Jicht oorzaak en behandeling

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Er zijn meer dan 100 verschillende reumatische aandoeningen. Jicht is hier een veel voorkomende van. De aandoening gaat gepaard met verschillende klachten. In veel gevallen is er sprake van pijn aan de voeten en handen. Lees meer over jicht: oorzaak en behandeling.

Waardoor ontstaat jicht?

De oorzaken kunnen verschillend zijn. Kenmerkend is dat bij jicht gekristalliseerd urinezuur in een gewricht voorkomt. Urinezuur is een afbraakproduct dat voorkomt in bepaalde voedingsmiddelen. Toch is het eten of drinken van bepaalde producten geen directe oorzaak. Hier is veel onderzoek naar gedaan. Maar bepaalde voeding lokt soms een jichtaanval uit.

Een onderliggende ziekte kan ervoor zorgen dat er teveel cellen worden afgebroken. Hierdoor ontstaat jicht. Een stofwisselingsstoornis, leukemie, een traag werkende schildklier, nierziekte, dehydratatie of een nierfunctiestoornis zijn ook mogelijke oorzaken.

Het ontstaan van een aanval  

Uitlokkende factoren voor een jichtaanval zijn een hoge bloeddruk en een hoog lichaamsgewicht. Mensen met hart- en vaatziekten krijgen hier eerder mee te maken. Dit geldt ook voor mannen van middelbare leeftijd. Daarnaast kan stress een jichtaanval uitlokken. In sommige gevallen is overbelasting van het gewricht de aanleiding van een jichtaanval.

Een verhoogd urinezuurgehalte komt soms voor bij het gebruik van bepaalde medicatie, plaspillen of alcohol.

Over het urinezuurgehalte

Een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed kan de ziekte jicht veroorzaken. Toch krijgt slechts 10% van de mensen met een verhoogd urinezuurgehalte ook daadwerkelijk jicht. Laat je hier dus niet door misleiden.

Symptomen van jicht

Wat zijn de jicht symptomen? De urinezuurkristallen hopen zich op in het gewricht. Dit zorgt voor een ontstekingsreactie. Er ontstaat een pijnlijke gewrichtsontsteking. Dit noem je ook wel een jichtaanval. In veel gevallen ontstaat een jichtaanval in de nacht. Dit heeft te maken met een lagere lichaamstemperatuur.

Een eerste jichtaanval ontstaat vaak in het gewricht van de grote teen. Ook kan deze jichtaanval in andere gewrichten optreden. Tijdens een aanval is er sprake van hevige pijn, soms gaat dit gepaard met koorts. Het gewricht is dik, warm en rood. Zonder behandeling verdwijnt een aanval na een dag tot wel meer dan een week. Daarna kan er nog enige tijd een zeurende pijn achterblijven.

Tip: deze tenenspreiders helpen bij een aanval

Verschil tussen jicht en reumatoïde artritis

Jicht en reumatoïde artritis worden vaak door elkaar gehaald. Bij reumatoïde artritis spelen urinezuurkristallen geen rol. Pijn komt bij artrose dagelijks voor, bij jicht in aanvallen. Bij jicht zijn de pijnaanvallen veel heviger dan bij artrose. Er is dus een duidelijk verschil tussen beiden. Toch vallen beiden aandoeningen onder de noemer reuma.

Wat te doen bij jicht?

Bij een aanval van jicht wordt geadviseerd het gewricht hoog te leggen. Ook koelen met ijs of een natte omslag helpt tegen de pijn. Wanneer de pijnklachten afnemen is het belangrijk om te bewegen. Dit voorkomt stijfheid van het gewricht. Bij een aanval is het beter om enige tijd niet te sporten. Ook zware belasting van het gewricht moet je vermijden.

Voedingsadvies bij jicht: visolie supplementen. Vermijd orgaanvlees en schaal- en schelpdieren.

Bekijk visolie supplementen

Jicht oorzaak en behandeling: medicatie

Een jichtaanval gaat gepaard met hevige pijnklachten. Goede pijnstillers zijn Ibuprofen, Naproxen en Diclofenac. Deze werken niet alleen pijnstillend maar ook nog eens ontstekingsremmend. Deze medicijnen vallen onder de NSAID’s.

De middelen kunnen bij langdurig gebruik voor maagklachten zorgen. Bij veelvuldig gebruik zal de arts een maagbeschermer voorschrijven. Vaak gaat het hierbij om Omeprazol. In sommige gevallen wordt Prednison bij jicht voorgeschreven.

Verdwijnen de klachten niet met pijnstilling, dan kan de arts Colchicine voorschrijven. Ook kan de arts een injectie met corticosteroïden geven. Dit remt de ontsteking en pijnklachten verdwijnen. Een injectie met corticosteroïden werkt gedurende 2 tot 3 maanden.

Behandeling bij weinig klachten

Bij jicht is medicatie niet altijd nodig. Sommige patiënten hebben slechts één tot twee jichtaanvallen per jaar. Na 1 tot 3 weken zijn ze hier volledig van hersteld. In deze gevallen volstaat het om de pijnklachten zelf te verminderen met pijnstilling. Verdwijnen de klachten niet, dan is het nodig om een arts te bezoeken. Deze kijkt of aanvullende behandeling nodig is.

Soms krijgt de patiënt het middel allopurinol voorgeschreven, om het urinezuur in het bloed te verlagen. Het is mogelijk om hier jichtaanvallen mee te voorkomen.

Wat zijn jichtknobbels?

Soms zijn jichtknobbels zichtbaar. Kleine harde knobbeltjes zijn dan onder de huid voelbaar. Het kan hier om enkele knobbeltjes gaan, maar ook om een grote hoeveelheid jichtknobbels. Deze komen vaak op de oorschelp, de hiel, op de vingers en tenen voor. Ook worden ze wel gezien op de knie of elleboog. In een aantal gevallen gaat de huid boven de jichtknobbels kapot, er komen dan urinezuurkristallen vrij. Deze zijn zichtbaar als een witte korrelige soort gel.

Jichtknobbels verdwijnen soms dankzij het medicijn allopurinol. Dit vermindert de hoeveelheid urinezuur. Hierdoor ontstaan er niet alleen minder jichtaanvallen, ook verdwijnen de jichtknobbels.

Is jicht besmettelijk?

Bij Jicht kent verschillende oorzaken. Duidelijk is dat het niet besmettelijk is. Iemand met jicht kan een ander hier niet mee besmetten. Besmetting geldt alleen voor ziekten die worden veroorzaakt door een bacterie, virus, schimmel of parasiet.

Is jicht te genezen?

Van alle westerlingen heeft ruim 1 tot 2% last van jicht. Opvallend is dat het aantal mensen met deze aandoening de laatste decennia is toegenomen. Jicht op zichzelf is niet te genezen. Wel is het mogelijk om de klachten te verminderen. Door het verlagen van het urinezuur in het bloed verdwijnen de klachten soms helemaal. Wanneer de patiënt stopt met deze medicatie keert jicht helaas weer terug.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Jicht oorzaak en behandeling
Schuiven naar boven