Hoeveel weken zitten er in een jaar?

De vraag van vandaag: hoeveel weken zitten er in een jaar? Voor sommigen lijkt dit een onzinnige vraag want iedereen weet toch het antwoord? Nou, er wordt vaak helemaal verkeerd gerekend. Bekijk maar eens hoeveel weken er in een jaar zitten.

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Niet met maanden rekenen

Wanneer iemand je vraagt hoeveel weken er in een maand zitten dan zeg je: vier weken. Dat klopt, elke maand bestaat uit vier hele weken. Een jaar heeft 12 maanden dus je zou eigenlijk denken dat er 12 X 4 is 48 weken in een jaar zitten. Dit is een veel gemaakte denkfout.

Hoeveel weken zitten er in een jaar?

Wil je het echt weten: er zitten 52 weken in een jaar. Het gaat hier dan wel om de christelijke jaartelling, hierbij gaan we uit van een zonnejaar. Dit is de periode dat de aarde nodig heeft om één keer volledig om de zon te draaien. Hierbij kom je op 365 dagen uit oftewel 52 weken.

Hoeveel weken zitten er in een Chinese jaar? De Chinese jaartelling gaat uit van een maanjaar. Hierbij duurt een maand net zo lang als de tijd die de maan nodig heeft om één keer volledig om de aarde te draaien. Een maand bevat dus 29 of 30 dagen. Daarom bestaat een Chinees jaar uit 354 dagen. Reken je dit om naar weken dan zitten er 50,5 weken in een Chinese jaar.

Hoeveel maanden zitten er in een jaar?

Het antwoord heb je hierboven al kunnen lezen: in een jaar zitten 12 maanden. Het maakt hierbij niet uit of het om een christelijk of Chinees jaar gaat.

Welk jaar heeft 53 weken?

Misschien wist je het nog niet maar heel soms bestaat een jaar uit 53 weken. Dit zijn geen 53 hele weken maar 52 weken en een beetje. Wanneer ze zeggen dat een jaar 53 weken heeft dan wordt gedoeld op de weeknummering.

Welk jaar heeft 53 weken? Dit zijn het jaar 2020, 2026, 2032 en 2037. Maar ook de jaren 2043 en 2048 bevatten 53 weken. Daarnaast zijn er natuurlijk nog meer jaren die 53 weken bevatten. Tegen die tijd ben ik waarschijnlijk niet meer zo actief 😉

Week 53, wat nu?

En dan is het ineens week 53. Een vreemde gewaarwording want dit ben je niet gewend. Je gaat er namelijk vanuit dat een jaar toch echt 52 weken bevat. Maar nee, een jaar bestaat altijd uit 52 weken en soms een klein beetje.

De vraag is of een werkgever in week 53 extra moet uitbetalen. Nee, wanneer een maand extra dagen bevat dan hoeft de werkgever echt niet meer uit te betalen dan normaal. Het gaat dan wel om bedrijven die maandlonen uitbetalen. Wanneer je specifiek per week of per uur betaald krijgt dan ontvang je in week 53 gewoon loon over de verrichte arbeid.

Kalender van dit jaar of aankomend jaar

Ben je ook altijd de datum kwijt? Natuurlijk kun je dit op je smartphone bekijken maar een kalender is ook wel zo prettig. En gezellig want wie heeft er tegenwoordig nog een kalender in huis? Juist ja, jij! Je hebt de keuze uit een jaarkalender of een verjaardagskalender. Vergis je niet tussen deze twee!

Een jaarkalender bevat alle dagen van het jaar inclusief de datum. Dus bijvoorbeeld vrijdag 3 augustus. Een verjaardagskalender bevat alleen data en geen dagen. Want het ene jaar valt 3 augustus op een vrijdag en het andere jaar op een donderdag. Een verjaardagskalender is dus oneindig bruikbaar en bedoeld voor het noteren van verjaardagen. Terwijl je op een jaarkalender afspraken noteert.

Bekijk de best verkochte kalenders

Klok met datum en dag

Voor mensen met dementie is het heel lastig om de datum en dag te onthouden. Vaak zijn ze elke dag een beetje de tijd kwijt. Is het vandaag maandag, woensdag of toch al zaterdag? Speciaal voor deze groep mensen is er de dementieklok.

Wat houdt deze klok in? De klok bevat ten eerste grote letters, dat is wel zo praktisch. Het display is dan ook duidelijk afleesbaar. Elke dag staat de dag voluit geschreven, inclusief de tijd. Hieronder staat ook nog eens de datum.

Sommige klokken geven zelfs aan of het ochtend, middag, avond of nacht is. Een dementieklok kost tussen de € 40 en € 60. De betere modellen zijn voorzien van een afstandsbediening.

Bekijk dementieklok

Overigens is deze klok ook wel een aanrader voor kinderen en mensen met een geestelijke beperking. Maar ook voor op je bureau misstaat deze klok niet. Ik weet als geen ander hoe je met een kop vol werk vaak niet weet welke dag het is.

Hoeveel weken zitten er in een jaar? Vraag beantwoord!

Is je vraag over het aantal weken dat in een jaar zit goed beantwoord? Mooi, dan zie ik je graag nog eens op deze website terug. Voor nu wens ik je nog een prettige dag en blijf bij de tijd.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial