Hoeveel postzegels heb je nodig?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Jaarlijks maakt PostNL de nieuwe posttarieven bekend. Post versturen wordt jaarlijks duurder, voor een simpele brief betaal je tegenwoordig vanaf € 0,96. De waarde van postzegels wordt middels een cijfer of code weergegeven. Dit maakt het lastig om te bepalen hoeveel postzegels je nodig hebt.

Bekijk de tarieven brievenbuspost en pakketpost 2022 & 2023. We tonen je ook een overzicht van het aantal postzegels dat je moet plakken. Zelfs wanneer je nog oudere zegels hebt liggen.

De prijs van postzegels

Een standaard losse postzegel kost € 0,96. Deze worden per velletje van 10 stuks verkocht. Het betreft postzegels met cijfer 1, bedoeld voor brieven en kaarten tot en met 20 gram en verzending binnen Nederland. Postzegels met het cijfer 2 zijn geschikt voor brieven en kaarten van 20 tot en met 50 gram (Nederland). Deze postzegels kosten € 1,92 per stuk.

Prijslijst postzegels

 • Nummer 1 Nederland: € 0,96
 • Nummer 2 Nederland: € 1,92
 • Nummer 1 internationaal: € 1,55

Bestel hier je postzegels

Geldigheid van oude en nieuwe postzegels

Oude postzegels blijven jarenlang geldig. Wel moet je rekening houden met nieuwe tarieven. Mogelijk moet je postzegels bijplakken, hier zijn speciale bijplakzegels voor verkrijgbaar. De bijplakzegels hebben een waarde van 1 tot 3 cent. Zorg altijd voor de juiste frankkering, houd daarom de nieuwste tarieven in de gaten.

Onderstaande postzegels blijven geldig ondanks het veranderen van de postzegeltarieven:

 • Nederland 1 en 2
 • Europa 1 en 2
 • Wereld 1

Heb je deze postzegels enkele jaren geleden gekocht en zijn ondertussen de tarieven veranderd? Je kunt ze gewoon gebruiken zonder dat je zegels hoeft bij te plakken.

Postzegels met waarde in euro’s en guldens

Alle postzegels met waarde in euro’s zijn gewoon geldig in kun je op brieven en kaartjes plakken. Kijk goed naar de waarde van de zegel en of dit overeenkomt met de huidige posttarieven.

Postzegels met waarde in guldens zijn niet meer geldig en kun je ook niet meer gebruiken voor het versturen van post. Wel hebben ze een verzamelwaarde.

Bekijk postzegel insteekalbums

Hoeveel postzegels heb ik nodig?

Hoeveel postzegels je moet plakken hangt van twee factoren af:

 • De waarde van de postzegel
 • De actuele verzendtarieven

Bij aankoop van nieuwe zegels is het vaak voldoende om één te plakken. Maar bij oudere zegels (zonder code of cijfer) kan het dat je er meer van nodig hebt. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Brieven verzenden binnen Nederland

 • Brief 0-20 gram: € 0,96 oftewel eenmaal nummer 1 Nederland
 • Brief 20-50 gram: € 1,92 oftewel eenmaal nummer 2 Nederland óf tweemaal nummer 1 Nederland
 • Brief 50-100 gram: € 2,88 oftewel eenmaal nummer 1 Nederland + nummer 2 Nederland
 • Brief 100- 150 gram: € 3,84 oftewel tweemaal nummer 2 Nederland
 • Brief 350- 2000 gram: € 4,50 oftewel tweemaal nummer 2 Nederland + eenmaal nummer 1 Nederland (of bijplakzegels ter waarde van € 0,66)

Brieven verzenden naar het buitenland

 • Brief 0-20 gram: € 1,55 oftewel eenmaal nummer 1 internationaal
 • Brief 20-50 gram: € 3,10 oftewel tweemaal nummer 1 internationaal
 • Brief 50-100 gram: € 4,65 oftewel driemaal nummer 1 internationaal
 • Brief 100-350 gram: € 7,75 oftewel vijfmaal nummer 1 internationaal
 • Brief 350-2000 gram: € 9,30 oftewel zesmaal nummer 1 internationaal

Brievenbuspakje met track & trace

Voor het verzenden van een brief, kaart of brievenbuspakje met track & tracecode moet je op het postkantoor zijn. Het is niet mogelijk om op deze brief of op het pakketje zelf postzegels te plakken.

Hoeveel moet er op een kaartje?

Het versturen van een kaartje zonder envelop heeft dezelfde tarieven als een brief of kaart in een envelop. Bij het versturen van een kaartje binnen Nederland is een postzegel met nummer 1 (Nederland) nodig.

Postzegels – Lotus II (10 stuks)

Gebruik maken van de postzegelcode

Betrekkelijk nieuw is de postzegelcode. Hierbij koop je geen fysieke postzegel maar bestel je online een code. Na betaling ontvang je die code en schrijf je hem op de envelop. Houd er rekening mee dat de code na aankoop maximaal vijf dagen geldig is. Gebruik hem binnen die periode, anders vervalt de geldigheid en moet je weer een nieuwe code aanschaffen.

Een brief of kaart versturen via DHL

Voor particulieren is het niet mogelijk om een brief of kaart via DHL te versturen. Je kunt ook geen postzegels bij DHL kopen. Wel is DHL geschikt voor het verzenden van pakketjes of brievenbuspakjes. De tarieven hiervoor liggen bij DHL lager dan bij PostNL.

Postzegels bij verzending naar postbus

Het zorgt voor heel wat onduidelijkheid: is een postbusadres gratis of moet je een postzegel plakken? Wanneer je iets naar een postbus stuurt moet je altijd het normale tarief betalen. Uitgezonderd wanneer het om een antwoordnummer gaat. Bij verzending naar een antwoordnummer hoef je geen postzegels te plakken, de ontvanger neemt de kosten op zich.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Hoeveel postzegels heb je nodig?
Schuiven naar boven