IPhone locatievoorzieningen aanzetten of uitzetten

Sommige apps werken het beste wanneer ze toegang hebben tot je locatie. De iPhone locatie voorziening maakt gebruik van gps, het lokaal of mobiel netwerk en de Bluetoothverbinding. De allereerste keer dat je het toestel instelt wordt je gevraagd of je deze functie in wil schakelen. Maar je iPhone locatievoorzieningen aanzetten (of uitzetten) kan ook op een later moment.

Dit zijn locatievoorzieningen

Je locatie op de iPhone aanzetten is wat anders dan locatievoorzieningen. Met locatievoorzieningen geef je apps toestemming om toegang te krijgen tot je locatie. Dit heeft als gevolg dat je locatie wordt gedeeld en op verschillende manieren wordt toegepast. Vaak zonder dat je hier erg in hebt.

Tip: bekijk de nieuwste iPhones inclusief prijs

IPhone locatievoorzieningen aanzetten

Vanwege de veiligheid staat deze voorziening standaard uit. Wil je iPhone locatievoorzieningen aanzetten, dan moet je eerst weten welke gevolgen dit heeft.

Met deze functie ervaar je een beter gebruik van de smartphone. De locatie wordt bijvoorbeeld gebruikt bij lokale zoekresultaten. Denk maar eens aan het opzoeken van een restaurant of winkel in de buurt. Sommige apps gebruiken de locatie voor het maken van afspraken, contact leggen met anderen of het tonen van aanbiedingen die gebaseerd zijn op de omgeving waar je bent.

IPhone locatievoorzieningen aanzetten werkt zo:

 • Open instellingen op de iPhone
 • Ga naar Privacy
 • Ga naar Locatievoorzieningen
 • Schakel deze functie in

Sommige apps werken alleen middels deze functie

Het kan voorkomen dat een applicatie alleen werkt wanneer je locatievoorzieningen aan hebt staan. Wanneer je deze functie uitschakelt, werkt ook de app niet meer.

Houd er wel rekening mee dat een app altijd om toestemming moet vragen. Merk je dat een applicatie uit zichzelf toegang tot je locatie verschaft? Meld dit dan direct aan Apple en verwijder de app. Zorg ook dat je de toestemming intrekt. Een app mag namelijk nooit zonder toestemming naar je locatie kijken.

Afzonderlijke apps toestemming geven

Wanneer je een nieuwe app installeert dan kan het dat deze om toestemming met betrekking tot locatietoegang vraagt. Je ziet dan een pop-up of schermpje verschijnen. Je hebt de mogelijkheid om de app toestemming te geven (Sta toe) of om de toegang te weigeren (Sta niet toe). Wanneer je afzonderlijke apps toestemming geeft of de toegang weigert, is dit niet van invloed op de werking van andere applicaties.

Locatievoorzieningen uitzetten

Met iPhone locatievoorzieningen uitzetten trek je de toestemming voor alle applicaties in. Wil je dit niet, dan moet je per applicatie handmatig de toegang weigeren.

De locatievoorzieningen op de iPhone uitzetten doe je op de volgende manier:

 • Open de instellingen app
 • Selecteer Privacy
 • Ga naar Locatievoorzieningen
 • Schakel de functie uit

Check beschikbaarheid iPhone 14-serie

Toegang voor bepaalde apps permanent uitschakelen

Je hebt hierboven al kunnen zien dat de iPhone locatievoorzieningen uitzetten ertoe leidt dat geen enkele app meer toegang heeft. Gelukkig kun je dit ook per applicatie zelf bepalen. Dit doe je weer via de instellingen op de iPhone:

 • Ga naar Instellingen
 • Ga naar Privacy
 • Ga naar Locatievoorzieningen
 • Zoek de betreffende app
 • Selecteer ‘Sta één sessie’ toe, ‘Vraag volgende keer’ óf ‘Nooit’

Geschatte of exacte locatie

Let op want de locatievoorzieningen op iPhone maakt vaak gebruik van de exacte locatie. Dit is privacygevoelig, want apps zien hierdoor ook waar jij je precies bevindt. In plaats van exacte locatie kun je ook voor geschatte locatie kiezen. De meeste apps werken onder deze functie net zo goed. Zo zet je de exacte locatie uit:

 • Ga naar Instellingen
 • Ga naar het gedeelte Privacy
 • Schakel Locatievoorzieningen in
 • Selecteer een app
 • Schakel hier de exacte locatie uit

Wil je dit weer ongedaan maken, dan volg je bovenstaande stappen en schakel je exacte locatie opnieuw in.

Waarom locatie delen soms nodig is

Het delen van je locatie is in sommige gevallen praktisch. Bijvoorbeeld wanneer je met vrienden af wil spreken. Sommige apps tonen de locatie van je vrienden, waardoor je ze makkelijker vindt. De locatie delen is ook praktisch wanneer je op zoek bent naar locatiegebonden informatie. Bijvoorbeeld een tankstation, bouwmarkt of bioscoop in je omgeving.

Daarnaast wordt locatie delen ook op social media gebruikt. Anderen zien waar je bent of wat je doet. Houd er rekening mee dat locatie delen via social media vaak openbaar zichtbaar is. Dat kan nadelig zijn, want criminelen zien bijvoorbeeld dat je niet thuis bent. Dit biedt ze de gelegenheid om bij je in te breken.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

IPhone locatievoorzieningen aanzetten of uitzetten
Schuiven naar boven