Wat is koeler bamboe of katoen

Op het gebied van beddengoed en kleding heb je keuze uit verschillende materialen. Twee natuurlijke materialen zijn bamboe en katoen. Maar wat is koeler, bamboe of katoen? Vooral in de zomerperiode is het belangrijk dat je voor een koel aanvoelende stof kiest.

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Zo worden bamboe en katoen gemaakt

Bamboe is een natuurlijk materiaal. De houten delen van de bamboeplant worden geplet. Tegelijkertijd worden er enzymen toegevoegd waardoor de vezels zachter worden. Een machine kamt deze vezels uit en spint er draden van.

Katoen is wat makkelijker te verwerken. Het zaad wordt van het pluis gescheiden, waarna het pluis gedroogd wordt. Vervolgens trekt een kam de katoenvezels machinaal door kleine gaatjes, waardoor de vezels worden gescheiden. In een spinnerij worden de lange vezeldraden uit elkaar gehaald en tot garen gesponnen.

Wat is koeler, bamboe of katoen?

Ben je iemand die vaak last heeft van (nachtelijk) zweten of heb je het snel te warm? Het zijn vooral de zomermaanden die om afkoeling vragen. Het maakt dan veel uit welke kleding of beddengoed je gebruikt.

Bollen of donzen dek werden of kleding is in de zomermaanden niet aan te raden. Maar wat is voor de zomermaanden nu echt koeler, bamboe of katoen? Hieronder zie je de specifieke eigenschappen van deze twee materialen.

Bamboe verkoelt bij warmte

Het is een feit dat bamboe tijdens warmte of hitte verkoelende eigenschappen heeft. Het voelt bijvoorbeeld veel luchtiger dan katoen aan. Feitelijk is bamboe koeler dan katoen. Wat niet betekent dat dit materiaal tijdens de wintermaanden ongeschikt is. Een bamboe winterdekbed is geschikt voor mensen die het in de wintermaanden te snel warm hebben. Ben je echter een koukleum, dan zou je in de winter niet onder bamboe moeten liggen. Door de platte vezel isoleert dit materiaal slecht.

Katoen voelt altijd koel aan, ook in de winter. Katoen heeft namelijk ook een platte vezel. Het is hierdoor minder in staat om warmte vast te houden. Hierdoor is het geschikt voor de zomermaanden, maar een minder goede keuze wanneer de temperaturen dalen. Dus: bamboe is in de zomer koeler dan katoen. Maar voor de wintermaanden zijn zowel bamboe als katoen niet de beste keuze.

Bekijk bamboe dekbedden

Vochtabsorptie katoen of bamboe

Wanneer je veel zweet dan wil je dat dit goed wordt afgevoerd. Katoenen shirtjes en beddengoed zijn ideaal, het voert het vocht goed af. Maar eigenlijk is bamboe nog veel beter. Het heeft namelijk een hoger absorptievermogen dan katoen. Dat zou je op het eerste oog niet zeggen maar dit is dus echt zo.

Kijk eens naar het aanbod bamboe kleding. Hier zitten hele mooie kledingstukken met een perfecte pasvorm bij. Het zal je opvallen dat deze kledingstukken ook nog eens heel duurzaam zijn.

Naar bamboe kleding

Sterkte van de vezels

Kijk niet alleen wat koeler is, bamboe of katoen, maar ook hoe sterk de vezels zijn. Ook op dit gebied wint bamboe het van katoen. De katoenen vezels zijn niet verkeerd, ze hebben een lange levensduur. Maar bamboevezels zijn over het algemeen sterker. Dit betekent dat het bamboe dekbed of kleding langer meegaat.

Hier moet wel bij gezegd worden dat katoenen producten over het algemeen goedkoper zijn. Heb je een beperkt budget dan kun je beter voor een katoenen dekbed in plaats van een bamboe dekbed kiezen.

Bekijk katoenen dekbedden

Antibacterieel

Wist je dat bamboe antibacterieel is? Dit is van nature zo, daarom hoeven er geen chemische middelen aan dit materiaal worden toegevoegd. Een antibacteriële werking betekent dat het materiaal niet zo snel gaat stinken (nare luchtjes).

Katoen is van nature niet antibacterieel. Om het toch bacteriewerend te krijgen wordt er een extra laagje op het katoen aangebracht. Antibacterieel heeft overigens niets met de zachtheid of het verkoelend effect van de stof te maken. Bamboe is en blijft koeler dan katoen.

Welke van deze twee is milieuvriendelijk?

Het voordeel van bamboe is dat het een soort gras is. Na de oogst herstelt een bamboebos zich verrassend snel. De katoenplant doet hier veel langer over. Eigenlijk is bamboe dus milieuvriendelijker. Maar omdat katoen ook natuurlijk materiaal is, behoort het ook tot de milieuvriendelijke alternatieven voor synthetische stoffen.

Het wassen van deze materialen

Een bamboe dekbed, dekbedovertrek of kleding kan gewoon in de wasmachine. Wel is het belangrijk om even op het label te kijken en de wasvoorschriften te volgen. Over het algemeen is het zo dat je dit materiaal niet te heet mag wassen. Meestal ligt de wastemperatuur op 30 °C of 40 °C. Vaak mag dit materiaal ook in de droger, ook dit staat dan aangegeven.

Katoen laat zich op wat hogere temperaturen wassen. Bijvoorbeeld op 60 °C, maar soms kan dit zelfs op 90 °C. Ook kan katoen in de droger of is op hoge toeren te centrifugeren. Met betrekking toch wassen en drogen is katoen wat makkelijker.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial