Zo lang mag een elektrische fiets opladen

Wanneer je de fiets accu een uurtje oplaadt, dan is deze niet vol genoeg. Maar hoe lang mag een elektrische fiets opladen, zonder dat er sprake is van overladen? Het is niet aan te raden om de accu de hele nacht aan de oplader te laten hangen. Hoe lang dit wel mag, dat lees je in dit artikel.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Elektrische fiets accu: de capaciteit

De ene fiets accu is de andere nog niet. Er zijn veel verschillende modellen verkrijgbaar, waarbij vooral de capaciteit een belangrijke rol speelt. De accu met een capaciteit van 200 Wh heeft een lagere actieradius dan een model van 600 Wh.

De capaciteit bepaalt ook hoe lang het opladen van een elektrische fiets accu duurt. Maar dit staat weer los van hoe lang je de elektrische fiets aan de oplader mag laten zitten.

Zolang duurt het opladen van een elektrische fiets accu

Eerst maar eens kijken hoe lang het duurt voordat de accu van een elektrische fiets is opgeladen. Hieronder een indicatie wanneer je gebruik maakt van een standaardlader, en de accu tot 80% oplaadt.

  • 200 Wh: twee uur
  • 300 Wh: drie uur
  • 400 Wh: vier uur
  • 500 Wh: vijf uur
  • 600 Wh: zes uur

Voor elke 100 W kun je dus ongeveer een uurtje aan opladen berekenen, en dan is de accu voor 80% vol. Met een snellader laad je de accu in hetzelfde tijdsbestek voor 100% vol. Dus heb je een accu van 400 Wh, dan is deze na vier uur opladen met een standaardlader voor 80% vol en met een snellader voor 100% vol.

Hoe lang mag een elektrische fiets opladen?

Hierboven heb je de gemiddelde laadtijden voor de fietsaccu gezien. Nu is het de vraag hoe lang een elektrische fiets mag opladen, zonder dat dat er sprake is van overladen.

De meeste moderne accu’s stoppen met laden zodra ze vol zijn. Maar dit is niet bij alle modellen het geval. Sommige accu’s raken overladen, waardoor ze te warm worden. Dit gebeurt ook bij het gebruik van een verkeerde oplader. Het overladen brengt soms ernstige schade met zich mee. Gebruik daarom altijd de juiste oplader, koop eventueel een reserve-exemplaar.

Bekijk opladers voor fiets accu’s

Wanneer de accu vol is, is het aan te raden om deze van de lader los te koppelen. Laat de accu van de elektrische fiets zeker niet de hele nacht aan de oplader zitten.

Het risico op explosie

Hoe lang mag een elektrische fiets opladen, zonder dat de accu te warm wordt? Het komt soms voor dat een accu of een oplader in brand vliegt. Dit gebeurt vooral wanneer je gebruik maakt van een verkeerde of hele goedkope oplader. In dit geval bestaat er een kans op een explosie, en het uitbreken van brand.

Laad de accu alleen onder toezicht op. Plaats de oplader in de buurt van een rookmelder. Ben je niet thuis of ga je slapen, koppel de accu dan van de oplader los.

Een nieuwe fiets accu kopen

Accu’s hebben vele laadcycli, maar uiteindelijk houdt het op. De accu is aan vervanging toe wanneer deze steeds sneller leegloopt. Dit betekent dat je hem ook steeds vaker moet opladen. Soms laadt de accu zich helemaal niet meer op, hij is dan defect.

Moet je een nieuwe accu voor de elektrische fiets kopen? Ga dan bij voorkeur voor een model met een hoge actieradius. Kijk ook naar het merk, want dit bepaalt mede de kwaliteit. Enkele goede merken zijn:

  • Gazelle
  • Bosch
  • Cortina
  • Phylion

Bekijk fiets accu’s inclusief prijs

Zo lang duurt het voordat de accu leeg is

Telkens wanneer de accu leeg is moet je hem opnieuw opladen. Het is aan te raden om minimaal eenmaal per maand voor een volledige ontlading te gaan, maar ook de accu voor 100% op te laden. Alle andere dagen is het prima om de accu tussendoor op te laden, ook wanneer hij nog maar halfleeg is.

Hoelang duurt het voordat de accu leeg is? Dat hangt van de capaciteit af, maar ook de kracht van de motor in de elektrische fiets. Verder speelt de weerstand die de fiets ervaart een belangrijke rol. Denk hierbij aan tegenwind, heuvel op of een zware belasting (iemand met overgewicht of veel bagage). De gemiddelde actieradius bedraagt tussen de 50 en 70 km. Dit kan oplopen tot meer dan 150 km.

Verder gaat een fietsaccu 3-6 jaar mee, hierna is hij echt aan vervanging toe. Dit hangt wel weer van het gebruik af, maar ook de manier van bewaren. Het advies is om een fietsaccu op een temperatuur tussen de 10 °C en 30 °C op te slaan.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial