Klik op de link? Niet doen!

Bijgewerkt: 28 februari 2023

Op sommige websites kom je het zinnetje ‘klik op de link’ tegen. Zowel voor webmasters als degene die de website bezoeken is dit een slechte zaak. De website probeert je namelijk over te halen om ergens op te klikken. Je weet niet waar je naartoe wordt geleid, wees hier voorzichtig mee. Zie wat er achter die link verborgen zit.

Zo klik je op een link

Problemen om meer verkeer naar je website te krijgen?

Hoi, ik ben Bianca en help websites doorgroeien. Zal dit jouw website zijn?


Op social media staat vaak ‘klik op de link in bio’ en op websites ‘klik op de link hieronder’. Maar ja, hoe klik je op een link? Eigenlijk is dit heel eenvoudig, maar niet iedereen weet hoe een link eruit ziet.

Vaak bestaat een link uit een onderstreept stukje tekst. Bijvoorbeeld: dit is een link. Maar niet altijd is deze tekst onderstreept. Hij kan namelijk ook blauw, rood of paars van kleur zijn. Of wat vetter gedrukt. En heel soms heb je verborgen links. Je ziet dan helemaal niet dat er een linkje achter het stukje tekst dit, de website heeft dit met opzet verborgen gehouden. Vaak bedoeld om posities in zoekmachines te beïnvloeden.

Hoe je op een link klikt is kinderspel: via pc of laptop ga je met de muis op de link staan. Vervolgens klik je hier met de linker muisknop op. Via tablet en smartphone klik je op de link door hier met je vinger op te tikken.

Klik op deze link: niet doen!

Soms kom je op websites of op social media iets tegen in de trant van ‘klik op deze link’. Wees hier ontzettend voorzichtig mee. Wanneer iemand je uitnodigt om op een link te klikken dan kan dit schadelijk zijn voor je apparaat of je privacy.

Je weet namelijk niet naar welke website je wordt doorgeleid. Of wat er gebeurt wanneer je op de link klikt. Misschien installeer je wel kwaadwillende software op je apparaat. Zo kunnen criminelen je wachtwoorden of bankgegevens achterhalen. Maar het kan ook dat de desbetreffende link de browser op je apparaat vast laat lopen. Minder ernstig maar wel vervelend.

In plaats van de tekst ‘klik op deze link’ kom je ook andere manieren tegen om je over te halen ergens op te klikken. Bijvoorbeeld ‘deze video moet je zien’ of ‘wat je nu ziet zal je verbazen’. Allemaal teksten om je over te halen om ergens op te klikken. Niet doen dus.

Klik hier of klik nu

Voor websites is het gebruik van hyperlinks belangrijk. Het is namelijk een soort bewegwijzering, het leidt de bezoeker naar een andere webpagina. Of een andere website, misschien wel van een behulpzame collega.

Het probleem is dat niet alle websites weten hoe ze hyperlinks moeten gebruiken. Teksten als ‘klik hier’ of ‘klik nu’ blijven gevaarlijk. Als bezoeker weet je immers niet waar je precies op lijkt.

Zo weet je waar de hyperlink naartoe gaat

Het blijft belangrijk om te controleren waar een hyperlinks naartoe gaat. Dit controleer je door de link achter het stukje tekst te bekijken. Hoe je dit doet hangt weer van het apparaat af.

Pc of laptop

  • Ga met de muis op het stukje tekst met de link staan
  • Kijk linksonder in de browser waar de link naar verwijst
  • Vertrouw je die link niet? Klik er dan niet op

Tablet of smartphone

  • Selecteer de link door er met je vinger op te tikken
  • Blijf je vinger erop gedrukt houden totdat er een pop-upvenster verschijnt
  • Bekijk in het pop-up venster waar de link naar toe verwijst
  • Ken je die link niet? Klik er dan niet op

Let op: wanneer je kort op de hyperlink tikt dan wordt hij geopend. Het selecteren doe je door er wat langer op te drukken, totdat het pop-up venster zichtbaar is.

Betrouwbare linkjes herkennen

Het is niet altijd makkelijk om betrouwbare linkjes te herkennen. Maar wanneer er een vreemd achtervoegsel bij een Nederlandse website staat, dan mag je hier je vraagtekens bij zetten. Bijvoorbeeld: ru (rusland) of een hele lange link zoals galagortegeimertympar.com.

Kijk altijd naar het laatste gedeelte van de link. Die is namelijk het belangrijkste en zegt iets over de bijbehorende website. Zo kan de website Rabobank.nl gebruik maken van een linkje genaamd onlineshoppen.rabobank.nl. Aan dat laatste gedeelte (vetgedrukt) zie je dat deze link bij de website Rabobank.nl hoort. Maar let op wanneer dit andersom is: rabobank.onlineshoppen.nl. Je ziet nu dat het om de website onlineshoppen.nl gaat, en niet om de Rabobank.

Houd er rekening mee dat een linkje nog wat langer kan zijn, bijvoorbeeld: onlineshoppen.rabobank.nl/zodoejedat. Ook nu weer kijk je naar het laatste gedeelte vóór de domein extensie. Met de domein extensie wordt het gedeelte achter de domeinnaam bedoeld, vaak bestaat dit uit 2-5 letters. Bijvoorbeeld:

  • .nl
  • .com
  • .info
  • .be

Verkorte hyperlinks

Wees ook voorzichtig met verkorte linkjes. Criminelen gebruiken vaak verkorte linkjes zoals bit.ly of is.gd om door te sturen naar kwaadwillende websites. Ook tinyurl wordt hier veel voor gebruikt. Wanneer een ‘bedrijf’ een linkje plaatst met een verkorte URL, dan moet je een beetje op je hoede zijn. Het zou zomaar kunnen dat hier helemaal geen echt bedrijf achter schuilgaat.

Hoe kan je link kopiëren?

Zie je ergens een hyperlink staan die je wil kopiëren om met iets of iemand delen? Het kopiëren van een link is heel eenvoudig. Op pc of laptop doe je dit door met de rechter muisknop op de link te klikken. Kies vervolgens voor kopiëren en plak de link ergens anders naartoe.

Via tablet of smartphone ga je met de vinger op de link staan en drukt hier wat langer op. Vervolgens kies je voor ‘linkadres kopiëren’.


Bianca schreef meer dan 50.000 artikelen voor het internet. "SEO is mijn missie, ik help anderen om hoger in Google te komen". Met zoveel geschreven onderwerpen, SEO- en marketingkennis is ze het startpunt voor elke (nieuwe) website. Een opdracht plaatsen of meer weten over de voordelige tarieven? Vraag vandaag nog de tarievenkaart aan.

Schuiven naar boven