IPhone mini of normaal: weet jij al waar je voor kiest?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Volgens sommigen is de iPhone mini een grote flop. Dat is natuurlijk onzin, want deze kleine versie heeft zeker wel wat voordelen. Kun je niet kiezen tussen de iPhone mini of normaal? Ontdek de belangrijkste verschillen en waarom je voor de mini of toch de gewone versie moet kiezen.

Verkrijgbaarheid van de mini

Sinds 2020 is de iPhone mini verkrijgbaar. Het begon met de Apple iPhone 12 mini (oktober 2020), gevolgd door de iPhone 13 mini (2021). Ga er maar vanuit dat je de mini versie van de iPhone de komende jaren vaker tegen gaat komen.

Bekijk iPhone mini- modellen

IPhone mini of normaal: de verschillen

Soms wordt gezegd dat de iPhone mini niks anders is dan een ‘normale’ iPhone, maar dan in een compacter formaat. Dit klopt niet want er zijn wel degelijk verschillen. Weet je niet of de iPhone mini of normaal een betere keuze is? Bekijk dan de belangrijkste verschillen en overeenkomsten.

De schermgrootte

Het zal je niet verbazen dat de iPhone mini kleiner is dan zijn normale versie. Kijk maar eens naar de iPhone 13 mini, deze heeft een 5,4 inch scherm. Dat is wat groter dan de iPhone SE (2022), die een 4,7 inch scherm heeft.

De iPhone 13 ‘normaal’ is met zijn 6,1 inch scherm toch een stukje groter. Eigenlijk valt de mini qua afmeting tussen de SE en de normale iPhone in.

Met betrekking tot de behuizing is er niet veel verschil tussen iPhone mini of gewoon. Ze hebben beiden een waterdichte aluminium behuizing en zijn voorzien van beschermend glas. Vanaf iPhone 13 kunnen deze modellen tot wel 6 meter onder water, en dat gedurende 30 minuten. In de praktijk soms nog langer, maar dit moet je niet met opzet uitproberen.

De processor blijft hetzelfde

Of je nu een iPhone 13 normaal of een iPhone mini koopt, ze hebben beiden dezelfde processor. Dit geldt ook voor de iPhone 14 of de iPhone 14 mini, en zo verder. Apple gebruikt namelijk elk jaar een nieuwere processor, dat wordt ingebracht in alle modellen uit datzelfde jaar.

Ook met betrekking tot het werkgeheugen zie je alleen maar overeenkomsten tussen de kleine en de normale versie. Hierdoor blijven de prestaties tussen deze twee modellen gelijk.

Opslagruimte op de iPhone

Een iPhone van Apple heeft één nadeel: je kunt de opslagruimte niet uitbreiden. Daarom ben je volledig afhankelijk van de interne opslagcapaciteit. Veel normale iPhones zijn verkrijgbaar met een interne opslagruimte die varieert van 128 GB tot 512 GB. Bij de mini iPhone is dit hetzelfde, ondanks zijn kleinere formaat.

Bekijk de prijslijst van alle iPhones

Verschil iPhone mini of normaal: de camera’s

De vraag is of het kleinere toestel ook minder goede camera’s heeft. Nee hoor, de iPhone mini is op dit gebied een echte krachtpatser. De cameraspecificaties zijn gelijk als die van de iPhone ‘normaal’. Welke specificaties dit zijn, dat hangt weer van het jaartal af. Hoe nieuwer de smartphone, hoe beter de camera’s ontwikkeld zijn.

Bedenk wel dat Apple nooit een sterke partij op het gebied van smartphone camera’s is. Die eer is meer weggelegd voor Samsung, hoewel Huawei er ook wat van kan.

De accucapaciteit (erg belangrijk)

Een absoluut groot verschil tussen iPhone mini en normaal is de accucapaciteit. Omdat de iPhone mini kleiner is, heeft ook de accu een kleinere capaciteit. Aan de andere kant kan de accu van de normale iPhone veel meer aan. In de praktijk komt het erop neer dat de normale iPhone een langere accuduur heeft, dit scheelt zich in gesprektijd ongeveer 4 tot 5 uur. Dat is toch wel een aardig verschil.

Hoe zit het dan met opladen? Beide modellen kun je normaal opladen of snelladen. Hierbij is de accu in 30 minuten tijd van nul naar 50% opgeladen. Draadloos opladen is ook mogelijk, zowel bij de mini en de normale iPhone. Vanaf iPhone 12 wordt ook MagSafe draadloos opladen ondersteund.

Naar draadloze MagSafe opladers

Het prijsverschil

Natuurlijk is er ook wat te zeggen over het prijsverschil. Is de gewone iPhone of toch de mini goedkoper? Over het algemeen is de gewone iPhone 12% tot 15% duurder dan de mini. Dit kan op de eindstreep € 80 tot € 120 schelen.

Conclusie iPhone mini of normaal

Aan de hand van bovenstaande feiten kun je een conclusie trekken. Hieronder zie je welke van de twee beter is, gebaseerd op verschillende functionaliteiten en prestaties.

  • Afmeting: iPhone mini is compacter
  • Behuizing: gelijk
  • Processor en prestaties: gelijk
  • Foto camera’s: gelijk
  • Accucapaciteit: normale iPhone is beter
  • Prijs: iPhone mini is goedkoper

Ga je voor de laagste prijs, dan moet je voor de iPhone mini kiezen. Maar wil je juist een toestel met een batterij die lang mee gaat? Dan past de normale iPhone beter bij jou.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

IPhone mini of normaal: weet jij al waar je voor kiest?
Schuiven naar boven