Knoopcel batterijen

Een knoopcel batterij kopen? Dit is een kleine batterij in de vorm van een knoopje, daarom wordt het ook wel een button cell genoemd. Knoopcelbatterijen zijn vaak per meerderen verkrijgbaar. Zo koop je ze per 2 tot wel 28 stuks. Er zijn verschillende van dit soort batterijen, allemaal voorzien van een codering. Zo heb je bijvoorbeeld de batterij cr2032, cr2430 of cr2025. Let hier goed op, zo koop je de juiste knoopcel batterij.

Knoopcel batterij maten

Er zijn meer dan 65 verschillende soorten en maten knoopcel batterijen. De meest voorkomende knoopcel batterij maten zijn:

  • Cr2032
  • Cr2430
  • Cr2025
  • Cr2450
  • Cr2016
  • Cr123a
  • Cr1620

Het kleinste model heeft een doorsnede van 5,8 mm, de grootste is 25 mm in doorsnede. De meeste knoopcelbatterijen leveren een spanning van 3 volt maar dit kan hoger zijn. Er zijn ook verschillende typen van dit batterijen, gebaseerd op lithium, alkaline, zink-lucht of NiMh. De oplaadbare knoopcel batterij lijkt praktisch maar heeft een geringe capaciteit.

Waarvoor wordt knoopcel gebruikt?

Een knoopcelbatterij is compact en past hierdoor in kleine apparaten. Doordat hij niet heel veel spanning levert is de knoopcel batterij alleen geschikt voor apparaten die weinig energie verbruiken. Dit zijn bijvoorbeeld het hoorapparaat, horloge, ledlampje, rekenmachine en soms ook speelgoed.

Hoe lang gaat een knoopcel batterij mee? Dit hangt een beetje van het energieverbruik van het apparaat af. Ook is het zo dat knoopcel batterijen van Duracell een lange levensduur hebben. Daarnaast hangt het ook van het type af. Zilver-oxide gaat tot drie keer langer mee dan alkaline. Aan de andere kant is dit type ook duurder in aanschaf.

De juiste knoopcel batterij kopen

Sommige knoopcel batterijen lijken veel op elkaar. Toch is het belangrijk om voor het juiste model te gaan. Zo is een cr2032 niet te vervangen voor een cr2025. Plaats je de verkeerde knoopcel batterij dan maakt deze slecht contact met het compartiment. Hierdoor werkt het apparaat niet of heel slecht.

Bekijk dus vooraf welke knoopcel batterijen nodig hebt. Dit staat in de beschrijving van het apparaat maar soms ook op de binnenkant van het batterijklepje. Verder kun je de huidige batterij bekijken: hier staat altijd het typenummer op. Bestel je online, dan heb je wel altijd het recht om verkeerd bestelde producten te ruilen of retour te sturen.