Is Xiaomi beter dan Huawei?

Op het gebied van Aziatische smartphonemerken heb je het voor het uitkiezen. Oppo of Vivo, Xiaomi of Huawei. Je zegt het maar. De meeste merken zijn ook nog eens goedkoop. Is Xiaomi beter dan Huawei? Dat is een hele goede vraag want Xiaomi lijkt Huawei steeds meer in te gaan halen.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

De Chinese fabrikanten tegenover elkaar

Xiaomi en Huawei zijn allebei Chinese smartphonefabrikanten. In beide gevallen gaat het om toestellen die op het Android besturingssysteem draaien. Tenminste, tot 2022. Want toen kreeg Huawei vanuit de VS een handelsverbod opgelegd. Dit betekent dat het bedrijf geen gebruik meer mag maken van het Amerikaanse Android besturingssysteem.

Dit heeft ertoe geleid dat Xiaomi heeft kunnen groeien. Hierdoor is het populairder geworden, maar is Xiaomi beter dan Huawei?

De processors die je in deze smartphones vindt

Eigenlijk kun je de kwaliteit van smartphones herleiden naar de processor. En natuurlijk hoe goed de processor presteert. In een Huawei toestel uit de Nova serie zit vaak een Snapdragon processor uit de middenklasse. Maar de P-serie heeft dan weer hele goede processors.

Bij de Xiaomi Redmi serie vind je vaak MediTek processors. Over het algemeen zijn vergelijkbare Snapdragon processors 10% tot 20% sneller. Een en ander hangt wel weer van het type processor af maar eigenlijk kun je zeggen dat Huawei op het gebied van prestaties beter scoort. Maar dan moet je niet voor de goedkopere modellen gaan naar eentje uit de hogere klasse kiezen.

Bekijk Huawei P serie

De accu’s van deze toestellen

Op het gebied van accu is Xiaomi beter dan Huawei. Neem er maar eens twee toestellen uit de topklasse bij. De Xiaomi smartphones hebben een accu die krachtiger is. Meestal heeft de accucapaciteit 10% tot 20% hoger dan bij Huawei.

Toch is het een beetje opletten met dit soort specificaties. De processor heeft namelijk grote invloed op de accucapaciteit. Wanneer de processor veel van de accu vraagt loopt deze sneller leeg. Omdat de Snapdragon processors in Huawei energiezuiniger zijn, blijft de levensduur van de accu’s zowel bij Xiaomi als Huawei gelijk.

Opladen van de accu is ook wel belangrijk. Beide merken bieden snelladen en omgekeerd laden op. Maar draadloos opladen is niet mogelijk.

Xiaomi versus Huawei: de camera’s

Is Huawei of Xiaomi beter wanneer het op camera’s aankomt? Ook nu weer moet je twee vergelijkbare modellen naast elkaar leggen. Dan zal duidelijk zijn dat de camera’s van Huawei wat beter zijn. Op zich niet vreemd want Huawei besteedt al jarenlang veel aandacht aan de smartphone camera’s.

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de camera’s van Xiaomi smartphones slecht zijn. Sterker nog, die zijn de laatste jaren ook heel erg verbeterd. Zo beschikt het nieuwste model uit 2022 over een quad camera (vier lenzen) waarvan de grootste lens een resolutie van maar liefst 50 MP heeft. Enig verschil is dat Huawei altijd gebruik maakt van Leica lenzen, en die zijn van een topkwaliteit.

Vergelijk Huawei met Xiaomi hier (twee toestellen naast elkaar, prijsklasse € 300 – € 400.)

Het besturingssysteem

Misschien ook goed om even naar het besturingssysteem te kijken. Alle Huawei smartphones vanaf 2021 draaien op het HarmonyOS besturingssysteem. Dit is een beetje vergelijkbaar met Android. Het nadeel van HarmonyOS is dat je niet rechtstreeks toegang hebt tot de Google Play Store. Dit gaat wel via een omweg, maar die moet je weten.

Op zich is er niks mis met HarmonyOS. Je ziet dat het systeem zich ook steeds verder uitbreidt. Zo zijn er accessoires die bij het HarmonyOS assortiment horen, zoals een slimme bril waarmee je kunt bellen. Bovendien zijn er ook steeds meer apps beschikbaar via de HarmonyOS Store.

Xiaomi smartphones draaien op het Android besturingssysteem. Dit werkt gewoon zoals je altijd al gewend was. Je kunt naar aanleiding van het besturingssysteem niet zeggen of Xiaomi of Huawei beter is. Dat heeft weinig met de prestaties van het toestel te maken.

De prijs van deze smartphones

Voor veel mensen erg belangrijk: de prijs van een (nieuwe) smartphone. Want veel betalen, dat wil niemand. Je koopt al een Huawei smartphone vanaf € 125 (budgetlijn, iets ouder model). Het middensegment kost tussen de € 200 en € 400. En voor een model uit de topklasse betaal je tussen de € 450 en € 1000. Vooral de Mate serie is aan de prijzige kant, maar het gaat hier dan wel om de vlaggenschepen van het merk.

Ook een Xiaomi smartphone is verkrijgbaar vanaf € 125. De nieuwere modellen uit de budgetlijn kosten vanaf € 170. De duurste Xiaomi smartphone, en dat is dan ook gelijk de topklasse, kost tussen de € 700 aan € 800. Het gaat om de Mi-serie.

Bekijk Xiaomi Mi serie

Conclusie Xiaomi en Huawei smartphones

Wat is nu echt beter, Xiaomi of toch Huawei? Het probleem is dat beide merken op verschillende punten goed en wat minder goed scoren. Bovendien heeft Xiaomi de laatste jaren ontzettend hard aan verbeteringen gewerkt. Hierdoor is dit merk gelijkwaardig met Huawei geworden.

Wel is het zo dat Xiaomi nog steeds wat goedkoper is. En het draait op het vertrouwde Android besturingssysteem, wat voor velen ook prettiger is. Daarom kiezen steeds meer mensen toch voor Xiaomi.

Zoek je trouwens een smartphone waarmee je foto’s van topklasse kan maken? Dan is Huawei weer een betere keuze. Het hangt dus puur van je wensen af welk merk en model je neemt.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial