Italiaanse voorgerechten: 5 heerlijke recepten

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Een Italiaans voorgerecht noem je antipasti, dat letterlijk ‘voor de maaltijd’ betekent. Geniet van de lekkerste Italiaanse voorgerechten. In dit artikel vind je 5 recepten waarmee je zelf aan de slag gaat. Ook vind je tips over bijpassende hoofdgerechten. Alle voorgerechtjes zijn makkelijk klaar te maken. Laat het smaken!

Antipasti plank

Voor Italianen is het heel normaal om de maaltijd met een antipasti plank te beginnen. Dit staat ook wel bekend als de Italiaanse borrelplank. Wist je dat dit voorgerecht ook ideaal is tijdens een filmavondje? Je kunt er namelijk op verschillende manieren van genieten.

Ingrediënten (vier personen)

  • 1 bolletje mozzarella of burrata
  • 1 ciabatta
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 100 g Spianata Romana (luchtgerijpte salami)
  • 100 g groene olijven
  • 100 g zwarte olijven
  • 100 g Prosciutto (Italiaanse ham)
  • 200 g Scrocchi (vierkante toast)
  • 100 g Grana Padano (harde Italiaanse kaas)
  • 150 g groene pesto
  • Grissini (Italiaanse soepstengels)
  • Knoflookolie
  • Oregano
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Snijd de aubergine en courgette in dunne plakjes. Doe wat knoflookolie, oregano, peper en zout in een koekenpan en grill hier de aubergine en courgette in.

Leg op een plankje de groenten, vleeswaren, kazen, in stukken gesneden ciabatta, toast en grissini. Doe de pesto in een klein kommetje en leg dit ook op het plankje. Verdeel alles mooi, het oog wil tenslotte ook wat.

KitchenBrothers Borrelplank – Tapasplank – Uitschuifbaar

Klassieke carpaccio

Carpaccio is een van die Italiaanse voorgerechten die je zeker eens moet uitproberen. Het gaat hier om dun gesneden rauwe runderenlende waarbij je een dressing van mayonaise en citroensap serveert. Maar je kunt ook voor een andere dressing gaan. Het mooie aan dit recept is dat je het binnen 10 minuten klaar hebt.

Ingrediënten (4 personen)

  • 300 g rundercarpaccio
  • 30 g rucola
  • I eetlepels olijfolie met truffelaroma
  • 50 g Parmigiano Reggiano (Parmezaanse kaas)
  • 2 theelepels balsamicoazijn

Bereidingswijze

Verdeel de carpaccio over vier kleine bordjes. Snijd de rucola en legt dit over de carpaccio. Maak een dressing van de azijn en olie en voeg hier naar smaak peper en zout aan toe. Besprenkel de Italiaanse voorgerechten met de dressing. Rasp of schaaf wat Parmezaanse kaas en strooi dit over de gerechtjes heen.

Vitello Tonnato

Dit Italiaans voorgerecht bestaat uit plakjes kalfsvlees in combinatie met een romige tonijnsaus. Ideaal voor de visliefhebbers.

Ingrediënten (4 personen)

  • 200 g gebraden kalfsfricandeau
  • 3 takjes peterselie
  • 1 blikje tonijn
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 5 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 ansjovisfilets
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Laat de tonijn goed uitlekken en pureer dit met de mayonaise, 2 eetlepel kappertjes, de ansjovisfilets en de olijfolie. Maak hier een gladde saus van. Hiervoor kun je het beste een staafmixer gebruiken.

Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe. Neem vier kleine bordjes en verdeel de plakjes kalfsfricandeau hierover. Serveren met de tonijnsaus.

Prosciutto con melone

De meeste Italiaanse voorgerechten zijn makkelijk klaar te maken. Dit geldt ook voor Prosciutto con melone dat uit een combinatie van parmaham en meloen bestaat. Hartig en zoet gaan bij dit Italiaans voorgerecht hand in hand. Binnen 5 minuten staat het heerlijke gerecht tafel.

Ingrediënten (4 personen)

  • 400 g parmaham
  • 1 netmeloen of honingmeloen

Bereidingswijze

Snijd de meloen in partjes. Verwijder de dikke schil, hier kun je niks meer mee. Leg de partjes verdeeld over 4 kleine bordjes. Leg de plakjes parmaham over de meloenpartjes. Eventueel serveren met rucola en pijnboompitten.

Bruschetta

Dit Italiaans voorgerecht lust bijna iedereen. Je maakt het met chiabattebrood en tomaten. Het klaarmaken van dit voorgerecht neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Houd er rekening mee dat je voor dit gerecht ook een oven nodig hebt.

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 chiabattabrood
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • Wat basilicum
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak hier het chiabattebrood goudbruin in. Vul ondertussen een pannetje of kom met kokend heet water. Maak met een mes aan de onderkant van de tomaten een kruis. Leg vervolgens de tomaten 60 seconden in het hete water. Hierna met koud water afspoelen. Het velletje is nu vanaf de onderkant makkelijk te verwijderen.

Snijd de tomaat in kleine stukjes. Gooi de zaden en het vochtige gedeelte van de tomaten weg, gebruik alleen de stevige stukjes. Meng de stukjes tomaat met olijfolie, basilicum, peper en zout.

Snijd 8 plakken van het brood af en verdeel dit over vier borden. Leg hier het tomatenmengsel bovenop. Direct serveren.

Geschikte Italiaanse hoofdgerechten

Bovenstaande Italiaanse voorgerechten kun je vooraf laten gaan aan verschillende hoofdgerechten uit Italië. Denk hierbij aan pizza, courgette aubergine lasagne, pastapesto, risotto met champignons en biefstuk of tortellini met gehaktballetjes en tomatensaus.

De antipasti plank is vrij machtig en gebruik je niet voorafgaande aan pizza. Dit komt omdat pizza ook machtig is. Wees verder voorzichtig met pastagerechten, die vullen ook goed. Serveer bij een pastagerecht een Italiaans voorgerecht dat licht verteerbaar is.

Verder mag je een voorgerecht van vis nooit combineren met een hoofdgerecht waar vis in zit. Het wordt dan al snel te eentonig. Italiaanse voorgerechten moeten namelijk de smaakpapillen stimuleren, maar het brengt natuurlijk ook extra (Italiaanse) sfeer met zich mee.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven