Bijgewerkt: 27 maart 2023

Steeds meer mensen hebben interesse in cryptocurrency (decentrale en digitale munten). Het is natuurlijk leuk om ze in bezit te hebben, maar kun je crypto altijd verkopen? In de praktijk tot nu toe wel, maar theoretisch kan dit onmogelijk zijn. Dit komt omdat de verkoop van verschillende factoren afhankelijk is.

Aankopen en verkopen

Het lijkt zo eenvoudig: crypto aankopen en weer verkopen. In de meeste gevallen kan dit probleemloos. Je regelt dit bij een handelsplatform of een broker. Een aanrader is het Nederlandse platform Bitvavo, dat een hoge veiligheid kent. Probeer dit tijdelijk gratis uit, je betaalt gedurende de eerste week geen handelskosten.

Pak die bonus  (alleen via deze link geldig)

Het handelen in crypto is vrij makkelijk. Binnen enkele dagen heb je het onder de knie en weet je hoe je verschillende orders moet plaatsen. Elk platform geeft hier ook een duidelijke uitleg over.

Kun je crypto altijd verkopen?

Het lijkt erop dat je crypto altijd kunt verkopen. Maar niets is minder waar want soms komt het voor dat je cryptocurrency niet meer kwijtraakt. Hieronder enkele geschetste situaties.

Het verdwijnen van de handelsbeurs

Het komt regelmatig voor dat handelsbeurzen verdwijnen. Dit gebeurde bijvoorbeeld met het megagrote Mount Gox, dat failliet ging na een hackaanval. En het Nederlandse Nocks moest vanwege nieuwe wetgeving de stekker eruit trekken.

Heb je nog crypto op een handelsbeurs staan en gaat deze failliet of verdwijnt hij? Dan is het zaak om zo snel mogelijk je munten daar weg te halen. Vaak kun je ze niet meer verkopen maar door ze weg te halen kun je ze via een andere beurs verkopen.

Helaas maar waar: wanneer je er niet op tijd bij bent dan gaat je crypto verloren. Het is dan nog heel lastig om aanspraak te maken op je munten. Dit betekent dus dat je ze ook niet meer kunt verkopen.

Tip: bewaar crypto op de Ledger Nano (hardware wallet in de vorm van een USB-stick). Op deze manier bewaar je de coins altijd op een veilige plek en ben je ook niet afhankelijk van een beurs.

Bekijk Ledger Nano

Geen toegang tot het internet

Zelfs wanneer je cryptocurrency veilig in een offline wallet het hebt staan is het soms lastig om ze te verhandelen. Wanneer je geen toegang hebt tot het internet kun je crypto niet verkopen. In Nederland zijn we wel gewend aan internetstoringen en dat ze snel zijn opgelost. Maar door verschillende oorzaken kun je helemaal van het internet worden afgesloten.

Kazachstan bijvoorbeeld, dit land werd begin 2022 compleet afgesloten van het internet. En in 2011 werd Egypte afgesloten van internet. Op dat moment kun je niet meer internetbankieren, je social media checken maar ook geen crypto verkopen.

Een beurscrash

Economische of politieke situaties kunnen een beurscrash veroorzaken. Niet alleen op aandelenbeurzen maar ook op cryptobeurzen. Bij een beurscrash kun je nog wel crypto verkopen maar tegen een veel lagere prijs dan je zou willen. Dit komt omdat iedereen in paniek verkoopt. Er is op dat moment sprake van meer aanbod dan vraag, waardoor de prijzen flink dalen.

Geen toegang tot de wallet

Het komt regelmatig voor dat iemand geen toegang meer heeft tot zijn wallet. Dit gebeurt bij verlies van de privésleutel. Normaal gesproken bewaar je die privésleutel op een veilige plek, het liefst op een papiertje in een kluis. Maar wanneer je hem op de pc opslaat en je computer crasht, heb je een heel groot probleem.

Het is ook vaker gebeurd dat iemand zijn harde schijf met bitcoins weggooide. Zo schijnt er voor miljoenen euro’s aan bitcoin op vuilstortplaatsen te liggen.

Heb je geen toegang meer tot je wallet, dan kun je de crypto niet verkopen. Wees voorzichtig met personen die beweren weer toegang tot je wallet te krijgen. In de praktijk is dit onmogelijk (een kans van minder dan 0,1%).

Crypto verdwijnt van beurzen

Munten met zeer weinig handel of waarvan de betrouwbaarheid in twijfel wordt getrokken, worden vaak van handelsbeurzen gehaald. Hierdoor wordt het steeds lastiger om de munt ergens te verkopen. Het enige dat nog overblijft is een DeFi handelsplatform. Dit is een decentraal platform zonder toezicht. Maar dan nog is het niet gegarandeerd dat je de munt hier kwijtraakt. Want soms is de betreffende munt zelfs op deze platformen niet actief.

Sommige crypto verdwijnen niet alleen van beurzen maar ook uit de aandacht. Wanneer niemand meer interesse heeft in deze munt is de kans dat je hem nog kunt verkopen wel heel klein.

Je ziet, je kunt niet altijd crypto verkopen. Het is belangrijk om met bovenstaande situaties rekening te houden en een extra veiligheid in te bouwen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een hardware wallet en bij economische of politieke kwesties (een deel van) je crypto tijdig te verkopen.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.