Hoeveel pakketjes worden er in Nederland verstuurd?

De laatste jaren is het aantal verstuurde pakketten fors toegenomen. In de periode 2020-2021 groeide dit met 25%. Dit is in 2022 nog meer toegenomen, en voor 2023 kunnen we astronomisch hoge cijfers verwachten.

Hoeveel pakketjes worden er Nederland verstuurd, per dag en per jaar? Jaarlijks zijn dit er meer dan 700 miljoen. Het gaat hier om binnenlands verstuurde pakketten. Daarnaast gaan er pakketten naar het buitenland. En dan heb je nog de inkomende pakketten, voornamelijk vanuit China.

Het aantal pakketten per jaar: binnenlands en naar het buitenland

In 2022 werden er 700 miljoen binnenlandse pakketjes verstuurd. Dit betekent dat deze pakketten vanuit Nederland verstuurd werden, naar een Nederlands adres.

In datzelfde jaar werden er ruim 192 miljoen uitgaande grensoverschrijdende pakketten verstuurd. Het ging hierbij om pakketjes die vanuit Nederland naar een ander land verzonden werden. Het aantal uitgaande grensoverschrijdende pakketten is dus fors minder dan binnenlandse pakketten.

Al eens aan een pakketbrievenbus gedacht? Ideaal wanneer je veel pakketjes ontvangt en weinig thuis bent. De bezorger plaats het pakket in het bovenste compartiment waarna het zich naar het onderste compartiment verplaats. Op deze manier kan niemand het pakket stelen.

Bekijk pakketbrievenbussen

Pakketvolume binnenlandse zendingen

Zo zien de cijfers er met betrekking tot het aantal binnenlandse zendingen uit:

  • Meer dan 700 miljoen pakketjes die binnen Nederland blijven
  • 450 miljoen pakketjes die vanuit bedrijven naar consumenten worden verzonden
  • 130 miljoen pakketten die tussen bedrijven wisselen
  • 30 miljoen pakketten die van consumenten naar bedrijven gaan

Het aantal brievenbuspakketjes

Een brievenbuspakket is groter, dikker en zwaarder dan een normale brief, maar past door een standaard brievenbus. De tarieven voor brievenbus pakketjes zijn hoger dan een normale brief maar nog altijd goedkoper dan het versturen van een pakketje dat aan de deur moet worden afgeleverd. Om die reden proberen webshops altijd voor brievenbusverzending te kiezen.

In 2022 werden er meer dan 50 miljoen brievenbuspakjes verstuurd. Dit aantal is, ten opzichten van 2020, met ruim 50% gestegen. Het gaat hier dan om brievenbuspakjes met track & trace, want dat is meetbaar. Omdat er ook brievenbuspakjes zonder track & trace worden verzonden kunnen de cijfers een stuk hoger liggen.

pakketbrievenbus


Beoordeeld met 5 sterren

Hoeveel pakketten worden er per dag verstuurd?

Normaal verwerkt PostNL ongeveer 1,1 miljoen pakketten per dag. Rond de feestdagen ligt dit aantal veel hoger, vooral tussen 1 en 24 december. PostNL is echter niet de enige pakketdienst, want ook DHL groeit fors. Daarnaast is UPS een populaire pakketdienst.

Hoeveel pakketten bezorgt DHL per jaar?

DHL is goedkoper dan PostNL, daarom kiezen steeds meer mensen voor deze pakketdienst. DHL Parcel verwerkt jaarlijks ongeveer 200 miljoen pakketten. Dat zijn er gemiddeld 640.000 per dag. Hiermee komt DHL steeds dichter in de buurt van PostNL.

Gemiddelde prijs per verzonden pakket

De meeste pakketjes zijn klein genoeg om onder het laagst tarief te vallen. Hiervoor betaal je tussen de € 4,10 en € 6,95. Daarnaast zijn er brievenbuspakketten maar worden er ook grote pakketten verzonden. De gemiddelde verzendprijs ligt hierdoor op € 5,10.

Wat zijn snelle bezorgdiensten?

Een snelle bezorgdienst wordt ook wel flitsbezorger genoemd. Dit is een verzendbedrijf of koeriersbedrijf dat dezelfde dag nog bezorgt. Enkele bekende voorbeelden van dit soort bedrijven zijn de supermarkt, Flink, Gorilla, Trunkrs en Dynaloc. Maar ook een lokaal koeriersbedrijf kan ontzettend snel bezorgen, soms al binnen 10 minuten.

De beste pakketdienst

PostNL en DHL worden als de twee beste pakkettendiensten gezien. PostNL en GLS verlenen de beste service, zo blijkt uit onderzoek. Terwijl DPD de goedkoopste is, gevolgd door DHL. Via DPD een pakket verzenden is mogelijk vanaf € 3,90, terwijl DHL een vanaf prijs van € 4,10 hanteert. PostNL heeft dan weer de kortste verzendduur.

Dit geldt alleen voor pakketdiensten waar consumenten uit kunnen kiezen. Bedrijven hebben keuze uit meerdere pakketdiensten, maar die richten zich dus niet op consumenten.

Lees ook wat een postzegel tegenwoordig kost

Welke is beter DHL of PostNL

Het verschil tussen PostNL en DHL is te vinden in de service, maar ook in de prijzen. De meeste mensen geven de voorkeur aan PostNL. Enerzijds vanuit traditie of gewoonte, maar ook vanwege de hoge service en de snelle bezorging.

DHL heeft wat meer moeite om pakketten snel af te leveren. Toch is te zien dat DHL jaarlijks groeit en bijna net zoveel verwerkt als PostNL. Het is een kwestie van tijd voordat deze twee gelijk staan. DHL profiteert van lager tarieven, iets dat het in tijden van economisch crisis aantrekkelijk voor consument maakt om vanuit DHL te verzenden.

Het is dus niet te zeggen welke van deze twee beter is, want dit hangt van je wensen en eisen af.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com