5 x de langste rivier ter wereld

De Rijn is met 1230 km de langste rivier van Nederland. Dit lijkt ontzettend lang maar dat is het niet. Er zijn namelijk nog veel langere rivieren op de wereld te vinden. Deze hebben een lengte die oplopen tot wel meer dan 6000 km. Ontdek 5 x de langste rivier ter wereld.

Verschil tussen rivier en kanaal

Een rivier is een natuurlijke watergang die altijd uit een bron is ontstaan. Een kanaal is door mensen gegraven. Dit is het grootste verschil tussen een rivier en kanaal. Dan heb je nog een stroom, het gaat hier om een rivier die in de zee uitkomt. Wanneer de rivier niet in de zee uitkomt ligt het in een bekken.

Aanrader: de beste reisgidsen

Dit is de langste rivier ter wereld (top 5)

Ook zo nieuwsgierig naar de langste rivier ter wereld? Hieronder vind je de top vijf. Plan gerust een bezoek naar een van deze rivieren, want ze zijn meer dan de moeite waard.

1. Amazone

In Zuid-Amerika ligt de langste rivier ter wereld, namelijk de Amazone. Deze heeft een totale lengte van 6530 km. De bron begint in Andes (Peru), uiteindelijk komt de rivier in de Atlantische Oceaan uit. Op het traject doorkruist de Amazone de landen Peru, Brazilië, Bolivia, Columbia en Ecuador.

2. Nijl

Sommige mensen twijfelen of de Amazone of juist de Nijl de langste rivier ter wereld is. Met een lengte van 6695 km zou de Nijl (Afrika) de langste rivier ter wereld zijn, maar wanneer je anders meet dan kom je op een lengte van 5499 km uit. Deze rivier start bij de Blauwe Nijl, een kleine rivier die vanuit het Tanameer in Ethiopië ontspringt. Ook de witte Nijl is een bron. De Nijl stroomt door Egypte, Soedan, Zuid-Soedan, Oeganda en Ethiopië. Om uiteindelijk in de Middellandse Zee uit te monden.

3. Jangtsekiang

De Jangtsekiang wordt ook wel de Blauwe Rivier genoemd en stroomt door China. Hij heeft een totale lengte van 6380 km. De bron begint bij Tibet, in de provincie Qinghai. Uiteindelijk mondt hij in de Oost-Chinese zee uit. De rivier dient als scheidslijn tussen het zuiden en noorden van China.

4. Mississippi

Op nummer 4 in de lijst langste rivier ter wereld staat de Mississippi. Wil je deze rivier bekijken dan moet je naar Amerika reizen. Met een lengte van 3766 km doorkruist hij verschillende Amerikaanse staten. De bron ligt in het Itascameer in Minnesota. Vervolgens stroomt hij door Minnesota, Wisconsin, Iowa, Illinois, Missouri, Kentucky, Tennessee, Arkansas, Mississippi en Louisiana. Dit betekent dat je deze rivier vanuit heel veel Amerikaanse staten kunt bewonderen.

5. Jenisej

In Siberië vind je de op vijf na langste rivier ter wereld, namelijk de Jenisej. Deze heeft een lengte van 5550 km. Soms wordt gezegd dat dit 4102 km is, maar het hangt er weer vanaf hoe er gemeten wordt. De bron start bij het oostelijke Sajangebergte, dit is een berggebied in Zuid-Siberië. De rivier stroomt alleen door Rusland en komt in de Noordelijke IJszee uit.

Zoek je boeken om reisinspiratie op te doen? Bijvoorbeeld de bucketlist reizen of Lonely Planet, waarbij je kennis maakt met 80 duurzame reizen. Kijk ook eens naar ‘Verliefd op Europa’ of een andere interessante reisboeken.

Naar reisboeken

De kortste rivier ter wereld

In plaats van de langste rivieren is het ook leuk om naar de kortste rivier ter wereld te kijken. Welke rivier komt hiervoor in aanmerking? Dat is de Reprua rivier in Abchazië. Dit riviertje begint in de Voronya Grot en stroomt rustig aan naar de Zwarte Zee. De kortste rivier ter wereld heeft een lengte van slechts 27 meter. Helaas heeft de Reprua rivier nooit deze titel op mogen eisen.

De Roe River in Montana (VS) staat in het Guinness Book of Records als de kortste rivier omschreven. Deze heeft een lengte van 61 meter. Daarvoor was het de D River (VS) die met de titel ervandoor ging. De D River heeft een lengte van 105 meter en is dus niet langer de kortste rivier die je op aarde kunt vinden.

Dit is de allermooiste rivier

De langste rivier ziet er indrukwekkend uit, maar de mooiste rivier ter wereld is de Caño Cristales in Colombia. Deze rivier bevat veel felgekleurde zoetwaterplanten. Het water dat hierover stroomt krijgt onder invloed van zonlicht en de zoetwaterplanten aparte kleuren. Hierdoor wordt deze rivier ook wel de vloeibare regenboog genoemd.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com