Kinderalimentatie aftrekbaar

Betaal je kinderalimentatie voor de verzorging en opvoeding van een of meerdere kinderen? Benieuwd hoe het zit met kinderalimentatie en of deze aftrekbaar is? Vroeger waren de regels anders dan nu. Hierdoor heerst er veel verwarring. Bekijk hoe het nu echt zit.

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Kinderalimentatie in box 1 en 3

Slecht nieuws voor mensen die kinderalimentatie betalen: dit is vanaf 1 januari 2015 niet meer aftrekbaar. Voorheen vielen deze bedragen in box 1 en in 2015 en 2016 in box 3. Dit leverde een mooi voordeel op.

De overheid had echter besloten dat betaalde kinderalimentatie niet langer een aftrekpost is. Let op: dit geldt niet voor partneralimentatie. Deze kun je nog steeds aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Maar ook hier komt verandering in. Vanaf 2020 beperkt is de aftrek partneralimentatie wel verder beperkt.

Verras je kind met dit speelgoed

Zo zit dit met kinderalimentatie aftrekbaar – 2022 / 2023

Je bent op zoek naar informatie over kinderalimentatie – aftrekbaar. Vooral wanneer je veel alimentatie betaalt lijkt dit een aantrekkelijke aftrekpost. Waarom heeft het kabinet dit afgeschaft? Omdat dit de overheid teveel geld kostte. Bovendien zijn ouders financieel zelf verantwoordelijk voor de verzorging en opvoeding van hun kind(eren). Alleen ouders met een laag inkomen hebben recht op kindgebonden budget.

Is kinderalimentatie aftrekbaar? Nee, dit is sinds 2015 niet meer mogelijk dit zal dus ook dit jaar niet het geval zijn. Het kabinet bepaalt uiteindelijk of kinderalimentatie ooit weer aftrekbaar zal zijn.

Fiscale aftrekpost levensonderhoud kind

Iedereen die kinderalimentatie betaalt, kon tot 2015 in aanmerking komen voor de aftrekpost kosten levensonderhoud kind. Betaalde kinderalimentatie kon je opgeven als schuld.

Kinderalimentatie na 18 jaar aftrekbaar

Tot het 18e levensjaar van het kind betaal je kinderalimentatie aan de verzorgende ouder. Voor kinderen vanaf 18 jaar betaal je dit rechtstreeks aan het kind zelf. Is kinderalimentatie na 18 jaar aftrekbaar? Het blijft hier nog steeds om kinderalimentatie gaan. Als betalende ouder heb je geen recht op een aftrekpost. Het kind (jongvolwassene) dat de alimentatie ontvangt hoeft dit niet als inkomen op te geven.

Wordt kinderalimentatie als inkomen gezien?

Ontvangen partneralimentatie vormt een deel van je inkomen. Dit betekent dat je hier inkomstenbelasting over moeten betalen. Wordt kinderalimentatie als inkomen gezien? Dat is niet het geval. Je betaalt hier dus ook geen belasting over. Aan de andere kant geldt de kinderalimentatie aftrekbaar 2019 niet meer. Zowel de betaler als de ontvanger krijgen dus niet met de belastingdienst te maken.

Hoe wordt kinderalimentatie berekend?

Lig je in scheiding of wordt het samenlevingscontract verbroken? Hebben jullie samen één of meerdere kinderen? Dan ben je soms verplicht om kinderalimentatie te betalen. De overheid heeft bepaald dat dat alle alimentatieplichtigen minimaal €25 per maand per kind betalen. Dit geldt dus ook wanneer je een laag inkomen hebt.

Rechters gebruiken ingewikkelde normen voor het berekenen van de kinderalimentatie. Eerst bepalen ze de behoefte van de kinderen aan alimentatie. Hierbij wordt uitgegaan van het inkomen zoals die vlak voor de scheiding was. Daarna wordt de draagkracht bepaald. Vervolgens wordt de draagkracht van beide partners met elkaar vergeleken en naar behoefte verdeeld.

Dit soort regels staat allemaal in de nieuwe wet kinderalimentatie beschreven. Meer hierover lees je in het artikel nieuwe kinderalimentatie.

Bespaar losten met deze goedkope verwarming

Indexering kinderalimentatie

De kosten van levensonderhoud stijgen elk jaar. Daarom is er de indexering kinderalimentatie. Ieder jaar is dit een vooraf gesteld percentage. Beide partijen kunnen een andere indexering toepassen of de rechter hierom vragen. De indexering kinderalimentatie kan ook een of meerdere jaren worden uitgeschakeld. Dit moet altijd in goed overleg gebeuren.

De indexering kinderalimentatie 2022 bedraagt 1,9%. Voorbeeld: betaalde je in 2021 maandelijks €300 aan kinderalimentatie? Dan wordt dit bedrag vanaf 1 januari 2022 met 1,9% oftewel €5,70 verhoogd. Dit betekent dat je maandelijks €305,70 gaat betalen. Let op: de indexering kinderalimentatie is ieder jaar anders. In 2018 was deze 1,5% en in 2009 kwam deze op 3,9% uit. Indexering geldt voor iedereen: ook wanneer je geen salarisverhoging ontvangt.

Ben je de indexering vergeten toe te passen? Dan moet je dit alsnog betalen. Dit geldt echter niet wanneer de indexering ouder dan 5 jaar is. In dit geval is de verjaringstermijn van 5 jaar van toepassing. De ontvangende ouder moet dus dit wél in de gaten houden.

Moet je alimentatie betalen voor stiefkind?

Samengestelde gezinnen komen steeds vaker voor. Hierbij heeft een van de partners één of meerdere kinderen uit een vorige relatie of huwelijk. Tijdens het huwelijk ben je verplicht om het stiefkind in het levensonderhoud te voorzien. Dit betekent dat je noodzakelijke kosten voor levensonderhoud niet mag weigeren. Deze verplichting stopt zodra het huwelijk wordt ontbonden.

Bij het uit elkaar gaan heb je geen kinderalimentatieplicht voor stiefkinderen. Wel kun je eventueel een omgangsregeling opstellen. Ook staat het je vrij om je stiefkinderen financieel te ondersteunen. Let op dat dit geen verplichting is en je deze financiële ondersteuning op elk moment kunt stopzetten.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial