Kleine bespaartips om rond te komen

Bijgewerkt: 16 maart 2023

Alle kleine beetjes helpen, dat weten we allemaal. Hou je aan het einde van je geld altijd een stukje maand over? Met de kleine bespaartips reken je met dit probleem af. Kijk hoe je elke maand weer geld kunt besparen, zonder hier al te veel moeite voor te doen.

Je lunchpakket meenemen

Wanneer je op het werk bent dan is het heel makkelijk om ergens een broodje of een lekkere lunch te kopen. Zou je dit dagelijks doen dan geef je stiekem best veel geld uit. Zonde, want thuis heb je brood, broodbeleg en andere lekkere dingen liggen. Die zijn veel goedkoper, dus waarom zou je die niet mee naar je werk nemen?

Maak thuis je lunchpakket klaar. Heb je de vorige avond veel gekookt, dan kun je dit ook naar je werk meenemen. Dit bespaart ontzettend veel geld, en je hoeft geen voedsel weg te gooien.

Bekijk lunchtrommels voor volwassenen

Haal het beste uit je zorgverzekering

De premie voor de zorgverzekering is er de laatste jaren niet goedkoper op geworden. Ook betaal je een eigen bijdrage, waardoor je jaarlijkse best duur uitbent. Heb je je eigen bijdrage (eigen risico) volledig op verbruikt? Kijk dan of je de rest van het jaar nog gebruik kan maken van de zorgverzekering. Dit voorkomt dat je het jaar daarop extra zorgkosten kwijt bent.

Denk hierbij aan fysiotherapie, nog een keer naar de tandarts of mondhygiëniste, een huisartsbezoek of iets anders. Ook zoiets als slaaptherapie, hulp van een diëtiste of hulp bij stoppen met roken kan zomaar vergoed worden. Controleer dit vooraf.

Zo min mogelijk printen

Ben je zo iemand die de printer regelmatig gebruikt? Stop hiermee, dat is tegenwoordig helemaal niet nodig. Denk maar eens aan online tickets en tegoedbonnen, maar ook kortingsbonnen. Die kun je tegenwoordig via je smartphone laten scannen. Door niet te printen verbruik je veel minder inkt, papier en stroom.

Minder vlees eten

Nog een kleine bespaartip: eet wat vaker vegetarisch, gezonde groenten, fruit en granen. Vlees kost ontzettend veel geld en is ook nog eens slecht voor het milieu.

Vaatwastabletten doormidden breken

Weet je dat het helemaal niet nodig is om een hele vaatwastablet in de vaatwasser te doen? De afwas wordt net zo schoon wanneer je een halve tablet gebruikt. Indien mogelijk, breek de tabletten waardoor je er twee keer zo lang meedoet. Dit werkt uiteraard niet met capsules, die moet je zeker niet doorknippen. In dit geval is het verstandig om op tabletten over te stappen.

Bekijk vaatwastabletten

Probeer ook minder afwasmiddel, wasmiddel, wasverzachter en allesreiniger te gebruiken. Door je doseringen te halveren houd je veel meer over. Dit is echt een goede kleine bespaartip.

De kleine doorspoelknop op het toilet

Heb je je wel eens afgevraagd waarom veel inbouwtoiletten twee doorspoelknoppen hebben? Een grote en een kleine, maar welke moet je nu gebruiken? De grote is voor de grote boodschap, de kleine voor de kleine boodschap. Wil je geld besparen, gebruik dan altijd de kleine spoelknop. Hiermee verbruik je veel minder water. Wel even checken of alles goed wordt weggespoeld!

Huismerken kopen in plaats van A-merken

Veel mensen zijn ervan overtuigd dat A-merken, dit zijn de grote en dure merken, de beste keuze is. Maar klopt dit wel, of geloof je dit omdat reclames je dit vertellen? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat huismerken net zo goed zijn. In sommige gevallen zelfs beter, want er zijn al heel wat huismerken tot product van het jaar verkozen.

Kijk daarom wat vaker naar huismerken in de supermarkt, maar ook bij de drogist. Meestal liggen die huismerken wat verderop verstopt, bijvoorbeeld onderaan waardoor je moet bukken. Dat is bewust gedaan want consumenten kopen liever iets dat op ooghoogte staat. En juist die dure A-merken staan op ooghoogte.

Door voor huismerken te kiezen kun je tot wel 40% op de boodschappen besparen. Doe ook eens je boodschappen bij de Lidl of Aldi, die hebben hele goedkope producten in het assortiment zitten.

Wees waakzaam voor dubbele verzekeringen

Veel mensen zijn dubbel verzekerd, bijvoorbeeld een zorgverzekering en een reisverzekering die de zorgkosten dekt. Of een smartphoneverzekering terwijl de smartphone ook onder de inboedelverzekering valt. Dubbel verzekeren is nutteloos, want je kan slechts bij één verzekeraar de premie uit laten betalen.

Zeg dubbele verzekeringen op, want het kost alleen maar geld terwijl het niets extra’s oplevert. Denk goed na welke verzekering de deur uitgaat.

Dure en onnodige abonnementen opzeggen

Misschien heb je een abonnement op een tijdschrift, krant, een website (om premium artikelen te lezen) of de sportschool. Heb je al die abonnementen wel nodig? Denk goed na, want meestal kunnen er wel een of twee abonnementen weg. Hiermee bespaar je maandelijks € 30 of meer.

Nog enkele kleine bespaartips

Wil je nog meer geld besparen met de kleine bespaartips? Hieronder vind je er nog 10 extra, als bonus.

  1. Kies voor herbruikbare producten, zodat je zo min mogelijk weggooit
  2. Koop eens wat vaker tweedehands kleding, speelgoed, boeken en andere producten
  3. Stel de cv-ketel op een lagere temperatuur in
  4. Zet de thermostaat overdag ook maximaal 19 °C
  5. Was het wasgoed op 30 °C, dan wordt het ook schoon
  6. Gebruik de föhn zo min mogelijk en laat je haar aan de lucht drogen
  7. Heb je een baby, gebruik dan wasbare luiers
  8. Deel je auto samen met iemand anders, zodat je nog maar de helft betaalt
  9. Doe alleen water in de waterkoker wat je ook nodig hebt, hiermee bespaar je energie
  10. Verkoop spullen die je niet meer gebruikt, dit levert geld op

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Kleine bespaartips om rond te komen
Schuiven naar boven