Kosten telefoon zonder abonnement

Veel smartphones worden inclusief abonnement aangeboden. Dit lijkt interessant maar in de praktijk kun je een stuk duurder uit zijn. Wat kost een telefoon zonder abonnement? Dit is afhankelijk van het merk en het model. Ook de leeftijd speelt mee.

Qlima petroleumkachel

Een van de laatste petroleumkachels. Op = op.

+2800 keer bekeken vandaag

Bepaal vooraf je budget en wensen. Er is een ruime keuze in telefoons zonder abonnement. We zetten de beste modellen op een rij.

Een smartphone met of zonder abonnement

Uit onderzoek, uitgevoerd door de consumentenbond (2019), blijkt dat een smartphone zonder abonnement voordeliger is. Je bespaart tot wel 50% op de aanschafprijs en de maandelijkse kosten.

Ondanks dat dit onderzoek uit 2019 dateert geldt dit nog steeds. Een smartphone dat bij een abonnement wordt verschaft is vaak duurder in aanschaf, maar ook het mobiel abonnement zelf is duurder dan een sim-only.

Wat kost een telefoon zonder abonnement?

Voor de aanschaf van een smartphone moet je rekening houden met twee verschillende kosten:

  • Het toestel
  • Een los (sim-only) abonnement

Benieuwd wat een telefoon zonder abonnement kost? Het goedkoopste model start bij € 68 (Alcatel 1). Dit is een eenvoudige smartphone met beperkte mogelijkheden. Een goede mobiele telefoon is verkrijgbaar vanaf € 99 (LG of BlackBerry).

Samsung is een van de betere Androidmerken. De goedkoopste Samsung is de Galaxy A03 (ongeveer € 168). De modellen uit de S-serie behoren tot het topsegment. Ook iPhones zijn erg populair, maar wel een stuk prijziger. De goedkoopste iPhone is de SE uit 2022 met een aanschafprijs van gemiddeld € 450.

Bekijk goedkoopste en populairste Samsung toestellen

Abonnement of prepaid tegoed

Een smartphone zonder abonnement mag dan goedkoper zijn, maar dit hangt wel weer van de keuze met betrekking tot het mobiel abonnement of prepaid tegoed af. Sim-only betekent dat je een mobiel abonnement afsluit zonder dat je hier een smartphone bijkrijgt. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een telefoon, of je gebruikt je huidige model. Let bij een sim-only abonnement goed op het aantal belminuten en mobiele data. Kijk of dit aansluit bij je wensen en behoeften.

Wil je alleen bereikbaar zijn en bel je niet tot nauwelijks? Maak je geen gebruik van het mobiele internet? Dan is een prepaid simkaart een goed idee. Let op want wanneer je vanaf een prepaid simkaart belt dan kunnen de belkosten erg hoog zijn. Ook het gebruik van mobiele data vanaf een prepaidkaartje is vrij prijzig. Aan de andere kant zit je met prepaid niet aan maandelijkse kosten vast.

Tips bij het aanschaffen van een telefoon

Een smartphone kiezen, waar moet je op letten? Maandelijks komen er weer nieuwe modellen op de markt. Dit kan de keuze voor een nieuwe telefoon een stuk lastiger maken. Omdat je een telefoon zonder abo aanschaft hoef je niet na te denken over de provider of het type abonnement, dit is van latere zorg. Hieronder vind je een aantal praktische kooptips.

Het formaat van de smartphone

Wil je een compacte smartphone die makkelijk in je hand, broekzak of in een klein tasje past, dan zou je kunnen denken aan de iPhone SE 2022 of de iets grotere Samsung Galaxy Xcover 5 uit 2021. Een van de grotere en gelijk betere toestellen is de Samsung Galaxy Z Flip 4, een geweldige smartphone met vernieuwende functies.

Een zeer grote smartphone past misschien niet goed in je broekzak, maar je hebt hier wel een geweldige kijkervaring mee. Bovendien zijn grote smartphones vaak voorzien van een kwalitatieve processor en een accu met een lange levensduur.

Het besturingssysteem en de processor

Het is ook goed om over het besturingssysteem na te denken. Er zijn ontzettend veel smartphones met het Android besturingssysteem verkrijgbaar. Dit is een systeem met een goede gebruikservaring en verschillende mogelijkheden. Het iOS besturingssysteem van Apple is meer gesloten maar biedt wel een hoge stabiliteit.

Specificaties van de camera’s

Ben je zo iemand die de smartphone gebruikt om de leukste foto’s mee te maken? Dan heb je een telefoon met goede camera’s nodig. Je zou kunnen denken aan een Huawei uit de topklasse, een Samsung (S- of A-serie) of een iPhone. Overigens hebben iPhones iets minder goede cameraspecificaties maar nog steeds een mooie beeldkwaliteit.

Kijk eens naar de Samsung Galaxy A53 (bouwjaar 2022). Deze heeft met maar liefst 4 lenzen eindeloze cameramogelijkheden. Omdat het toestel rond de € 359 kost is het een geweldige aanschaf voor hobbyfotografen.

Bekijk Samsung Galaxy A53

De batterij, levensduur en de manier van opladen

Gebruik je de smartphone intensief en vind je het vervelend om meerdere keren per dag op te moeten laden? Dan is het handig om voor een telefoonaccu met een hoge capaciteit te gaan. Kies in ieder geval voor een model met een accu vanaf 4000 mAh of hoger, bij voorkeur rond de 5000 mAh.

De processor is van invloed op de levensduur van de accu. Betere processors zoals je die in de Samsung S-serie of in iPhones tegenkomt gaan zuiniger met de accu om. Een en ander is ook afhankelijk van de manier waarop je de smartphone gebruikt.

Daarnaast kun je nog kijken naar de oplaadmethode. Wil je draadloos opladen, dan moet de smartphone dit ondersteunen. De meest moderne telefoons uit de topseries maar soms ook uit het middensegment kunnen draadloos opladen.

3G, 4G of 5G

Nagenoeg alle moderne smartphones ondersteunen 4G, of het moet een verouderd model zijn. Telefoons met enkel 3G worden alleen nog als tweedehands of refurbished verkocht. Sinds 2020 kun je ook gebruik maken van het razendsnelle 5Gnetwerk. Je smartphone moet dit netwerk wel ondersteunen. Daarnaast is een 5G abonnement vereist.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial