Ik durf niet meer te fietsen – omgaan met angst

Na een (flinke) valpartij of een verkeersongeluk kan er angst ontstaan. Dit kan natuurlijk ook een andere reden hebben. “Ik durf niet meer te fietsen”, een veel voorkomend probleem. Gelukkig kun je leren omgaan met deze angst. Zo stap je binnenkort weer lachend op de fiets.

De oorzaak van angst

Angst voor fietsen ontstaat niet zomaar. Vaak gaat hier een vervelende gebeurtenis aan vooraf. Bijvoorbeeld een flinke valpartij, verkeersongeluk of iets dat je tijdens het fietsen meemaakt. Met het ouder worden merk je dat je ook voorzichtiger bent. Op natte wegen glijd je makkelijker uit. Bovendien wordt het verkeer steeds drukker, ook een reden voor voorzichtigheid.

Er zijn dus verschillende oorzaken waarom je niet meer durft te fietsen. Hieronder vind je de meest gepaste oplossingen, want met angst kun je leren omgaan.

Goede winterbanden

Moet je met de fiets in de winter erop uit? Soms noodzakelijk voor werk, school of omdat je geen ander vervoermiddel hebt. In de winter kunnen de wegen spekglad worden. Goede winterbanden, speciaal voor de fiets, zijn dan wel aan te raden. Deze winterbanden leg je er in de maand november of december onder, tegen het voorjaar kun je ze weer voor de normale banden verwisselen.

Bestel winter fietsbanden online, je krijgt ze dan snel thuisbezorgd.

Bekijk winter fietsbanden

De bandendruk verlagen

Veel mensen pompen hun fietsband keihard op. Dit is prima want hierdoor hoef je niet al te zwaar te trappen. Aan de andere kant heb je hierdoor wat minder grip op het wegdek. Door de bandendruk te verlagen verhoog je de grip, vooral wanneer het wegdek nat bevroren is.

Minder snel fietsen

Ik durf niet meer te fietsen wanneer het glad is. Dit los je heel eenvoudig op door snelheid te minderen. Vooral bij een glad wegdek is je remweg veel langer. Neem dus de tijd om te remmen, al helemaal tijdens een afdaling. Wees ook voorzichtig met scherpe bochten. Ga hier voorzichtig doorheen, zeker niet op volle snelheid.

Fiets niet te langzaam. Wanneer je erg langzaam gaat dan raak je de balans kwijt en val je om. Houd ook rekening met voorremmen en achterremmen. De voorrem is zeer krachtig, wanneer je deze hard inknijpt dan glijdt het voorwiel weg.

Een driewieler

Blijft er angst voor fietsen en met name vallen bestaan? Dan zou je eens aan een driewieler kunnen denken. Vallen is hiermee vrijwel onmogelijk. Een driewieler is zeer geschikt voor senioren of mensen met een lichamelijke beperking. Maar ook wanneer je om een andere reden niet goed durf te fietsen.

Een driewieler voor volwassenen is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 500, dan heb je een goede kwaliteit. Deze fiets heeft verschillende versnellingen en is ook nog eens voorzien van een mand, zo neem je eenvoudig al je spullen mee.

Bekijk driewieler voor volwassenen

Naast deze driewieler zie je aan de rechterkant (of onderkant) nog meer driewielers staan. Vergelijk deze met elkaar, zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Omgaan met fietsangst

Soms zit de angst zo diepgeworteld, dat krijg je niet zomaar weg. Gelukkig kun je deze angst middels de juiste behandeling goed aanpakken. Een behandeling bestaat uit een of meerdere gesprekken en oefeningen.

Elke oefening kent een hogere moeilijkheidsgraad. Je stapt op een fiets en gaat aan de slag met bochten en cirkels, pylonen en krijtlijntjes volgen. Je voert een oefening net zo lang uit totdat je er vertrouwen in hebt. Dan pas ga je door naar de volgende stap.

Deze behandeling is mogelijk bij verschillende therapeuten. Vraag vooraf of de therapeut ook specifiek fietsangsten behandelt. Het komt er namelijk op neer dat je ook in de praktijk gaat werken, dus niet alleen maar gesprekken.

Vergoeding voor therapeutische behandeling

Voor psychotherapie ontvang je een vergoeding vanuit de basisverzekering. Wel heb je dan een doorverwijzing van je huisarts nodig. Wil je behandeld worden voor je fietsangst, ga dan eerst langs de huisarts. Meld jij je zonder doorverwijzing bij een therapeut aan? Dan moet je de behandeling mogelijk zelf betalen.

Ik durf niet meer van mijn fiets af te stappen

Een ander probleem: je durft niet meer van je fiets af te stappen. Vaak heeft dit ook weer met een nare gebeurtenis in het verleden te maken. Je bent tijdens het afstappen gevallen of er is iets anders gebeurd. Dit zorgt voor een traumatische ervaring.

Durf je niet van de fiets af te schaffen? Oefen hier in, eventueel onder deskundige begeleiding. Wanneer het afstappen te grote problemen met zich meebrengt, kun je ook weer aan een driewieler voor volwassenen denken. Zo stap je toch veilig op en af, zonder een groot risico op vallen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com