Inkomensgrens en liberalisatiegrens sociale huurwoning

De inkomensgrens huurwoning is bepalend voor het wel of niet krijgen van een huurwoning. In een klein aantal gevallen mag iemand meer verdienen dan de inkomensgrens, om toch in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning.

De rest moet uitwijken naar een woning in de vrije huursector. Deze woningen zijn niet gebonden aan de regels en wetten, waardoor de huurprijzen sneller op kunnen lopen. Daarnaast bepaalt de inkomensgrens ook of iemand huurtoeslag kan krijgen. Deze persoon moet in ieder geval in een geliberaliseerde huurwoning wonen.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Verschil tussen een koopwoning en een huurwoning

Het klinkt heel simpel: een koopwoning koop je en een huurwoning huur je. Maar waarom zou je kopen of huren? In het verleden was een koopwoning een goede investering. De huizenprijzen stegen almaar en de woning werd daardoor meer waard. Tot het jaar 2008 bleven de huizenprijzen stijgen. Maar wie rond het jaar 2008 een woning kocht kwam later bedrogen uit. In de periode 2008-2015 zijn de woningprijzen met ruim 35.000 euro gedaald.

Voor veel huizenbezitters kwam daarmee de woning onder water te staan. Dit wil zeggen dat de hypotheeklast hoger was dan de waarde van de woning. Bij verkoop ontstond er een restschuld aan de bank, die afbetaald moest worden. Veel mensen konden door de kredietcrisis de maandelijkse hypotheeklasten niet meer voldoen, bijvoorbeeld door een sterk gedaald inkomen. Maar ook door scheiding moet de koopwoning soms noodgedwongen verkocht worden. Voor veel mensen een reden om gehuurd te gaan zitten.

Bekijk de leukste woonaccessoires

Prijzen koopwoningen gaan door het dak

In 2021 liggen de prijzen koopwoningen ontzettend hoog. Hierdoor kunnen starters maar moeilijk aan een woning komen. Door een krapte op de woningmarkt stijgen ook de huurprijzen. Hierdoor wordt het steeds lastiger om een huur- of koopwoning te bemachtigen.

Voordeel huurwoning

Een goede reden om een woning te huren is omdat het inkomen niet toereikend genoeg is om te kopen. Het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen kan zomaar laag uitvallen. Dit heeft enerzijds te maken met aangescherpte regels vanuit de overheid. Deze wil de burgers beschermen tegen te hoge schulden.

Daarnaast zijn er mensen die er simpelweg niets in zien, een koopwoning. Een koopwoning moet je immers namelijk afbetalen. Daarbovenop betaal je ook nog rente. Uiteindelijk betaal je aanzienlijk meer terug dan je geleend hebt, zelfs met de hypotheekrenteaftrek.

Maar ook de hypotheekrenteaftrek staat op de schop. Deze wordt steeds meer versoberd. De bedoeling is dat de hypotheekrenteaftrek uiteindelijk helemaal verdwijnt.

Nog een nadeel van een koopwoning: je betaalt altijd meer geld. Denk maar aan onroerendgoedbelasting, riool haar en reparaties en verbeteringen aan de woning. Dit zijn extra kosten die bij een huurwoning al in de maandelijkse huurprijs zijn meegenomen.

Sociale huurwoning of vrije huursector

Onder de huurwoningen kun je onderscheid maken tussen de sociale huurwoningen en de vrije huursector. Een sociale huurwoning mag in 2019 maximaal €752,33 per maand kosten (kale huur). Dit noem je de liberalisatiegrens.

Woningen in de vrije huursector liggen boven dit bedrag. Sociale huurwoningen hebben een huur die wordt bepaald door een puntenstelsel. Ook mag er jaarlijks maar een maximale huurverhoging aanzitten. Voor een sociale huurwoning is, naast de liberalisatiegrens, ook een inkomensgrens huurwoning vastgesteld.

Bevriezen van de liberalisatiegrens in 2016 t/m 2018

In 2016 werd de liberalisatiegrens voor 3 jaar bevroren. Normaal gesproken stijgt deze grens ieder jaar, omdat de inkomens ook stijgen. Door deze grens te bevriezen stroomden er meer mensen de vrije huursector en. Dit bevorderde een betere doorstroming op de huurmarkt kochten mensen hierdoor makkelijker een woning.

Vanaf 2019 geldt gewoon weer de jaarlijkse stijging van de liberalisatiegrens.

Inkomensgrens huurwoning is bepalend

Een sociale huurwoning is vooral bedoeld voor mensen met een laag inkomen. Hiervoor wordt de inkomensgrens huurwoning vastgesteld. Kom je boven de inkomensgrens uit, dan kom je (bijna) niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Je zult dan moeten uitwijken naar de vrije huursector.

Slechts 10% van de sociale huurwoningen is bedoeld voor huurders met een inkomen hoger dan € 44.655. Maximaal 10% is bedoeld voor huurders met een inkomen van € 40.024 tot en met € 44.655.

Minimaal 80% van de sociale huurwoningen toegewezen worden aan huurders met een inkomen tot en met € 40.024.

Voor 2021 is de inkomensgrens huurwoning vastgesteld op € 40.024.

Huurtoeslag als korting voor de huurprijs

Huurtoeslag is een toelage vanuit de overheid (belastingdienst) om mee te dragen in de woonkosten (huurprijs) van de woning. Deze is vooral bedoeld om lage inkomens te ondersteunen. Voor het krijgen van huurtoeslag wordt het inkomen en het vermogen getoetst. Is het inkomen te hoog of is er sprake van veel eigen vermogen? Dan wordt er geen huurtoeslag uitgekeerd. In bepaalde gevallen is er recht op een gedeeltelijke huurtoeslag.

Ten eerste mag de huurprijs van de woning niet boven de eerder genoemde liberalisatiegrens uitkomen.

Mensen met recht op huurtoeslag moeten altijd een passende woning toegewezen krijgen. Vanaf 2022 kijken woningcorporaties voornamelijk naar de samenstelling van een gezin of huishouden. Zo ziet de verdeling er dan uit:

  • Minimaal 85% is voor eenpersoonshuishouden met een inkomen tot en met € 40.024
  • Minimaal 85% is voor meerpersoonshuishouden met een inkomen tot en met € 44.196
  • Maximaal 15% is voor huurders met een inkomen hoger dan € 40.024

Inkomensgrens vrije huursector

Voor woningen in de vrije huursector geldt geen inkomensgrens. In principe kan iedereen hier een woning huren, ongeacht het inkomen. De verhuurder bepaalt of deze de woning daadwerkelijk wil verhuren.

Het is logisch dat iemand met een laag inkomen een huurwoning op de vrije markt moeilijk kan betalen. De verhuurder zal hier dan ook zijn bedenkingen bij hebben. Ook kun je geen huurtoeslag aanvragen voor een woning in de vrije huursector. Dit komt omdat de huurprijzen voor deze woning altijd boven de huurliberalisatiegrens liggen. Een grens die bepaalt of iemand wel of niet in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial