Kunststof kozijnen – dit moet je absoluut weten

Een kunststof kozijn is helemaal de trend. Maar let op want je moet niet de eerste de beste kunststof kozijnen bestellen. Er is zeker verschil in prijs en kwaliteit. Daarnaast speelt ook het design een belangrijke rol. In deze blogpost ontdek je alles over kunststof kozijnen, de voor- en nadelen, montage en de prijs.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

De verschillende soorten kozijnen

Voor ramen en deuren heb je keuze uit verschillende soorten kozijnen. Dat kunststof kozijnen steeds populairder zijn, dat is al langer gaande. Toch kun je nog steeds kiezen uit andere materialen. Bekijk hieronder welke soorten kozijnen er allemaal zijn.

 • Hout
 • Kunststof
 • Aluminium
 • Staal

Alles is in te delen in verschillende kwaliteiten. Kozijnen van A-kwaliteit zijn de beste keuze maar ook het duurst. Hierna heb je B-kwaliteit en als laatste C-kwaliteit.

De voordelen (en nadelen)

Je denkt erover om kunststof kozijnen te nemen. Een van de grootste voordelen is de lange levensduur. Dit type kozijn gaat gemiddeld 50 jaar mee, soms nog wel langer. Een en ander hangt wel van het gebruik af. Wanneer je bijtende middelen op het kozijn toepast dan is dit na een paar jaar al versleten of verweerd. Gelukkig kun je kunststof schilderen, hoewel dit een stuk lastiger is dan bij houten kozijnen.

Een ander voordeel van kunststof kozijnen is het weinige onderhoud dat je eraan hebt. Je hoeft de kozijnen alleen maar af en toe schoon te maken. Alleen wanneer het kozijn niet meer mooi uitziet kun je het (laten) schilderen. Het derde voordeel is de uitstekende isolatie. Wanneer je dit in combinatie met isolerend glas plaatst dan verbruik je veel minder energie. Dit zie je zeker op de energierekening terug.

Zitten er ook nadelen aan kunststof kozijnen? Ja, het is minder goed te bewerken. Je mag nooit gaten in deze kozijnen boren. Bij schade is reparatie vrij lastig. Bovendien hebben deze kozijnen een minder mooie uitstraling, vooral wanneer het om oude woningen gaat.

Veelgestelde vragen over kunststof kozijnen

Misschien loop je met een of meerdere vragen over kunststof kozijnen rond. Hieronder vind je de meest gestelde vragen inclusief antwoorden.

Wat kost een kunststof kozijn?

Kunststof kozijnen zijn goedkoper dan houten- of aluminium kozijnen. Bovendien heeft kunststof materiaal een vrij lange levensduur. Tel daar ook nog eens weinig onderhoudskosten bij op en je maakt een uitstekende keuze. Voor kunststof kozijnen betaal je een prijs variërend van € 850-€ 1300 per 2,5 m².

Stel dat je de hele woning wil vervangen voor kunststof kozijnen. Je bent dan tussen de € 15.000 en € 20.000 kwijt. Dit is wel inclusief HR++ glas, montage, afwerking, afvoer van materiaal en natuurlijk btw. Op zich valt dit dus wel mee, want met houten kozijnen ben je veel duurder uit.

De prijzen in Duitsland

Hoe zit het met kunststof kozijnen prijzen in Duitsland? Veel Nederlanders zijn geneigd om over de grens te shoppen. In Duitsland zijn bepaalde producten zeker goedkoper. De prijzen voor kunststof kozijnen in Duitsland liggen 15% tot 25% lager. Dit betekent dat je in Duitsland goedkoper uit bent.

Aan de andere kant moet je even bekijken of je ook een monteur nodig hebt. Het is niet zo praktisch om vanuit Duitsland een monteur te laten komen, tenzij je vlak aan de Duitse grens woont. Houd er dan wel rekening mee dat monteurs die aan de Duitse kant van de grens zitten vaak Nederlandse prijzen hanteren.

Hoeveel subsidie kun je krijgen?

Misschien ben je op zoek naar subsidie op kunststof kozijnen. Bestaat dat en hoe hoog is deze subsidie? Voor het isoleren van de eigen woning kun je subsidie krijgen, maar alleen wanneer je twee of meer maatregelen neemt. Kunststof kozijnen met isolerend glas behoort tot die maatregelen.

Houd er rekening mee dat er jaarlijks een beperkte pot als subsidie beschikbaar is. Wanneer deze pot leeg is dan kom je niet meer voor subsidie in aanmerking. Hoe hoog de subsidie is vind je op de website van RVO.nl. Nederlandse subsidie krijg je niet wanneer je iets in Duitsland, België of een ander land koopt.

Waar moet je opletten bij het kopen van kunststof kozijnen?

Let heel goed op de prijs-kwaliteitverhouding. A-kwaliteit is prima maar naar verhouding duurder. Heb je een beperkt budget ga dan voor B-kwaliteit. Houd er dan wel rekening mee dat de kunststof kozijnen misschien niet aan al je wensen voldoen. Laat kozijnen van lage kwaliteit liever links liggen.

Win bij verschillende aanbieders informatie en prijsopgave in. Maak vooraf duidelijk wat je wensen zijn. Bijvoorbeeld het type kozijn met betrekking tot kleur en design.

Kijk goed naar de leverancier, wat zeggen anderen hierover? Door reviews te lezen weet je ook of de aanbieder wel betrouwbaar is. Service en klantgerichtheid zijn erg belangrijk.

Dan is er nog iets te zeggen over de aanbetaling. Het is zeker niet aan te raden om de kunststof kozijnen vooraf volledig aan te betalen. Betaal maximaal 15% van het totaalbedrag, dit is meer dan voldoende. Als consument ben je echt niet verplicht om meer te betalen.

De verschillende merken

Welke merken kunststof kozijnen zijn er? Je hebt keuze uit meer dan 10 verschillende merken. Een aantal populaire merken zijn:

 • Profel
 • Gealan
 • Deceuninck
 • Veka
 • Gayko
 • Profine
 • Schüco
 • Finstral

Kunststof kozijnen berekenen inclusief montage

Je kunt natuurlijk zelf berekenen wat je aan kozijnen nodig hebt, maar beter laat je dit doen. Ga voor kunststof kozijnen berekenen inclusief montage. Zo ontvang je een totaalprijs en weet je vooraf wat je kunt verwachten.

Kunststof kozijnen berekenen inclusief montage kan bij verschillende aanbieders. Sommigen hebben hier een tool voor ontwikkeld, in andere gevallen reken je dit zelf uit. Staan er geen montageprijzen bij? Ga dan uit van de prijs van de producten zelf en vermenigvuldig dit maal twee. Kost een kozijn bijvoorbeeld € 150 dan reken je voor het kozijn inclusief montage € 300. Je betaalt dus ongeveer de helft aan montagekosten.

Onderhoud van de kozijnen

Let op want bepaalde middelen kun je niet gebruiken voor het schoonmaken van kunststof kozijnen. Gebruik zeker geen azijn, bleekmiddel of andere bijtende middelen. Speciaal voor kunststof kozijnen is er een reiniger verkrijgbaar. Hiermee reinig en ontvet je het materiaal op een veilige manier. Iets dat met veel andere producten niet lukt.

Bekijk kunststof kozijnen reiniger

Dit product is niet alleen geschikt voor kunststof kozijnen maar ook voor rolluiken. Het is altijd praktisch om dit product in huis te hebben. Hiermee blijven je kozijnen zeker langer mooi.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial