,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

De huizenprijzen stijgen al jarenlang fors. Hierdoor wordt het steeds lastiger om zelf een woning te kopen. Een huis kopen met broer of zus is dus helemaal geen gek idee. De vraag is of een huis twee eigenaren kan hebben en hoe het met de aflossing van de hypotheek zit. Maar ook hoe de verdeling van de woning eruit ziet.

Samen een huis kopen

De meeste mensen zullen samen met hun partner, of anders alleen, een woning kopen. Een huis met je broer of zus kopen is lastig, maar niet onmogelijk. Vaak wordt dit gedaan om de kosten voor de stijgende huizenprijzen te delen. Samen met broer of zus kun je namelijk veel meer lenen.

Inrichting nodig? Ga direct naar woonaccessoires

Huis kopen met broer: de voor- en nadelen

Veel mannen hebben weinig moeite met het uitgeven van geld. Ze zijn voornamelijk op de korte termijn gericht en kijken hierbij ook naar luxe. Wil je een huis kopen met je broer, dan speelt deze informatie mogelijk een belangrijke rol.

Mannen durven wat makkelijker financiële risico’s te nemen. Twee broers die samen een woning kopen zal dus eerder voorkomen dan twee zussen die dit gezamenlijk doen.

Huis kopen met zus: dit moet je weten

Vrouwen weten vaker dan mannen wat hun saldo is. Bij het kopen van een woning kijken vrouwen eerder naar de prijzen van vergelijkbare woningen. Bovendien zijn vrouwen voorzichtiger met het aangaan van financiële risico’s.

Bij een huis kopen met zus moet je hier dus rekening mee houden. Aan de andere kant zijn vrouwen wel wat impulsiever en makkelijker te verleiden. Daarom zijn twee zussen die samen een woning willen kopen niet de beste combinatie.

Gezamenlijke hypotheek

Bij een huis kopen met broer of zus is één ding belangrijk: de hypotheek komt op beider namen. Dit betekent dat ook beiden verantwoordelijk zijn voor het aflossen van de hypotheek. Wanneer de een niet aan zijn betalingsverplichting voldoet, dan wordt de ‘schuld’ op de ander geschoven. De bank bekijkt gewoon waar het geld te halen valt. Dit staat los van onderlinge afspraken die gemaakt zijn.

Een gezamenlijke hypotheek heeft één groot voordeel, namelijk dat jullie meer kunnen lenen. Hierbij is het wel belangrijk dat beiden een goed inkomen hebben. Dit hoeft niet direct een fulltimebaan te zijn, ook parttime werk kan goed verdienen.

Beiden in het huis wonen

Opvallend is dat jullie beiden in het huis moeten gaan wonen. Het is dus niet zo dat de een mede-eigenaar wordt maar ergens anders gaat wonen. Wel mag een van de twee de woning aan de ander als het ware verhuren. Maar dit moet je van tevoren bij de hypotheekverstrekker aangeven, omdat je dan te maken krijgt met een verhuurhypotheek.

In dit geval krijg je dat de een ‘n verhuurhypotheek afsluit en de ander de woning huurt. Maar samen een huis kopen en het dan aan de andere eigenaar verhuren, dat is niet mogelijk.

De partner van broer of zus

Is broer of zus getrouwd? Volgens de wet wordt deze partner dan mede-eigenaar van de woning. Zelfs wanneer deze persoon niet op de hypotheekakte staat bijgeschreven. Want wettelijk eigenaar van een woning zijn staat los van de hypotheekakte.

Dit betekent dat ook de van broer of zus in de woning van moet wonen. Tenzij er geen sprake is van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract.

Wat gebeurt er wanneer je samen met je broer of zus in de koopwoning zit en een van de twee krijgt een relatie? Wanneer besloten wordt tot samenwonen kunnen er twee dingen gebeuren:

  • Met z’n drieën gaan samenwonen
  • ‘Echtscheiding’ tussen broer en zus

In dit laatste geval beoordeelt de hypotheekverstrekker het uit elkaar gaan van broer en zus als een echtscheiding. Bekeken moet worden of een van de twee de hypotheek in zijn geheel kan dragen en dus ook eigenaar van de woning blijft. Is dit mogelijk, dan kan de ander van de hypotheekakte af en vertrekken.

Aanrader: Slim met je geld – Eigenwijs je hypotheek aflossen

De maximale hypotheek

Heb je samen met broer of zus een goed inkomen, dan kunnen jullie gezamenlijk best veel lenen. Dit kan oplopen tot meer dan een half miljoen euro. Maar de hypotheek kan nooit hoger zijn dan de maximale waarde van de woning. Wordt die waarde op € 400.000 gesteld, dan zal de hypotheek ook maximaal € 400.000 bedragen. Zelfs wanneer jullie met betrekking tot de inkomens meer kunnen lenen.

Wel is het mogelijk om naast de hypotheek nog een andere lening af te sluiten. Bijvoorbeeld voor verbouwing van de woning. Houd er wel rekening mee dat andere leningen doorgaans duurder zijn dan een hypothecaire lening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.