Is InfoNu.nl betrouwbaar? De verloren artikelensite

Bijgewerkt: 28 februari 2023

In oktober 2006 werd artikelensite InfoNu.nl opgericht. Er staan inmiddels duizenden artikelen op deze site, maar is InfoNu.nl betrouwbaar? Het is goed om te weten dat de artikelen niet altijd door professional zijn geschreven. Hierdoor kan de inhoud onjuistheden bevatten. Sinds 2020 is deze site als archief verder gegaan. Dit heeft ertoe geleid dat informatie nog meer veroudert.

De oprichting van InfoNu

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Remco Groeneveld, zo heet de in Zweden woonachtige oprichter van de website InfoNu. De website is op 4 oktober 2006 online gegaan. Gebruikers konden zich op deze website aanmelden en artikelen schrijven en plaatsen. Het verdienmodel: het plaatsen van advertenties bij de artikelen. Hierbij krijgen gebruikers dit ongeveer de helft van de opbrengsten.

Het aantal artikelen op deze website

InfoNu profileert zich als een online bibliotheek. Een beetje vergelijkbaar met Wikipedia, alleen met een commercieel tintje. Ooit stond de teller op meer dan 100.000 artikelen. Omdat veel artikelen van lage kwaliteit was ging hier de bezem doorheen. Eind 2021 telt de website iets meer dan 90.000 artikelen.

De artikelen zijn opgedeeld in verschillende categorieën. Dit maakt het voor gebruikers makkelijker om een bepaald artikel terug te vinden.

Is InfoNu.nl betrouwbaar?

Nu is het de vraag of InfoNu.nl wel betrouwbaar is. Iedereen kon zich voorheen bij InfoNu als auteur aanmelden. In het begin lag de kwaliteit nog erg laag, later is hier verandering in gekomen. Maar het draait niet alleen om de kwaliteit van de artikelen, het is vooral de inhoud die een belangrijke rol speelt.

Hier en daar zitten er wel wat verplegers of accountants op InfoNu, maar die zijn dun bezaaid. De meeste auteurs schrijven om wat bij te verdienen of vanuit hun hobby. Dit betekent dat de inhoud van artikelen niet altijd klopt. Hierdoor kan informatie onbetrouwbaar zijn, houd hier rekening mee.

Kon je voorheen goed geld verdienen met InfoNu en was het ook betrouwbaar? Ja, met honderden artikelen kon je makkelijk € 500 of meer per maand verdienen. Dat geld kreeg je ook echt uitbetaald.

Van actieve site naar archief

In 2020/2021 heeft de oprichter de stekker eruit getrokken. Niet helemaal want InfoNu.nl is nog steeds online. De meeste artikelen zijn blijven staan, hoewel een aantal auteurs de artikelen weg heeft gehaald.

Waarom is InfoNu als actieve site gestopt? Het was voor de oprichter niet meer zo winstgevend als gewenst. Er zat teveel werk aan waarbij het in verhouding onvoldoende opleverde. Dit betekent dat de site na 15 jaar ten einde is gekomen.

De bestaande artikelen blijven nog jarenlang op InfoNu aanwezig. De meeste auteurs zijn hier niet meer actief en zullen hun artikelen ook niet meer actualiseren. Die mogelijkheid hebben auteurs overigens wel, maar dit moeten ze specifiek aanvragen.

Geen reacties meer plaatsen

In het verleden kon je onder artikelen een reactie achterlaten. Nadat de site overging naar een archief, verdween de functie van reageren. Dit betekent dat je bij geen enkel artikel meer een reactie kunt plaatsen. Oude reacties zijn nog wel zichtbaar.

Geld verdienen op InfoNu? Niet voor nieuwe auteurs

Misschien heb je ooit van InfoNu gehoord en wil je hier geld verdienen. Helaas, nieuwe auteurs kunnen zich hier niet meer aanmelden. Voor bestaande auteurs blijven de inkomsten wel gewoon doorlopen.

Alternatief voor InfoNu.nl

Het is natuurlijk niet leuk om te zien dat InfoNu ermee gestopt is. Het alternatief voor InfoNu waarbij je ook online geld verdient is bijna niet vindbaar. In het verleden waren er veel artikelensites, maar die zijn allemaal van de aardbodem verdwenen.

Hoe kan dit? Dat heeft te maken met het feit dat een artikelensite met tientallen of honderden verschillende auteurs werkt. Hierdoor loopt de kwaliteit van artikelen heel erg uiteen. Zoekmachines zijn hier niet blij mee en beoordelen tegenwoordig dit soort sites een stuk minder goed. Zo loopt het bezoekersaantal terug, en dus ook de inkomsten. Dat is dus de reden waarom er geen goedlopende artikelensites meer bestaan.

Een Engelstalig alternatief is medium.com, dat bestaat in 2023 nog steeds. Je bepaalt zelf je onderwerp, schrijft hierover en trekt lezers naar je toe. Meld je aan bij het partnerprogramma en krijg op deze manier betaald voor je artikelen. Houd er wel rekening mee dat je goed Engels moet kunnen schrijven, het is niet mogelijk om Nederlandstalige artikelen te plaatsen.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven