Laptop op tv aansluiten: zo moet dat

Sommige laptops hebben een te klein beeldscherm om hier de hele dag op te werken. De laptop op tv aansluiten is dan erg praktisch. Maar ook fijn om films of series vanaf je laptop op televisie te bekijken. Je kunt je laptop met tv middels een HDMI-kabel verbinden, maar ook draadloos.

Via de laptop op tv kijken

Een laptop op tv aansluiten heeft verschillende voordelen. Bijvoorbeeld voor je werk, waarbij je op een groter scherm kijkt. Ook ideaal voor presentaties. Maar de laptop verbinden met te tv is ook zeer geschikt om te gamen, foto’s te bekijken of series en films te volgen.

Hieronder vind je wat methoden om de laptop op de tv aan te sluiten.

Aansluiten middels een HDMI-kabel

De makkelijkste manier om een laptop op de tv aan te sluiten is via een HDMI-kabel. Het ene gedeelte van de kabel gaat in de televisie, het andere gedeelte in de laptop. Wel is het belangrijk om naar de uitgangen en ingangen van beide toestellen te kijken.

De meeste laptops beschikken over een HDMI-aansluiting, al helemaal wanneer het ding in 2017 of later is gebouwd. Bij een hele oude laptop komt het wel eens voor dat je gebruik moet maken van VGA of DVI.

Weet je niet welke kabel je moet nemen? Hieronder vind je de juiste HDMI-kabels om de laptop met de tv te verbinden.

Bekijk HDMI-kabels

Handleiding laptop – tv (HDMI-kabel)

Meer dan de juiste HDMI kabel heb je niet nodig. Hieronder vind je de handleiding om de laptop op de televisie aan te sluiten.

 • Steek het ene gedeelte van de HDMI-kabel achter in de televisie
 • Het andere uiteinde van de kabel gaat in de laptop
 • Zet de televisie en de laptop aan
 • Druk op de afstandsbediening van de tv op Input of Source
 • Kies voor ‘HDMI` (1 of 2)

Mocht dit niet mogelijk zijn dan kun je ook net zo lang op de knop drukken totdat je het scherm van je laptop op de televisie ziet verschijnen. Heb je de juiste ingang te pakken maar zie je nog geen beeld? Dan moet je de uitgang van de laptop nog even instellen. Dat doe je zo:

 • Klik op het bureaublad van de laptop met de rechtermuisknop
 • Ga naar Beeldscherminstellingen
 • Kies voor Meerdere schermen
 • Klik op de optie Deze beeldschermen dupliceren

Wil je met twee beeldschermen werken? Kies dan voor Deze beeldschermen uitbreiden. Je kunt dan het ene gedeelte van het beeldscherm op de tv tonen aan het andere gedeelte op de laptop.

MacBook op televisie aansluiten

Let op want een MacBook (Apple laptop) beschikt vaak over een USB  C-aansluiting. In dit geval heb je een USB-C naar HDMI-adapter nodig. Verder werkt het aansluiten van een MacBook op de tv precies hetzelfde.

Naar USB-C naar HDMI-adapter

Vraag: hoe kom je bij HDMI op tv?

De HDMI-poort zit meestal aan de achterkant van de televisie. Via de afstandsbediening bereik je de HDMI-poort door op de knop Source of Input te drukken. Vaak vind je die knop rechtsboven op de afstandsbediening. Let op want een tv kan meerdere HDMI-poorten hebben. Druk net zo lang op de knop op de afstandsbediening tot je het juiste poortnummer bereikt.

Laptop op tv aansluiten middels Bluetooth

Beschik je niet over een HDMI-kabel of werkt de aansluiting niet? Je laptop op tv aansluiten kan ook via Bluetooth.

 • Ga hiervoor op de laptop naar Windows instellingen
 • Klik op het onderdeel Bluetooth- of ander apparaat toevoegen
 • Ga voor de optie Een draadloos beeldscherm of dockingstation

Je ziet nu een lijst met beschikbare beeldschermen of apparaten. Heb je een Smart tv dan verschijnt de naam van het toestel ook in deze lijst. Klik hier op om de laptop met de tv te verbinden.

Via het wifi netwerk

Een Samsung Smart tv laat zich via het wifinetwerk met de laptop verbinden. Hierbij is het wel belangrijk dat beide toestellen in hetzelfde wifinetwerk zitten. Mogelijk moet je gebruik maken van extra software (Smart View).

Trage of slechte wifiverbinding? Een wifiversterker is vaak de oplossing.

Bekijk wifiversterkers

Streamen middels Chromecast

Chromecast is een mediaspeler van Google. Dit apparaatje wordt veel gebruikt bij oudere televisies, omdat je er met Chromecast een Smart tv van maakt. Zo kunnen je de televisie vanaf je smartphone, tablet of laptop bedienen. Het fijne aan Chromecast is dat dit ook de mogelijkheid biedt om het beeld op het laptopscherm naar de televisie te streamen.

Zorg eerst dat je Google Chromecast op de televisie aansluit. Zet de tv aan waarna Chromecast ook opstart. Vervolgens maak je gebruik van de Google Chrome webbrowser. Heb je die nog niet op je laptop staan, installeer hem dan even.

Rechtsboven in het browservenster ga je naar instellingen (drie puntjes). In het menu klik je vervolgens op ‘Cast’. Je kan nu het tabblad op het laptopscherm naar het televisiescherm streamen. Maar je kunt ook het gehele laptopscherm op het tv-scherm zichtbaar maken.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com