Zo lang moet je plassen op een zwangerschapstest

Eigenlijk lijkt het heel eenvoudig: een zwangerschapstest uitvoeren. Maar ja, hoe lang moet je plassen op de zwangerschapstest? Is dit 1 of 10 seconden en wat als je te weinig urine hebt? Ontdek een aantal praktische tips voor het perfect uitvoeren van deze test.

De werking van een zwangerschapstest

Een zwangerschapstest is eigenlijk een antigeentest. Het spoort het hormoon HCG in urine op. Feitelijk reageert een zwangerschapstest dus op het hormoon hCG (humaan choriongonadotrofine) en zal dit in de test aangeven.

Hoe lang moet je plassen op een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest wordt altijd met urine uitgevoerd. Je hebt ook de bloedtest, die kun je alleen bij de (huis)arts uit laten voeren. Vroeger kon je een urinetest doen vanaf de eerste dag dat je overtijd was. De moderne testen zijn veel gevoeliger. Hierdoor zijn ze tot wel 6 dagen voor de verwachte menstruatie uitvoerbaar.

Bekijk vroege zwangerschapstesten

Het is de bedoeling dat het teststaafje wat urine opneemt. Dan pas kan bekeken worden of er HCG in de urine aanwezig is. Hoe lang moet je plassen op een zwangerschapstest? Het teststaafje moet goed doordrenkt zijn. Daarom is het aan te raden om minimaal 2 seconden op het staafje te plassen. Er is een veel betere manier om deze test uit te voeren. Zonder te knoeien!

Urine opvangen in een bekertje

Iedereen heeft wel een bekertje of potje in huis of ergens in de omgeving liggen. Zorg dat dit potje schoon en droog is. Vang wat urine op en haal de test uit de verpakking. Doop het staafje gedurende 3 seconden in de urine. Je ziet dat deze zich volzuigt. Vervolgens leg je de test neer en hoef je alleen maar op de uitslag te wachten.

Toch eroverheen plassen

Kun je nergens een bekertje of potje vinden of wil je rechtstreeks over de zwangerschapstest plassen? Zorg dan dat je dit alleen over het testgedeelte doet. Dit is het staafje dat uitsteekt. Het andere gedeelte, dat zich soms in een cassette bevindt, houd je met twee vingers vast.

Te kort geplast

Nadeel van over de zwangerschapstest plassen is dat dit soms misgaat. Wanneer je te kort plast dan vangt deze weinig urine op. Hierdoor is de test niet in staat om het HCG-hormoon te detecteren. Wanneer de test mislukt kun je dit heel eenvoudig aflezen. Er verschijnt dan geen controlestreep. Dat is dat streepje dat bij het lettertje C zou moeten verschijnen.

Vals negatieve test

Een test kan vals negatief zijn wanneer je hem te vroeg of verkeerd uitvoert. Daarom is het zo belangrijk dat je de test op de juiste wijze gebruikt. Is de test negatief maar heb je toch het vermoeden dat je zwanger bent? Herhaal na twee dagen de test. Gebruik hier uiteraard een nieuwe test voor. Daarom kun je er beter minimaal twee tegelijkertijd aanschaffen.

Naar de zwangerschapstesten

Vals positieve test

Het kan ook gebeuren dat de test vals positief is. Volgens de test ben je zwanger maar in werkelijkheid is dit niet zo. Een vals positieve test heeft verschillende oorzaken.

Bij een recente geboorte of na beëindiging van een zwangerschap is er nog HCG hormoon in het lichaam aanwezig. Doe je op dat moment een test, dan zal deze vals positief zijn.

Bij bepaalde eierstokcysten maakt het lichaam HCG aan. Dit is ook het geval bij sommige nierziekten. Hierdoor slaat de zwangerschapstest positief uit. Ook medicatie met het HCG hormoon zorgt voor een positieve uitslag.

Sommige vormen van kanker produceren HCG hormonen. Het gaat dan om tumoren van cellen waaruit bij een zwangerschap de placenta zou ontstaan. Bij mannen kan een zwangerschapstest positief zijn bij bepaalde vormen van teelbalkanker.

Hoeveel dagen moet je overtijd zijn om te testen?

Vanaf 7 dagen na de bevruchting kun je voor een bloedonderzoek gaan. Dit doet de arts alleen bij een medische indicatie, bijvoorbeeld omdat je een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat. Of omdat een normale zwangerschapstest onduidelijk is.

Om te testen moet je 0-3 dagen overtijd zijn. Dit betekent dat je kunt testen vanaf de eerste dag dat je de menstruatie verwacht maar deze uitblijft. Met een vroege zwangerschapstest kun je tot 6 dagen voor de verwachte menstruatie testen. Kijk dus goed welke test je koopt, dit maakt veel verschil.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com