Naar dit land gingen Jozef, Maria en Jezus

Jozef en Maria zijn de ouders van Jezus, de Messias. Officieel gezien was Jozef niet de biologische vader maar de pleegvader van Jezus. Naar welk land gingen Jozef en Maria en waar is Jezus geboren? Een bijzonder verhaal over een net zo bijzondere geboorte.

Jozef van Nazareth

De verhalen over Jozef, Maria en Jezus zijn afkomstig uit het Nieuwe Testament. Het is onduidelijk van wie Jozef een zoon was. In het evangelie van Mattheus staat namelijk dat Jozef de zoon van Jacob was. Maar in het evangelie van Lucas staat dat hij een zoon van Eli was. Hier heerst dus wat onduidelijkheid over.

Jozef, herkomst Bethlehem, was timmerman van beroep. Hij leefde in de eerste eeuw voor Christus en woonde op volwassen leeftijd in Nazareth. Jozef had een relatie met Maria en was hier ook mee verloofd. Ze waren dus niet getrouwd. Plots werd Maria zwanger zonder dat de twee gemeenschap hadden. Jozef dacht erover om Maria stiekem de verstoten, zodat anderen geen roddels zouden verspreiden.

Tijdens een droom verscheen een engel van God aan vertelde hem dat Maria zwanger was gemaakt door de Heilige Geest (de Geest van God). Hierop trouwden Jozef en Maria.

Bekijk bijbel – het Nieuwe Testament

Maria – de heilige moeder van Jezus

Ze wordt ook wel de heilige maagd genoemd: Maria. Tijdens haar verloving met Jozef verscheen de engelen Gabriel. Die maakte haar duidelijk dat ze zwanger zou worden van de Heilige Geest. Gabriel vertelde haar of dat haar familielid Elisabth zwanger was, ondanks dat deze vooral toch al wat ouder was. Maria ging naar het Judeagebergte (Israël, Westelijke Jordaanoever) om erachter te komen dat Elisabet daadwerkelijk zwanger was. Zo wist Maria dat de engel Gabriël de waarheid sprak.

De reis van Jozef en Maria

Jozef en Maria woonden in Nazareth. Dit is een middelgrote stad in Israël die tegenwoordig rond de 80.000 inwoners heeft. In die tijd zag Nazareth er natuurlijk heel anders uit. Caesar Augustus, de eerste keizer van het Romeinse Rijk, bepaalde dat iedereen zich in moest laten schrijven. Zie het als de voorloper van de burgerlijke stand.

Volgens de bijbel reisden Jozef en Maria hiervoor naar Bethlehem. Dit is een Palestijnse staat die op de Westelijke Jordaanoever ligt (Israël). Omdat Maria hoogzwanger was had ze moeite met de lange tocht. Daarom zat ze op een ezeltje en Jozef liep hiernaast. Nazareth en Bethlehem liggen 150 km uit elkaar, dit moet dus een hele moeizame tocht zijn geweest.

Naar mooiste beeldjes Jezus

Geboorte van Jezus

Waar is Jezus geboren? Toen Jozef en Maria hun tocht begonnen was Maria hoogzwanger. Aangekomen in Bethlehem voelde Maria dat de weeën begonnen. Ze zochten een onderkomen. Dit moet in een stal zijn geweest, maar volgens andere vertellingen is Maria juist in een grot bevallen. Hoe dan ook, Jezus werd in Bethlehem geboren.

Naar welk land gingen Jozef, Maria en Jezus?

Jezus werd dus in Bethlehem geboren. Ze kregen direct ‘kraambezoek’ van een aantal herders of magiërs. Ook deze verhalen wijken af, afhankelijk van de evangeliën van Lucas of Matheus.

Herodes was heerser toen Jezus werd geboren. Hij hoorde dat er in zijn stad Bethlehem een kind was geboren dat de koning van de Joden zou worden. Hij gaf het bevel om alle jongetjes onder de twee jaar dood te maken.

Hierop vluchtten Jozef, Maria en Jezus naar Nazareth. Maar het kan ook dat ze gewoon naar huis keerden omdat ze altijd al in Nazareth hebben gewoond. Het is dus niet zo dat ze naar een ander land gingen maar naar een ander district.

Tip: de kinderbijbel

Is Jezus toch in Nazareth geboren?

Volgens de bijbelboeken Marcus en Johannes is Jezus niet in Bethlehem maar in Nazareth geboren. Dit is op te maken uit het feit dat hij Jezus van Nazareth wordt genoemd. Waarom melden de evangeliën Lucas en Mattheus dan dat Jezus in Bethlehem is geboren? Omdat er een verband moet bestaan met David, de joodse koning. Jezus zou namelijk hier een afstammeling van zijn.

Overigens lijkt het sterk dat Jozef en Maria voor de telling naar Bethlehem moesten gaan. In die tijd telden de Romeinen hun onderdanen in hun woonplaats. Dit betekende dus ook dat Jozef en Maria gewoon in Nazareth moesten en konden blijven. Dus of Jezus daadwerkelijk in Bethlehem is geboren, dat blijft heel onzeker.

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat Jezus toch in Bethlehem is geboren. Jozef wilde namelijk niet aan de grote klok hangen dat Maria ging bevallen. Hij zou de volkstelling hebben gebruikt om naar Bethlehem te reizen, zodat hier de bevalling plaats kon vinden.

Wie is de vader van Jezus?

Jozef is de pleegvader van Jezus, ook wel voedstervader genoemd. Hij is dus niet de biologische vader. Bij een scheiding zou hij in deze tijd dus ook geen alimentatie hoeven te betalen.

Maar wie is de echte vader van Jezus? Dat zou de Heilige Geest moeten zijn. Maria werd als maagd zwanger gemaakt door de Heilige Geest. Dit gebeurde natuurlijk niet via gemeenschap maar gewoon zo, uit het niets. Details hierover zijn niet bekend.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Naar dit land gingen Jozef, Maria en Jezus
Schuiven naar boven