorbeeld ook ter promotie op je website of op social media.

Je portfolio bestaat uit verschillende foto’s in het kleur en in het zwart-wit. Een paar foto’s vergroot je uit. Ga altijd voor een afwisselend portfolio. Dit bestaat uit onder andere portretfoto’s, modelfoto’s, natuurfotografie en journalistieke foto’s. Ga jij je richten op een specifieke niche of onderwerp? Dan zorg je dat je het portfolio rond dit onderwerp opgebouwd. Bijvoorbeeld babyfotografie, architectuurfotograaf, dierenfotografie of trouwfotograaf.

Doe mee aan een fotowedstrijd

Hoe word je fotograaf en bouw je naamsbekendheid op? Dit kan door mee te doen aan een fotowedstrijd. Regelmatig houden foto website leuke wedstrijden. Hieruit kan zomaar een goede opdracht rollen. Is dit niet het geval dan kun je in ieder geval een goede feedback verwachten en naamsbekendheid opbouwen.

Hoe vaker je foto’s voorbijkomen, hoe meer mensen je naam gaan onthouden. Doe dus iets aan deze vorm van branding.

Dit verdien je als fotograaf

Je wil niet alleen weten hoe je fotograaf wordt maar ook wat je inkomsten zijn. Wat verdien je als fotograaf? Dit is afhankelijk van loondienst of dat je voor jezelf werkt. Het laagste fulltime salaris ligt rond de € 1800. Het hoogste fulltime salaris komt op ongeveer € 2600 uit. Dit zijn brutobedragen van 2021.

Wat verdient een zzp fotografie dan? De meeste zelfstandig werkende fotografen (zzp’ers) verdienen maandelijks tussen de € 1800 en € 3000 per maand. Ook dit is bruto. Misschien lijkt dit veel maar bedenk dat je als zelfstandige niet automatisch verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid of ziekte. Bovendien bouw je geen aanvullend pensioen op.

Alleen de topfotografen verdienen hier een goed inkomen mee. Alle andere fotografen kunnen ervan rondkomen, sommigen moeten er een tweede baantje bijnemen. Aan de andere kant is dit ontzettend leuk werk. Met een goede voorbereiding ga je het ook nog eens ver schoppen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Hoe word je fotograaf? Opleiding, salarissen nog veel meer
Schuiven naar boven