Je huis decoreren met deze 10 tips

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Decoreren kun je leren, ook wanneer je een klein budget hebt. Droom je al een tijd van een gezellige aankleding van je woonkamer, slaapkamer of kantoor? Creëer een warme sfeer met onderstaande 10 decoratietips.

Je huis decoreren is helemaal niet moeilijk, iedereen kan het. Om je te helpen vind je niet alleen tips en inspiratie maar ook een linkje naar de accessoires die je eventueel nodig hebt.

1. Lekker goedkoop: ruil je decoratie met anderen

Misschien ben je uitgekeken op de aankleding van je woonkamer of andere ruimte. Kijk eens kritisch om je heen, wat vind je dat er weg kan? Gooi dit niet zomaar in de container, want het is heel leuk om decoratie te ruilen. Bijvoorbeeld met een vriendin, de buurman of misschien wel in de kringloopwinkel.

Dit is de ideale manier om aan nieuwe spulletjes voor de aankleding van je woning te komen. Lekker goedkoop en je doet hiermee nieuwe inspiratie op. Vind je ruilen helemaal niks? Snel door naar de volgende tip, waarbij we echt aan de slag gaan.

2. Een vloerkleedje doet wonderen

Je woonkamer, kantoor of slaapkamer krijgt een heel andere uitstraling wanneer je hier een vloerkleedje neerlegt. Het geeft de ruimte een warme uitstraling. Bovendien is het ook nog eens lekker warm voor je voeten, ideaal tijdens de koudere wintermaanden. En het allerbelangrijkste: je speelt met kleur spelen en brengt contrast aan.

Heb je al een vloerkleed liggen? Denk dan eens aan een andere kleur of een patroon. Let vooral op de bank en de ondergrond, want hier moet het vloerkleed goed bij passen.

  • Donkere vloer zoals zwart, donkergrijs of donkerhout: crème, beige of een opvallende kleur, maar zeker niet te donker.
  • Lichte vloer: een vloerkleed dat minimaal één tint donkerder is. Kies voor een kleur die erbij past of juist het tegenovergestelde.

Een vloerkleed met een print of patroon past alleen bij een rustige muur. Terwijl een effen kleur overal bij aansluit.

3. Een schaal of vaas met bloemen en takken

Je huis decoreren doe je ook door de natuur in huis te halen. Maak een wandeling en verzamel alles wat je mooi vindt. Bijvoorbeeld takken, wilde bloemen, herfstbladeren, kastanjes of andere dingen die je tegenkomt. Versier hier een schaal of een kom mee, of stop het in een vaas.

Kies ook eens voor een boeket kunstbloemen, dat blijft het hele jaar goed. Prachtig voor op de vensterbank, op de salontafel of het dressoir.

4. Vergeet de vensterbank niet

Vaak is de vensterbank een ondergeschoven kindje. Er staat misschien een plant op, en verder ligt er een hoop stof. Maar weet je dat je de vensterbank optimaal benut om je woning een mooiere uitstraling te geven?

Ligt de vensterbank op het zuiden, dan is het een goed idee om hier een rijtje planten neer te zetten. Kies voor verschillende potten en planten, hiermee breng je dimensie aan. Bovendien heeft dit een hele vrolijke uitstraling.

Wist je dat er veel vensterbankdecoratie te koop is? Bijvoorbeeld een grappig bankje van steigerhout, een mooie decoratieplank of een decoratieboompje. Verder zijn er ook veel vensterbanklampen verkrijgbaar, deze zijn wat smaller dan normaal.

Verzamel je bepaalde beeldjes? Stal ze op de vensterbank uit. Of ga voor een setje decoratieve huisjes met verlichting. Laat je inspireren in de categorie vensterbankdecoratie.

5. Richt je op wanddecoratie

Ook wanddecoratie is een goede manier om de ruimte een geheel andere uitstraling te geven. Hang wat fotolijstjes op, ga voor een canvasschilderij of denk eens aan een behangetje. Ook een behangrand of een ander kleurtje op de wand ziet er gelijk heel anders uit.

Verder kun je denken aan een wandklok, wandlampjes, tegeltjes met tekst, een dierenkop voor tegen de wand of verzin het zelf maar. Wees creatief!

6. Een kleed over de rugleuning van de bank

In de koudere maanden is het heerlijk om met een dekentje op de bank weg te kruipen. Netflix aan en alleen nog maar genieten. Ook in de zomer biedt een dekentje veel voordelen, want het voelt comfortabel en veilig aan. Maar zelfs wanneer je nooit onder een deken zit of ligt is dit een mooi decoratiestuk.

Kies een kleur deken/plaid die goed bij het bankstel aansluit. Leg dit kleed nonchelant over de rugleuning van de bank. Maar je kunt het ook netjes opvouwen of oprollen.

7. Verschuif eens wat meubeltjes

Wil je goedkoop je huis decoreren? Verschuif dan eens wat meubels. Door de indeling aan te passen lijkt het alsof je in een nieuwe woonkamer terechtkomt. En ja, deze tip werkt natuurlijk ook voor alle andere ruimtes binnenshuis (of op kantoor).

Kijk wel altijd of de nieuwe indeling praktisch genoeg is. Er moet voldoende loopruimte overblijven. Bovendien moet je niet in de tocht zitten wanneer er een deur open gaat.

8. Een prikbord aan de wand

Het is eigenlijk zonde dat je de prikborden van vroeger nauwelijks nog tegenkomt. Terwijl dit een hele leuke manier is om je huis te decoreren. Koop een prikbord (of magneetbord) en pin hier je mooiste foto’s, briefjes en teksten op. Je kunt naar hartelust decoreren en aanpassen. Desnoods elke week, waardoor je woning een verrassing blijft.

Een kurken prikbord koop je vanaf € 13. Het zelfklevend vilten prikbord kost rond de € 28. Ook leuk: een prikbord en magnetisch krijtbord ineen. Schrijf inspirerende teksten op of maak aantekeningen.

9. Plak een muursticker

Vooral op slaapkamers kom je steeds vaker muurstickers tegen. Het voordeel hiervan is dat je de wand niet hoeft te verven of te behangen, terwijl het wel een frisse look krijgt. In de woonkamer is een muursticker misschien iets gewaagder, daarom is het aan te raden om het wat rustiger te houden.

Laat je inspireren door deze muurstickers

10. Minder is meer

Stamp je woonkamer of andere ruimte niet helemaal vol accessoires. Wanneer je teveel decoratie aanbrengt dan ziet het al snel rommelig uit. Probeer je huis daarom op een milde manier te decoreren. Je kunt later altijd nog accessoires toevoegen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Je huis decoreren met deze 10 tips
Schuiven naar boven