Hoortoestel zelf kopen

Je merkt dat je gehoor achteruit gaat. Een hoortoestel zelf kopen? Dat kan, let dan wel op de vergoeding van de zorgverzekeraar. Maar ook dat het hoorapparaat de juiste instellingen heeft. Gelukkig kun je tegenwoordig (online) een hoop zelf regelen.

Wanneer je voor een gehoorapparaat gaat

Een hoortoestel zelf kopen is niet altijd nodig. Normaal gesproken is dit aan te raden wanneer het gehoorverlies 35 dB of meer bedraagt. Hoe weet je of je gehoorverlies hebt? Vaak merk je dit doordat je gesprekken moeilijker kunt volgen. Bij achtergrondgeluiden wordt het helemaal lastiger om iets mee te krijgen.

Een gehoortest wijst uit of en hoeveel gehoorverlies je hebt. Die gehoortest kun je bij een audicien laten uitvoeren. Ook de KNO arts of een audiologisch centrum kan dit. Bij veel audiciens is de gehoortest gratis.

Naar hoortoestel webshop

Zelf een hoortoestel kopen

Is je gehoor zo ver achteruit dat een hoorapparaat beter zou zijn? Met een indicatie van de audicien krijg je de hoortoestellen vaak gedeeltelijk vergoed. De zorgverzekeraar vergoedt maximaal 75% van de aanschafprijs. Hierbij is het wel belangrijk dat het hoortoestel bij de indicatie (categorie) past, anders krijg je hem niet vergoed.

Zelf een hoortoestel kopen is aan te raden in de volgende situaties:

  • Je wil een eigen keuze hoorapparaat
  • Je houdt niet van beperkingen door het Hoorhulpmiddelen Protocol
  • Je komt (nog) niet voor vergoeding in aanmerking

Hoortoestel zonder zorgverzekering

Een hoortoestel zelf kopen valt onder de noemer ‘hoortoestel zonder zorgverzekering’. Je bent dan vrij om te bepalen wat, waar en wanneer je wil. Je zit namelijk niet aan beperkingen vast. Zo kun je een hoortoestel zelf kopen en deze perfect bij jouw wensen of ideeën aan laten sluiten.

Een hoortoestel zonder zorgverzekering betekent een verantwoorde keuze maken. Hieronder vind je een aantal hoorapparaten die je zelf kunt aanschaffen. Vervolgens kan de audicien het hoorapparaat instellen.

Beste hoortoestellen

Jaarlijks komen er weer nieuwe hoortoestellen op de markt. Dit zijn altijd verbeterde versies. Ieder merk heeft weer andere eigenschappen. Het is belangrijk om een hoorapparaat een tijdje uit te proberen, dan weet je pas of dit ook geschikt voor jou is.

De beste hoortoestellen zijn:

  1. Phonak Paradise serie
  2. Signia van Sivantos
  3. Starkey Livio Edge AI
  4. ReSound LiNX Quattro
  5. Widex MOMENT™

Dit zijn de beste hoortoestellen die verkrijgbaar zijn. Maar het blijft wel belangrijk dat het gehoorapparaat bij je situatie past.

Hoorapparaat batterijen

Naast een hoortoestel heb je ook batterijen nodig. Alleen de duurdere hoortoestellen zijn oplaadbaar. Wanneer je echter zelf een hoortoestel koopt zul je vaak voor een goedkopere versie gaan. Bedenk dat een oplaadbaar hoorapparaat al snel € 300 tot € 600 duurder is!

Hoorapparaat batterijen zijn gewoon online verkrijgbaar. Welke batterijen je nodig hebt hangt weer van het model af. De best verkochte hoorapparaat batterijen zijn 312 en lr754. Verder wordt er ook vaak naar de kleur gekeken, dit zegt wel iets over het type batterijen. Je hebt hoorapparaat batterijen geel, oranje, bruin of iets anders. De kleur staat gelijk aan het type batterijen.

Bekijk hoorapparaat batterijen

De kosten van een gehoorapparaat

Een hoortoestel zelf kopen? Wanneer je geen vergoeding van de zorgverzekeraar ontvangt kun je best duur uit zijn. Een hoortoestel is verkrijgbaar vanaf € 200 per stuk. Dit loopt op tot wel € 1800 per stuk.

Bedenk wel dat een budget hoorapparaat niet zoveel functies heeft. Wil je iets met impulsgeluid onderdrukking en spraakherkenning, reken dan op een bedrag van € 500 tot € 800 per stuk.

Is 1 gehoorapparaat voldoende?

Moet je 1 of 2 hoortoestellen? Sommige mensen zijn tevreden met 1 gehoorapparaat. Belangrijk om te weten: 1 gehoorapparaat is voldoende wanneer je ook maar aan één kant gehoorverlies hebt. Vaak betreft het gehoorverlies toch de beide oren. In moeilijke situaties hoor je beter met twee oren, in dit geval zou je ook voor twee hoorapparaten moeten gaan.

Twijfel je, dan kun je beter een gehoortest laten doen. De audicien kan precies vertellen wat en hoeveel het gehoorverlies is. Maar ook of je een of twee gehoorapparaten nodig hebt. Wanneer je liever 1 gehoorapparaat koopt dan is dit uiteraard mogelijk. Je kunt later altijd een tweede aanschaffen. Vraag in ieder geval bij de zorgverzekeraar hoe het met de vergoeding zit. Mogelijk krijg je toch meer vergoed dan gedacht.

De verschillende categorieën

Wat is een categorie 1 hoortoestel en hoe zit het met categorie 5? Een hoortoestel zelf kopen betekent ook goed naar de categorie kijken. Je krijgt namelijk het hoortoestel vergoed wanneer deze in dezelfde categorie als de uitslag van de gehoortest valt.

Een categorie 1 hoortoestel is geschikt als eenvoudige gehooroplossing. Categorie 5 hoortoestellen zijn bedoeld als complexe gehooroplossing. Hoe slechter het gehoor, hoe hoger de categorie.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Hoortoestel zelf kopen
Schuiven naar boven