Kit om de trap af te kitten

De trap afkitten is een klusje dat je makkelijk zelf kunt doen. Ga dan wel voor de juiste kit om de trap af te kitten. Vaak wordt gezegd dat je acrylaatkit nodig hebt. Nadeel van acrylaatkit is dat het niet zo goed bestand is tegen de bewegende treden. In dit artikel lees je hoe je een trap afkit en welk materiaal je nodig hebt.

Nog 6 dagen

Bol.com heeft het populairste speelgoed op een rij gezet.

Benodigdheden: polymeerkit en een kitspuit

In veel bouwmarkten vertellen ze je dat je acrylaatkit moet kopen. Het probleem met dit goedje is dat het niet zo flexibel is. Traptreden veren tijdens het belopen ervan iets op en neer. Acrylaatkit kan hierdoor gaan scheuren.

Wil je de trap op de juiste manier afkitten? Kies dan voor polymeerkit. Dit is van verschillende merken verkrijgbaar. Hieronder vind je de best verkochte polymeerkit.

Bekijk polymeerkit

Je zal zien dat verschillende merknamen zoals Sterck, Original Fix en anderen voorbijkomen. In principe maakt het niet uit voor welk merk je gaat, ze zijn kwalitatief allemaal goed.

Verder heb je een kitspuit nodig. De kitbus leg je in de kitspuit zodat je secuur en resultaatgericht te werk gaat. Een kitspuit is oneindig vaak bruikbaar dus dit is altijd een goede aanschaf.

Naar kitspuiten

Welke kit om trap af te kitten?

Je hebt hierboven al kunnen lezen dat het merk van het product niet uitmaakt, maar wel welk type kit je neemt. Dus: ga altijd voor een polymeerkit. Per bus betaal je hier tussen de € 12 en € 17 voor (inclusief verzenden).

Trap afkitten of niet?

Niet iedereen wil zijn trap afkitten. Er zijn mensen die dit onzin vinden en in sommige gevallen is het afkitten helemaal niet nodig. Waarom zou je de trap afkitten? Dit heeft verschillende voordelen. Ten eerste zal de trap minder kraken. Ten tweede voorkom je dat vocht en vuil tussen de naden gaat zitten.

Kitten is ook een vorm van isolatie. Juist onder de trap kan zich veel koude lucht verzamelen. Terwijl warme lucht via de naden wegstroomt. Als laatste moet je de trap afkitten wanneer je hem over wil schilderen. Dan ziet alles er toch net wat mooier uit.

Werkwijze trap afkitten

Benieuwd hoe je de trap moet afkitten? Hieronder vind je een duidelijk stappenplan. Zorg vooraf dat je al het materiaal in huis hebt. Niets is zo vervelend als halverwege de klus er achter komen dat je nog naar de bouwmarkt moet.

1. Voegen schoon en vet vrijmaken

Het gedeelte dat je gaat kitten moet goed schoon en vetvrij zijn. Daarom gebruik je een ontvetter om de voegen schoon te maken. Wanneer de naden niet al te vies zijn dan kun je ook een sopje met afwasmiddel maken. Gebruik eerst een stoffer om al het stof en haren van de trap te verwijderen. Vervolgens maak je de treden en voegen goed schoon.

Laat alles drogen, je kunt niet gaan kitten wanneer de naden of voegen nog vochtig zijn. Het opdrogen duurt ongeveer een kwartiertje.

2. Werk op kamertemperatuur

Met kit de trap afkitten werkt het beste wanneer deze op kamertemperatuur is. Bewaar je de kit in de garage of de schuur, leg hem dan enkele uren van tevoren in de woonkamer. Moet je een trap afkitten in een koude ruimte? Zorg dat de ruimte tussen de 18 en 20 °C is. Is dit niet mogelijk dan kun je nog wel kitten maar wordt het wat lastiger om het spul aan te brengen.

3. Breng de kit in de voegen aan

Gebruik de kitspuit om de polymeerkit aan te brengen. Dankzij de spuit kun je zeer secuur werken. Werk bij voorkeur van boven naar beneden toe. Het liefst werk je tree voor tree. Dus per tree de kit aanbrengen en uitsmeren.

Tip: houd de kitspuit in een hoek van 45°. Zorg dat de schuine kant van de spuitmond naar beneden gericht is. Zo werk je het makkelijkst.

4. Met plamuurmes uitsmeren

Gebruik een smal plamuurmes om de kit glad te strijken. Dit kan ook gewoon met de vinger. Eventueel doe je een huishoudhandschoen of wegwerp handschoenen aan. Het is belangrijk om de kit goed in de voeg te duwen.

5. Verwijder overtollig kit

Je zult merken dat je altijd wat knoeit. Vooral in het begin is het even bekijken hoeveel kit je moet aanbrengen. Haal met het plamuurmes of een doekje het teveel aan kit weg. Bij de volgende trede zal je alweer wat minder gaan gebruiken, net zolang totdat je de juiste hoeveelheid te pakken hebt.

6. De kit uit laten harden

Als laatste moet de aangebrachte kit hard worden. Tot die tijd is belangrijk om de trap niet te gebruiken. Het uitharden duurt tussen de 30 en 45 minuten. Bij een lagere omgevingstemperatuur kan dit uitharden tot 2 uur duren.

7. Aflakken

Voor het mooiste resultaat voorzie je de trap van een laagje verf of lak. Dat hangt er ook vanaf of je van plan was om de trap te schilderen.

Zoveel polymeer kit heb je nodig

Misschien weet je niet hoeveel je voor het afkitten van de trap aan moet schaffen. Voor het kitten van een standaardtrap (13 of 14 treden) heb je voldoende aan 1 bus polymeerkit. Een en ander hangt ook van de hoeveelheid werk af. Zijn de naden erg diep of moet je echt alles afkitten, dan heb je misschien twee bussen nodig.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial