Hoe kerstboom zonder wortel vastzetten?

Je koopt een kerstboom zonder kluit. Hoe de kerstboom zonder wortel vastzetten? Normaal gesproken gebruik je hier een speciale kerstboom standaard voor. Maar er zijn ook andere manieren om je kerstboom op een stabiele en goede manier vast te zetten. Kijk maar eens naar onderstaande tips.

Nog 6 dagen

Bol.com heeft het populairste speelgoed op een rij gezet.

Kerstboom met of zonder kluit

Je gaat voor een echte kerstboom. Hierbij heb je de keuze uit een kerstboom met of zonder kluit. Een andere benaming voor kluit is wortel, het is waar dat je het weet. Het voordeel van een kerstboom met kluit is dat deze een langere levensduur heeft. Bovendien kun je de boom na gebruik weer in de volle grond zetten. In veel gevallen overleeft de boom dit en is deze het volgend jaar weer bruikbaar.

Je kiest voor een kerstboom zonder wortel omdat dit goedkoper is. De verkoper hoeft te kerstboom namelijk niet helemaal uit te graven. Een tweede voordeel is dat er vanuit de achtergebleven wortel weer een nieuwe boom groeit, al zal deze nieuwe boom lang niet zo mooi zijn. Met een kerstboom zonder wortel heb je ook geen rotzooi van aarde in je woning.

Lees ook: hoe kerstboom versieren?

Hoe kerstboom zonder wortel vastzetten?

Dus je hebt een boom zonder kluit. De vraag is nu: hoe kerstboom zonder wortel vastzetten? Hier zijn grofweg 3 verschillende methoden voor.

Methode 1: een kerstboom standaard

Wanneer je gebruik maakt van een kerstboom standaard dan weet je zeker dat de kerstboom zonder wortel altijd goed vaststaat. Een kerstboom standaard is hier namelijk naar gemaakt.

Deze standaard bestaat uit een blok waar de stam inpast. Met speciale schroeven zet je de stam vast, dit doe je aan vier zijden. Wanneer je dit met twee personen doet gaat het vastzetten van de kerstboom zonder wortel een stuk makkelijker. De een houdt de kerstboom mooi recht zodat de ander de schroeven vast kan draaien. Je hebt ook modellen die met een koordvergrendeling werken.

Voordat je de kerstboom in de kerstboom standaard zet zaag je eerst 2 cm van de onderkant van de stam af. Dit geeft de kerstboom de gelegenheid om meer vocht op te nemen. Het is belangrijk om de boom de eerste week dagelijks water te geven. Je zult merken dat het waterreservoir dagelijks weer leeg is.

Voor een kerstboom standaard betaal je tussen de € 17 en € 35. Omdat deze standaard jaarlijks herbruikbaar is zal dit een goede investering zijn.

Bekijk kerstboom standaard

Methode 2: een houten kruis

Vroeger bestonden er nog geen kerstboomstandaarden. Toen liepen ze ook al met de vraag rond: “hoe kerstboom zonder wortel vastzetten?” Gelukkig waren ze toen heel creatief en werd er gebruik gemaakt van een houten kruis. Met twee planken/ balken werd een houten kruis gemaakt. Vervolgens werd hier de kerstboom op vastgespijkerd.

Deze methode kun je nog steeds gebruiken. Gebruik stevig hout en zorg dat het kruis goed in elkaar zit. Zaag 2 cm van de onderkant van de stam af en zorg hierbij dat de onderkant helemaal terecht is. Zet de boom in een emmer met lauw water. Geef de boom 24 uur de tijd om flink water op te zuigen.

Haal de dennenboom uit het water en leg hem over een tafel heen. Zet het kruis tegen de stam aan, zodat de stam precies in het midden van het kruis staat. Sla 2-4 grote spijkers via de onderkant van het kruis in de stam.

Zet nu de kerstboom rechtop op de grond en sla er even mee, zodat deze nog eens stevig in het kruis wordt gedrukt. Staat de kerstboom recht? Dan kun je hem op zijn plek zetten.

Nadeel van deze methode is dat de kerstboom geen water meer kan opzuigen. Dit verkort de levensduur van de boom. Je zult merken dat dennennaalden sneller uitvallen.

Methode 3: in een emmer met zand

Je kunt ook gebruik maken van een ruime emmer met zand. Hierbij zet je de kerstboom eerst in een emmer water zodat deze voldoende vocht kan opzuigen. Vervolgens doe je een laagje zand in een ruime emmer. Hierop zet je de kerstboom. De ene persoon houdt de kerstboom mooi recht terwijl de ander de rest van de emmer met zwaar zand opvult.

Voordeel van deze methode is dat je dagelijks een scheutje water in de emmer kunt gooien. Nadeel is dat wanneer de emmer niet groot of diep genoeg is, de kerstboom om kan vallen. Bovendien moet je gebruik maken van goed zwaar zand. Door dit zand elke dag vochtig te maken blijft het ook zwaar en kan de kerstboom toch vocht opzuigen.

Voorbereidingen kerstboom naar binnen halen

Hoe kerstboom zonder wortel vastzetten en ervoor zorgen dat deze ook lang meegaat? Een kerstboom komt van buiten naar binnen. Dit grote temperatuurverschil zorgt ervoor dat de boom snel zijn naalden verliest. Daarom is het belangrijk om de kerstboom eerst te laten wennen. Plaats deze enkele uren in de garage.

Binnen zet je de kerstboom niet te dicht bij een radiator. Daarnaast moet de boom voldoende licht krijgen maar geen direct zonlicht. Let er ook op dat de boom niet in een looppad staat waardoor iedereen ertegenaan stoot. Dit zorgt ervoor dat dennennaalden extra snel uitvallen.

Met veel liefde en de juiste verzorging gaat de kerstboom de hele maand december mee. Een kerstboom zonder wortel kun je niet terugplanten. Vaak worden kerstbomen aangeboden ter verbranding.

Hoe lang blijft een kerstboom zonder kluit goed?

Wil je een kerstboom zonder wortel (kluit) kopen? Hoe lang blijft een kerstboom zonder kluit goed zonder dat direct alle naalden uitvallen? Het beste zet je hem in een kerstboomstandaard en geeft de boom dagelijks water. Ook wanneer je dagelijks sproeit komt dit de levensduur ten goede. Daarnaast niet in de buurt van de verwarming zetten.

Hoe lang een kerstboom zonder kluit meegaat hangt enerzijds van de verzorging maar anderzijds ook van het ras af. Een Nordmann spar kan zijn naalden zeer lang vasthouden. Voor dit soort kerstbomen betaal je ongeveer € 40 (180 cm en zonder kluit). Van deze boom heb je zeker twee maanden lang plezier.

Bekijk Nordmann kerstboom

Andere en goedkopere bomen gaan minder lang mee. Met de juiste verzorging blijven ze gedurende twee weken mooi, daarna beginnen de naalden toch wel snel uit te vallen.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial