Kan een laptop ontploffen of in brand vliegen?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Je hoort wel eens van smartphones die in brand vliegen. Levensgevaarlijk, maar hoe zit dit met een laptop? Net zo gevaarlijk, want ook een laptop kan in brand vliegen of zelfs ontploffen. Meestal als gevolg van een productiefout, maar ook door eigen toedoen. Het is dus goed om je bewust te zijn van deze mogelijke gevaren.

Een laptopaccu kan in brand vliegen

Het opladen van de laptopaccu is niet geheel zonder risico. Tijdens het opladen wordt de accu warmer dan normaal. Wanneer de temperatuur te hoog oploopt dan kan er brand ontstaan. Meestal is dit het gevolg van een defecte oplader, maar ook wanneer de accu kapot is.

Bij laptops is de acculader ingebouwd. Als gevolg hiervan kan hij zijn warmte maar moeilijk kwijt. Daarom wordt aangeraden om de laptop niet continu aan de oplader te houden. Al helemaal niet ‘s nachts of wanneer er niemand bij is.

Laptop Cooler5 Ventilator

Universele AC Laptop Oplader

Kan een laptop ontploffen: zelden

Soms kan een accu ontploffen. Tijdens het opladen ontstaat er namelijk knalgas, een mengeling van zuurstof en waterstof. Knalgas is lichter dan lucht en zal hierdoor opstijgen. Bij onvoldoende ventilatie blijft het knalgas in de ruimte hangen. Wanneer er vervolgens een vonk bijkomt, dan ontstaat er een explosie.

Gelukkig is er bij een laptopaccu geen sprake van de vorming van knalgas. Dus nee: een laptop zal niet zo snel ontploffen. Maar hij kan natuurlijk wel in brand vliegen.

Het apparaat voldoende koelen

Tijdens het gebruik van de laptop merk je dat hij warmer wordt. Dit komt door de werking van de processor. Maar ook het gelijktijdig opladen van de accu zorgt voor extra warmte.

Wanneer de processor het erg zwaar heeft dan hoor je de ventilator continu draaien. Een en ander is ook afhankelijk van de programma’s die geopend staan. Sommige programma’s zoals games, crypto trading en bepaalde software vraagt meer van de processor.

Ook de aanwezigheid van virussen zorgt ervoor dat de laptop te warm wordt. Uit zelfbescherming zal het apparaat automatisch uitschakelen, iets dat natuurlijk hinderlijk is. Oververhitting kan op de lange duur voor blijvende schade zorgen. Het gevolg: de laptop gaat minder lang mee.

Wanneer je intensief met de laptop werkt is het aan te raden om gebruik te maken van een extra laptop koeler. Dit is een plateau met meerdere ventilatoren, waarop je de laptop plaatst. Zo wordt de kwetsbare onderkant continu voorzien van frisse lucht.

Laptop Cooler met 6 krachtige ventilatoren 

Vraag: kan het kwaad om je laptop aan de oplader te laten?

Heel vaak wordt gedacht dat je de laptop niet aan de oplader moet laten zitten. Dat was misschien vroeger zo, maar moderne laptops werken anders. De batterij van de accu kan niet overladen worden. Wanneer de accu voor 100% vol is dan haalt de laptop de stroom uit het stopcontact, en niet uit de accu.

In dat opzicht kun je de laptop dus probleemloos aan de oplader laten zitten. Maar alleen onder toezicht, zeker niet ‘s nachts of wanneer je niet thuis bent. Er is namelijk een kleine kans dat de accu toch te warm wordt, met een verhoogd risico op brandgevaar. Dit geldt uiteraard ook voor het kantoor: haal ‘s avonds de stekker van de oplader uit het stopcontact of schakel de stroom uit.

De laptop uitzetten of op slaapstand

Is het beter om de laptop uit te zetten? Wanneer je er lange tijd geen gebruik van maakt is het inderdaad beter om hem volledig uit te schakelen. Hierdoor krijgt de processor rust en kan na enkele uren weer fris en fruitig opstarten. Wanneer je hem gedurende de dag soms niet gebruikt, dan maak je gebruik van de slaapstand.

Over het algemeen kun je de volgende richtlijn aanhouden:

  • Binnen 4 uur na het laatste gebruik de laptop weer opstarten: slaapstand
  • Gedurende 6 uur of langer de laptop niet gebruiken: uitschakelen

Tussen de 4 en 6 uren de laptop niet gebruiken is een beetje een grijs gebied. Wanneer je zeker weet dat je het apparaat binnen deze periode weer in gebruik neemt, zet hem dan in de slaapstand (sluimerstand). Houd er wel rekening mee dat de laptop minimaal eenmaal per 24 uur geheel opnieuw moet opstarten.

Bij intensief gebruik plaats je de laptop altijd op een speciale koeler. Dit is beter voor de processor en de accu.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven